Το Καλλιτεχνικό Σύνολο "Πολύτροπον" (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος) πραγματοποίησε την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μια εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή Άθω Δημουλά (1921-1985), με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατό του.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε ομιλίες για το ξεχωριστό έργο του Άθου Δημουλά και ακολούθησε το μουσικό μέρος, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μελοποιημένη ποίηση του από τους συνθέτες Δημήτρη Μηνακάκη, Θεοδώρα Μαγγίνα και Φένια Παπαδόδημα.
Ο σπουδαίος σύγχρονος συνθέτης Δημήτρης Μηνακάκης μελοποίησε τρία ποιήματα του Άθου Δημουλά για φλάουτο, πιάνο και φωνή.
Ερμήνευσαν οι:
Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι και το Duo Marcato: Θεόδωρος Τοσουνίδης, φλάουτο και Γιώργος Μαρκάλας, πιάνο. Απαγγελία: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος και Roni Bou Saba (στα αραβικά, σε δική του μετάφραση).
Τα ποιήματα είναι τα εξής:
Απώλειες
Μυκήναι
Ο Ηνίοχος των Δελφών.
Παραθέτουμε στη συνέχεια τα ποιήματα και το σχετικό βίντεο.
Δε θλίβομαι για ό,τι χάθηκε. Η τωρινή
μορφή δε θέλω να χαλάσει, αυτή
που - έτσι άνετα - χαίρομαι. Και
φοβάμαι ακόμη των χεριών μου
το άγγιγμα στις πέτρες τούτες
μην επιτείνει τη φθορά, μην επισπεύδει
των ερειπίων την ερείπωση. Σαν
εγώ να ’μαι που, έπειτ’ απ’ άλλα τόσα χρόνια
θα ξανάρθω, στου Αγαμέμνονα και του Αιγίσθου
το παλάτι - έτσι άνετα - να ξαναμπώ.
![]() |
| Artwork: Ιωάννης - Πορφύριος Καποδίστριας |
Όταν σε είδα δεν ερώτησα
τί ακριβώς στα χέρια σου κρατούσες.
Αμέσως ένιωσα πως οδηγείς
κάτι πολύ σημαντικό. Της περιωπής
του άρματος του ήλιου.
Η προσοχή σου δεν μπορούσε
έτσι να δίνονταν σε τίποτε
φθαρτό και γήινο. Κατ’ υψηλό,
κάτι μοναδικό έδειχνες πως ελέγχεις.
Και η γαλήνη σου έδειχνε
πως ήσουν γεννημένος
για τη μοναδικότητα αυτή.
![]() |
| Duo Marcato: Θεόδωρος Τοσουνίδης, φλάουτο και Γιώργος Μαρκάλας, πιάνο |



.jpg)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου