Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ


Μόλις κυκλοφορήθηκε το βιβλίο του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου με τίτλο: «Νιγηρίας Αλεξάνδρου παρακαταθήκες» (έκδοση Ενορίας Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, σελ. 152, 2024). 
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην πρωτοποριακή θεολογική σκέψη του μακαριστού Μητροπολίτου Νιγηρίας κυρού Αλεξάνδρου (1960-2023), ο οποίος υπηρέτησε ως κληρικός και Επίσκοπος επί τριανταπέντε χρόνια στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. 
Προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην έκδοση, ενώ το «σημείωμα του εκδότη» υπογράφει ο προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού, Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκης. 
Το βιβλίο περιλαμβάνει τέσσερις συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Νιγηρίας Αλέξανδρος στον θεολόγο Παναγιώτη Ανδριόπουλο σε διάστημα είκοσι δύο ετών (2000-2022). 
Η πρώτη αφορά στο πρώτα βήματα στη Νιγηρία και πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα, τον Ιούλιο του 2002, στο περιθώριο της ετήσιας σύναξης του Νεανικού Επιμορφωτικού Ομίλου Σύρου, όπου ο Επίσκοπος Νιγηρίας Αλέξανδρος είχε προσκληθεί ως ομιλητής. Στην συνέντευξη αυτή συμμετέχει και ο θεολόγος Γιώργος Μαρόπουλος. 


Η δεύτερη έγινε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2016 και αφορά στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, λίγες μέρες πριν την σύγκληση της στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Ο μακαριστός Νιγηρίας Αλέξανδρος είχε ενεργό ρόλο κατά την διεξαγωγή της Συνόδου. 
Η τρίτη συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, στο πλαίσιο της σειράς εκπομπών «Προς Εκκλησιασμόν», τον Ιούνιο του 2021, και αφορά στην άσκηση της ιεραποστολής τον 21ο αιώνα. 
Η τέταρτη και τελευταία συνέντευξη έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, τον Φεβρουάριο του 2022, τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο μακαριστός Νιγηρίας Αλέξανδρος μιλάει για την εισβολή του Πατριαρχείου Μόσχας στην κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και αναφέρεται στην προετοιμασία αυτής της εισπήδησης. 


Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης: μία ιστορική, πλέον, επιστολή του Νιγηρίας Αλεξάνδρου προς τον εν Οδησσώ Αγαθάγγελο (του Πατριαρχείου Μόσχας) και – ως επίμετρο – τρίστιχα του ποιητού π. Παναγιώτη Καποδίστρια, αφιερωμένα στη μνήμη του μακαριστού ιεράρχου. 
Το βιβλίο αποτελεί ένα «Αφρικανικόν Συναγωγικόν», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος, καθώς περιγράφει – κατά το δυνατόν - τον αγώνα και την αγωνία του μακαριστού Νιγηρίας Αλεξάνδρου για την ιεραποστολή στην Αφρική και την θέση της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο.

Ιδιόχειρη ενθύμηση του Νιγηρίας Αλεξάνδρου σε Ευαγγελιστάριο
του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails