Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ


Τριάντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την κοίμηση του Γιάννη Τσαρούχη (13 Ιανουαρίου 1910 - 20 Ιουλίου 1989) και δέκα χρόνια από την αναχώρηση του Λυκούργου Αγγελόπουλου (21 Σεπτεμβρίου 1941 - 18 Μαΐου 2014). 
Ο Τσαρούχης λάτρευε την Βυζαντινή μουσική - είχε κάνει και μερικά μαθήματα (δείτε σχετικό άρθρο μας εδώ) - οπότε ...μοιραία ανακάλυψε τον Λυκούργο Αγγελόπουλο. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής του εκκλησιαζόταν στην Αγία Ειρήνη της οδού Αιόλου, όπου έψαλε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, ο οποίος είχε πει πως ο Τσαρούχης "αισθανόταν την έκφραση που είχε η ψαλμωδία μας, τον άγγιζε βαθιά. Η κατάνυξή του πραγματικά ήταν κάτι πρωτόγνωρο". 
Παραθέτουμε στη συνέχεια ένα κείμενο του Λυκούργου Αγγελόπουλου που καταδεικνύει την σχέση του με τον Γ. Τσαρούχη και είναι δημοσιευμένο στον συλλογικό τόμο για τον Τσαρούχη "ΩΣΕΙ ΜΥΡΑ", που επιμελήθηκε ο Αλέξης Σαββάκης (Καστανιώτης, 1998).
Κι ακόμα, παραθέτουμε ένα εξαιρετικό - και ιστορικό πλέον - ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου για τον Γιάννη Τσαρούχη, το οποίο αρχίζει με τον μεγάλο ζωγράφο να ψάλλει το “Κύριε εκέκραξα” σε ήχο πλάγιο του πρώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails