Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΥΡΤΩ ΚΙΟΥΡΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΛΑ ΠΡΑΤΣΙΚΑ

Φωτογραφία: Μ. Σαρρή 

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μία εκδήλωση - αφιέρωμα στην μεγάλη δασκάλα ρυθμικής, χορού και χορογράφο Κούλα Πράτσικα (Πάτρα, 24 Νοεμβρίου 1899 - Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 1984), με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατό της. Την εκδήλωση διοργανώνει το Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος), 
Ομιλητές θα είναι τρεις Πατρινοί: 
Ο Νίκος Μπακουνάκης, Πανεπιστημιακός – συγγραφέας, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «Χρήμα και Τέχνη στην κοινωνία της Πάτρας: Κούλα Πράτσικα, Δημήτριος Λιάλιος, Επαμεινώνδας Θωμόπουλος».
Η Μυρτώ Κιούρτη, Δρ Αρχιτεκτονικής, με θέμα: "Η κατοικία της Κούλας Πράτσικα: Μια συμβολή στον πολιτισμό της καθημερινότητας". 
Ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, θεολόγος – μουσικός, για την συνεργασία του μεγάλου έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα με την Κούλα Πράτσικα». 
Η Αρχιτέκτων Μυρτώ Κιούρτη, με αφορμή την επικείμενη εκδήλωση, έγραψε στην σελίδα της στο fb: 
"Στις αρχές της δεκαετίας του ‘30 η πρωτοπόρος χορογράφος Κούλα Πράτσικα δημιουργεί μια καινοτόμο Σχολή Χορού που έμελλε να μετεξελιχθεί στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, ενεργή μέχρι και σήμερα. Η ιδιοφυής καλλιτέχνις δεν κατασκευάζει ένα συμβατικό δημόσιο κτίριο. Αντιθέτως πραγματώνει το όραμα του επίσης πρωτοπόρου αρχιτέκτονα Γεωργίου Κοντολέοντα συνθέτοντας αριστοτεχνικά την σφαίρα του δημοσίου, με τον βιωματικό και εκφραστικό κόσμο της ατομικότητας: φτιάχνει δηλαδή μια Σχολή Χορού, την οποία κατοικεί η ίδια ποιητικά. Την ίδια περίοδο ο μεγάλος Βιεννέζος αρχιτέκτονας Adolf Loos φαντασιώνεται ένα αντίστοιχο project, το σπίτι σκηνή χορού της Josephine Baker. Όμως εκείνη δεν είχε την τόλμη της Ελληνίδας χορογράφου, το έργο του Loos δεν υλοποιήθηκε ποτέ και η διάσημη χορεύτρια κατοίκησε νοσταλγικά σε έναν πύργο. Ποια είναι άραγε η συμβολή στο εγχείρημα της Νεωτερικότητας, της Κούλας Πράτσικα, του Γεωργίου Κοντολέοντα, του ρηξικέλευθου Νίκου Σκαλκώτα; Και πώς συνέβαλε σε αυτό η δομή της ελληνικής οικογένειας; Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στις 19.00, στο Μέγαρο Μουσικής θα συζητήσουμε για αυτά τα ενδιαφέροντα -πιστεύω- θέματα με εξαιρετικούς συνομιλητές τον Νίκο Μπακουνάκη και τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο τιμώντας την επέτειο της μεγάλης αυτής χορογράφου". 


Η Μυρτώ Κιούρτη είναι Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Master Columbia University NY, PhD ΕΜΠ. Έχει διδάξει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Μεταπτυχιακό της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Έχει αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα. Έχει αναπτύξει μια πρωτότυπη κατεύθυνση μέσω της οποίας συνδέει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με την ψυχανάλυση. Το έργο της «Το κουτί που πετάει» βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής ως το 3ο καλύτερο υλοποιημένο έργο στην Ελλάδα κατά την πενταετία 2018-2022. Έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς (1ο βραβείο Πανελλήνιου Διαγωνισμού, Βραβείο καλύτερης ουτοπικής πρότασης στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Re-think Athens) έχει διακριθεί στη Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων και στις ΔΟΜΕΣ. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στα London School of Economics, Paris-Sorbonne, Milan School of Architecture, Μουσείο Μπενάκη, ΕΜΣΤ, Μουσείο της Ακρόπολης, κ.α. Με το έργο έχει συχνή παρουσία στα ΜΜΕ (Καθημερινή, Το Βήμα, Τα Νέα, Lifo, Athens Voice,τηλεόραση της Κανάλι της Βουλής, ΕΡΤ, STAR TV κ.α.) Έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Architectural Research Quarterly του Cambridge University Press κ.α.
Παραιθέτουμε, στη συνέχεια, την συνέντευξη που κάναμε μαζί της, στο πλαίσιο των εκπομπών μας "Προς Εκκλησιασμόν", για μια ποιητική αρχιτεκτονική! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails