Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΕΡ ΡΩΣΟΦΙΛΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο κληρικός της Μητροπόλεως Πατρών Αναστάσιος Γκοτσόπουλος εξέτισε μια τρίμηνη αργία που του έβαλε ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, χωρίς να μάθουμε ποτέ τον λόγο και την αιτία. 
Οι υποστηρικτές του Α. Γκοτσόπουλου διατείνονταν στο διαδίκτυο ότι η αργία μπήκε με σκοπό να «φιμωθεί» ο πατρινός κληρικός σε σχέση με το Ουκρανικό, καθώς είναι γνωστό ότι είναι υπέρμαχος της Ρωσικής Εκκλησίας. Η ποινή ολοκληρώθηκε και ο κληρικός Γκοτσόπουλος επανήλθε δριμύτερος! 
Στο site Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων, το οποίο υποστηρίζει και προπαγανδίζει την ρωσόφιλη Ουκρανική Εκκλησία υπό τον Ονούφριο, ο Α. Γκοτσόπουλος έδωσε μία μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξη, όπου «εξηγεί εάν οι κληρικοί της UOC πρέπει να μνημονεύουν τον Μόσχας Κύριλλο». 
Διαβάζουμε, λοιπόν, πώς ο πατρινός κληρικός «μιλώντας για την Ουκρανία, τόνισε ότι εκεί έχουν δικό της Προκαθήμενο. Εκεί ο ιερέας της ενορίας θα μνημονεύει τον επίσκοπό του και ο επίσκοπος κάθε πόλης μνημονεύει τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο. Και ο Μητροπολίτης Ονούφριος μνημονεύει τον Πατριάρχη Μόσχας, με τον οποίο υπάρχει κανονική σχέση». 
Από το παραπάνω, αλλά και από όλη την συνέντευξή του, σημαίνει ότι ο πατρινός κληρικός εξακολουθεί να μην αποδέχεται την Κανονική Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, με την οποία έχει κοινωνία η Εκκλησία της Ελλάδος, στην οποία αυτός ανήκει, αλλά αναφέρεται μόνο στην ρωσόφιλη Εκκλησία του Ονουφρίου, τον οποίον ονομάζει «προκαθήμενο» και θεωρεί ότι αυτός είναι σε «κανονική σχέση» με τον Μόσχας Κύριλλο. 
Επομένως, ο πατρινός κληρικός Γκοτσόπουλος βάζει τα πράγματα στη θέση τους: Μας λέει ότι είναι «κανονική» η σχέση της Εκκλησίας του Ονουφρίου με το Πατριαρχείο Μόσχας, όταν ο Ονούφριος έχει κηρύξει, υποτίθεται, την ανεξαρτησία του από την Ρωσία, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. 
Σε κάθε περίπτωση, η επανεμφάνιση του κληρικού Γκοτσόπουλου στο στρατόπεδο της Μόσχας αποτελεί μία ισχυρή πρόκληση! Πώς θα την αντιμετωπίσει ο προϊστάμενός του, μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος; Με μια αργία διαρκείας; 
Το σίγουρο είναι πως ο Α. Γκοτσόπουλος δεν υπολογίζει κανέναν και τίποτα. Δεν διεκδικεί, απλώς, το δικαίωμά του στην διατύπωση γνώμης. Γίνεται εκουσίως όργανο της ρωσικής προπαγάνδας. Και μάλιστα λίγες μέρες μετά το προσκύνημα του μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Πάντως, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε αυτή την συνέντευξη ο Γκοτσόπουλος αποκαλείται «πρεσβύτερος» και όχι «πρωτοπρεσβύτερος», που ήταν, καθώς του έχει αφαιρεθεί το σχετικό οφφίκιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails