Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ "ΑΓΙΑΣ ΡΩΣΙΑΣ"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος σε μια παραληρηματική ανακοίνωσή του, καλεί τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και τις θρησκευτικές κοινότητες να καταδικάσουν την απόφαση της Κυβέρνησης της Ουκρανίας που θέτει εκτός της Λαύρας του Κιέβου την εν Ουκρανία ρωσική εκκλησιαστική παρουσία.
Μαζί με τον Πατριάρχη Πορφύριο έχουν προβεί σε ανάλογες …οργίλες δηλώσεις και άλλοι Σέρβοι ιεράρχες. 
Το ότι ο Πατριάρχης των Σέρβων ταυτίζει την Ορθοδοξία μόνο με τον Μητροπολίτη Ονούφριο, είναι τουλάχιστον θλιβερό. 
Επειδή λέει και ξαναλέει με έμφαση ότι "όλος ο χριστιανικός κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, είναι η μόνη κανονική Εκκλησία», καλό θα ήταν να αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι πλέον υπάρχει Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. 
Το τραγικό εδώ είναι ότι τον Σερβίας Πορφύριο δεν τον ενοχλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν βλέπει την καταστροφή της χώρας ούτε τους χιλιάδες νεκρούς, αλλά ...ξεσπαθώνει μήπως οι ..φίλοι του φιλορώσοι χάσουν την Λαύρα του Κιέβου, κάτι που είναι άξιον και δίκαιον υπό τις παρούσες συνθήκες και θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού. 
Διαρρηγνύει τα ιμάτια του ο Σερβίας Πορφύριος επειδή η Λαύρα του Κιέβου «αλλάζει χέρια», αλλά δεν λέει λέξη για την βάναυση εισβολή του Πατριαρχείου Μόσχας στην κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Καμία τοποθέτηση υπέρ του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας. Αλλά βέβαια, εκεί δεν υπάρχει θέμα γιατί ό,τι κάνουν οι φίλοι του οι Ρώσοι είναι καλώς καμωμένο! Ό,τι κάνουν αυτοί είναι «κανονικό», ενώ όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την «Αγία Ρωσία» του Σερβίας Πορφυρίου είναι «αντικανονικός» (sic). 
Ο Σερβίας Πορφύριος δεν ενοχλείται από την «θεολογία του πολέμου», που διατυπώνει έργοις και λόγοις ο Μόσχας Κύριλλος. Αντιθέτως την επικροτεί. Μας λέει ότι «οι πόλεμοι, δίκαιοι και άδικοι, γίνονται από κράτη και όχι από εκκλησίες». Δεν ακούει τον Μόσχας Κύριλλο όταν προτρέπει …πατρικά και …ισλαμικά; «Πηγαίνετε γενναία να εκπληρώσετε το στρατιωτικό σας καθήκον. Και να θυμάστε ότι αν δώσεις τη ζωή σου για την πατρίδα σου, θα είσαι με τον Θεό στο βασίλειό του, τη δόξα και την αιώνια ζωή του». 
Όταν ο Ουκρανικός λαός αντιστέκεται στον ρώσο ειβολέα, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος, ο Σερβίας Πορφύριος γράφει: «Η συμπεριφορά της ουκρανικής κρατικής ηγεσίας μαρτυρεί ότι ο πραγματικός -μάλλον απώτερος- στόχος της είναι να σβήσει την ιστορική μνήμη και όλα τα ίχνη της αρχικής Ορθοδοξίας στην Ουκρανία». 
Όταν η σημερινή Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας ήταν 30 χρόνια στο περιθώριο και σε κατάσταση διωγμού και σχίσματος κυρίως και κατ’ εξοχήν από την Ρωσική Εκκλησία, τότε δεν υπήρχε «παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Ουκρανία»; 
«Υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στη φοβερή αδικία», κραυγάζει ο Σερβίας Πορφύριος, ενώ ταυτόχρονα προσεύχεται «θερμά στον Κύριο για το τέλος του αδελφοκτόνου πολέμου στην Ουκρανία και για την εγκαθίδρυση ευλογημένης ειρήνης σε αυτόν όσο το δυνατόν συντομότερα». 
Για τον Σερβίας Πορφύριο δεν υπάρχει εισβολή, δεν υπάρχει επιτιθέμενος, αλλά γενικώς και αορίστως «αδελφοκτόνος πόλεμος». Το αίμα των αθώων, των αμάχων, των στρατιωτών, κι από τις δύο πλευρές, δεν τον συγκινεί. Καμία αναφορά σε αυτούς. 
Κρίμα για τον Σερβίας Πορφύριο… Όταν του είχα πάρει συνέντευξη το 2000 – ήταν τότε Επίσκοπος Έγρας -για τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Μητροπόλεως Πατρών ΛΥΧΝΟΣ, στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλων Κόβιλιε, όπου ήταν Ηγούμενος, άλλα νόμιζα. 
Αλλά αρχή άνδρα δείκνυσι… Τώρα αποκαλύπτεται σε ολόκληρο το ρωσικό του μεγαλείο: εραστής της «Αγίας Ρωσίας», όχι της Ορθοδοξίας.

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Η "ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΤΡΑ" ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΤΡΕΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡEΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ 
«Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» 
Κύκλος εκδηλώσεων: Απρίλιος - Ιούνιος 2023 
1η Εκδήλωση: Κυριακή 2 Απριλίου 2023 - ώρα 11:30 πμ 
Θέμα: Πατρινό Καρναβάλι: Νοσταλγία - Μαθήματα - Προοπτικές 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου με χαρά σας ανακοινώνει, ότι ξεκινά και πάλι τη σειρά σημαντικών εκδηλώσεων, οι οποίες είχαν διακοπεί την προηγουμένη τριετία λόγω του κορονοϊού, στη Λέσχη του, Σολωμού 54, 3ος όροφος Αθήνα. 
Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 2 Απριλίου, ώρα 11.30 πμ Θα είναι αφιερωμένη σε ένα θεσμό της πόλης μας, ηλικίας άνω των εκατό πενήντα ετών, το ξακουστό Πατρινό Καρναβάλι. Θα υπάρξουν ομιλίες και παρεμβάσεις με αντικείμενο την πολιτιστική διάσταση του θεσμού, το παρελθόν του και το μέλλον του, τον οικονομικό και κοινωνικό του ρόλο για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, αλλά πάνω από όλα μαθήματα από το παρελθόν παλιό και πρόσφατο. 
Αφορμή για την εκδήλωση είναι η έκδοση του δίτομου λευκώματος «Καρναβαλική Πάτρα», που κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες από τον εκδοτικό οίκο «24 Γράμματα», με την υπογραφή του πατρινού δημοσιογράφου κ. Παναγιώτη Ρηγόπουλου. 
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του και με χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος. Θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πατρέων Πρωτευούσης: κ. Θεοδόσης Γεωργίου. Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιπρόεδρος : κ. Άλμπερτ Μπάρρυ. 
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης. 
Θα μιλήσει ακόμα, ο συγγραφέας - βιογράφος και δισκογραφικός παραγωγός κ. Κώστας Παπασπήλιος
Θα υπάρξουν σύντομες παρεμβάσεις από τους Πατρινούς Δημοσιογράφους κ. κ. Νίκο Σουγλέρη και Ανδρέα Παππά ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο εκδότης του περιοδικού «Πατρινόραμα» κ. Θεόδωρος Παπαβασιλείου. 
Θα προσφερθούν στους παρευρισκόμενους τοπικά πατρινά προϊόντα. 
Είσοδος ελεύθερη, μέχρι την επιτρεπόμενη πληρότητα του χώρου.  
Με εκτίμηση, 
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΙΑΝΟΣ" Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ


Οι εκδόσεις Μετρονόμος και ο Ιανός παρουσιάζουν το βιβλίο Θάνος Μικρούτσικος - Κυνηγώντας την ουτοπία 16 αναγνώσεις του έργου του. 
Επιμέλεια: Ηρακλής Οικονόμου. 
Tην Τρίτη 4 Απριλίου, στις 20:30 στο καφέ του βιβλιοπωλείου (Σταδίου 24). 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 
Αφροδίτη Ερμίδη, δημοσιογράφος 
Δημήτρης Μανιάτης, δημοσιογράφος, συγγραφέας 
Θύμιος Παπαδόπουλος, μουσικός 
Ηρακλής Οικονόμου, επιμελητής της έκδοσης 
Μαρία Παπαγιάννη, συγγραφέας. 
Στην βραδιά θα ακουστούν τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου. 
Ερμηνεύει ο Κώστας Θωμαΐδης. 
Στα πνευστά ο Θύμιος Παπαδόπουλος και στο πιάνο ο Γιάννης Λουπάκης. 
Είσοδος ελεύθερη. 


Η έκδοση συγκεντρώνει δεκαέξι μελέτες που καλύπτουν το σύνολο του έργου του Θάνου Μικρούτσικου. Τα κεφάλαια κινούνται πάνω σε τρεις κύριους άξονες: κοινωνία - ποίηση - μουσική, και εστιάζουν αντίστοιχα στις κοινωνικο-πολιτικές και ιστορικές αλληλεπιδράσεις του δημιουργού, τη σχέση του με τον ποιητικό λόγο, και τα ποικίλα μουσικά είδη στα οποία αυτός δραστηριοποιήθηκε με πυξίδα την ανανέωση της μουσικής φόρμας. 
Έμπειροι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και διακεκριμένοι μελετητές της ελληνικής μουσικής υπογράφουν κείμενα που διαπνέονται από αγάπη για το έργο του Θάνου Μικρούτσικου, χωρίς όμως να χάνουν την επιστημονική και κριτική οπτική τους. Κοινό εύρημα όλων των κεφαλαίων, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του βιβλίου, είναι η αέναη προσπάθεια του συνθέτη να υπερβεί τις καθιερωμένες μορφές και τους παγιωμένους τρόπους, κυνηγώντας την αισθητική και πολιτική ουτοπία. 
Γράφουν οι: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, Σπύρος Αραβανής, Μιχάλης Γελασάκης, Μαρία Γεωργιάδου, Μάκης Γκαρτζόπουλος, Μανώλης Δαφέρμος, Τιτίκα Δημητρούλια, Δημήτρης Κουτσούμπας, Ανδρέας Μαράτος, Γιάννης Μηλιός, Αλεξάνδρα Μικρούτσικου, Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, Ηρακλής Οικονόμου, Φώντας Τρούσας, Γιώργος Χαρωνίτης, Θανάσης Χουλιαράς.
Πρόλογος: Μαρία Παπαγιάννη.

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Είναι γνωστό πως στην Λιθουανία υπάρχει από παλιά αντιρωσικό μένος, όπως και σε άλλα κράτη (π.χ. Πολωνία), το οποίο έχει ενταθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 
Η πρόσφατη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Λιθουανίας να προσκαλέσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να επισκεφθεί τη χώρα, κινείται, προφανώς, στην γραμμή της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λιθουανίας από το Πατριαρχείο Μόσχας.
Θυμίζουμε εδώ, ότι από τον Ιούλιο του 2022 η Λιθουανία απαγόρευσε στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο την είσοδο στη χώρα, λόγω της υποστήριξής του στη Ρωσία για την συνεχιζόμενη εισβολή της στην Ουκρανία. 
Ο Πατριάρχης Κύριλλος, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας, αρνείται εσκεμμένα την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και συστηματικά δικαιολογεί και υποστηρίζει τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. 
«Ο Πατριάρχης Κύριλλος, στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ένας από τους πιο ενεργούς υποστηρικτές του πολέμου κατά της Ουκρανίας, καθώς έχει επανειλημμένα μιλήσει δημοσίως θετικά για τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα», ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο, όπου υπογραμμιζόταν, επίσης, ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος στα ρωσικά προπαγανδιστικά μέσα υιοθετεί τη ρητορική της Μόσχας περί «κάθαρσης από ναζιστές» στην Ουκρανία. 
Έτσι, με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, ο Πατριάρχης Μόσχας δεν θα μπορεί να επισκεφθεί τη Λιθουανία μέχρι τις 23 Ιουνίου 2027. 
Κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν θέσει ζήτημα να επιβληθούν κυρώσεις και να κηρυχθεί ο Μόσχας Κύριλλος ανεπιθύμητο πρόσωπο για όλη την Ευρώπη. Λόγω αντίδρασης της Ουγγαρίας, κυρίως, αυτό δεν κατέστη δυνατό, αλλά μονομερώς αρκετές χώρες έκλεισαν την πόρτα στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρωσίας. 
Όμως, έχουμε πλέον εξελίξεις που συμπαρασύρουν στην απομόνωση τον Πατριάρχη Μόσχας. 
Το γεγονός ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία, αγγίζει αναπόφευκτα τον Κύριλλο. 
Εφόσον τα 123 κράτη μέλη που συμμετέχουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχουν τυπικά την υποχρέωση να συλλάβουν τον Πούτιν αν εκείνος βρεθεί στην επικράτεια τους, πώς θα μπορούσε να ταξιδέψει με άνεση ο Μόσχας Κύριλλος σε κάποια από αυτά τα 123 κράτη; Τυπικά ίσως δεν έχει κώλυμα, αλλά πρακτικά είναι μάλλον αδύνατον. 
Ο Δρ Paul L. Gavrilyuk, πρόεδρος και ιδρυτής της ΜΚΟ Rebuild Ukraine (Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας) και της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης (IOTA), έγραψε απερίφραστα: 
«Αν ο Πούτιν ζήσει αρκετά για να κληθεί στο δικαστήριο της Νυρεμβέργης, θα πρέπει να τον ακολουθήσει στη δίκη και ο «υπουργός προπαγάνδας» του, ο Γκουντιάεβ. Η ηθική, πολιτική, οικονομική και πνευματική ήττα της Ρωσίας σε αυτόν τον πόλεμο θα ολοκληρωθεί μόνο όταν και τα δύο κεφάλια του ρωσικού δικέφαλου αετού κλειστούν στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής τους». 
Η μακρά διάρκεια του πολέμου επιβαρύνει σίγουρα την θέση του Μόσχας Κυρίλλου, για τον οποίο η απόλυτη στήριξη στον Πούτιν είναι μονόδρομος ή καλύτερα όρος επιβίωσης στο εσωτερικό της Ρωσίας. 
Όμως, η βάναυση εισβολή της Ρωσικής Εκκλησίας στην δικαιοδοσία του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής (ως αντίποινα για την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας), είναι κάτι που επηρεάζει ήδη αναπόφευκτα τις διορθόδοξες σχέσεις, κι ας μην έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα όλες οι Εκκλησίες. Ποια Εκκλησία θα υποδεχθεί τον Μόσχας Κύριλλο χωρίς …δεύτερες σκέψεις, όταν έχει συσχηματισθεί με το φονικό καθεστώς του Πούτιν και έχει καταπατήσει κάθε έννοια κανονικότητας, εκκλησιολογίας και φιλαδελφίας σε σχέση με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας; 
Και μη ξεχνάμε την συνεχιζόμενη διακοπή κοινωνίας με τέσσερις Εκκλησίες (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Εκκλησία της Κύπρου και Εκκλησία της Ελλάδος). 
Ο Μόσχας Κύριλλος είναι υπόδικος πλέον για πολλά. Δεν είμαστε μακριά από το να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και γι’ αυτόν. Είναι θέμα απλής κατανόησης της πραγματικότητας.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΛΤΟ ΣΑΧΤΟΥΡΗ ΣΤΟ HALF NOTE ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ


Αφιέρωμα στον Μίλτο Σαχτούρη για τα 18 χρόνια από τον θάνατό του 
Η Αλεξανδρα Παπαστεφάνου ανεβαίνει στη σκηνή του Half Note για δεύτερη φορά φέτος, μαζί με εξαιρετικούς μουσικούς, για μια επετειακή, φαντασμαγορική συναυλία. 
Ξημερώνοντας η 29η Μαρτίου - μέρα θανάτου του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη πριν από 18 χρόνια - η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου θα παρουσιάσει τον κύκλο τραγουδιών "Πασιφάη", το ατμοσφαιρικό άλμπουμ που κυκλοφόρησε πρόσφατα (Polyphoniki records) με μελοποιημένα από την ίδια ποιήματα του Μ. Σαχτούρη σε alternative και progressive ενορχήστρωση. 
Όμως μια από τις πιο αναπάντεχες μουσικές εκπλήξεις θα πραγματωθεί στη σκηνή, όταν, σποραδικά, ανάμεσα στα τραγούδια της Πασιφάης η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου και οι μουσικοί θα ερμηνεύσουν, μεταξύ άλλων και κομμάτια του ιερού τέρατος της τζαζ, της γιαπωνέζας πιανίστας Hiromi Uehara. Η εκρηκτική δεξιοτεχνία και ο λυρισμός της Hiromi στροβιλίζεται γύρω από τον Λαβύρινθο της Πασιφάης σε μια ρηξικέλευθη μουσική συνομιλία. 
Σε ένα λυρικό ιντερμέδιo ο Κώστας Θωμαΐδης θα ερμηνεύσει τραγούδια για τη Νύχτα. 
Τραγουδούν: Δάφνη Πανουργιά, Διονύσης Κωστής. 
Παίζουν οι μουσικοί: 
Δημήτρης Παπαλάμπρου, κιθάρες 
Απόστολος Καλτσάς, μπάσο 
Θοδωρής Χατζηλάμπρου, πλήκτρα 
Γιώργος Μανιάτης, drums. 
Στο πιάνο, η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου. 
Τρίτη 28 Μαρτίου στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς), 21.30. 


Η ΜΑΥΡΟΝΤΥΜΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟΝ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ" ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Τον Μάρτιο του 2008 το Μουσείο Μπενάκη μάς χάρισε μια μοναδική έκδοση. 
Ένα πολύτιμο λεύκωμα για τον διεθνούς φήμης και βραβευμένο με Όσκαρ Έλληνα σκηνογράφο και ζωγράφο Βασίλη Φωτόπουλο (1934-2007). Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Το Βυζάντιο του Βασίλη Φωτόπουλου», η οποία οργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (04/12/07 - 27/01/08). 
Στις σελίδες της γίνεται αναφορά στη δημιουργική πορεία του Βασίλη Φωτόπουλου, στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τη ζωγραφική, καθώς και στην ιδιαίτερη ενασχόλησή του με θρησκευτικά θέματα, όπως ο σχεδιασμός εκκλησιαστικών αντικειμένων. 
Την πλούσια εικονογραφημένη αυτή έκδοση προλογίζει ο (τότε) Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβορριάς, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η μνήμη μου έχει συγκρατήσει τη μορφή ενός ανθρώπου που δεν πρόδωσε τις πεποιθήσεις του, δεν εξαργύρωσε την προσφορά του, δεν υπέκυψε στα θέλγητρα του χρήματος και της κοσμικότητας. Ήταν ο μόνος άλλωστε απ' όσους έχω γνωρίσει που τόλμησε να απαρνηθεί μια σταδιοδρομία με εξασφαλισμένη επιτυχία, προκειμένου να ξανοιχτεί σε γοητευτικές περιπέτειες νέων εμπειριών και νέων ανακαλύψεων. Κάπως έτσι καταλάβαινα και την αγάπη του για την Εκκλησία, για την Ορθοδοξία σωστότερα. Περισσότερο δηλαδή σε σχέση με την ιστορική διάσταση μιας αυτοσυνειδησίας γαντζωμένης πάνω στη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή παράδοση του ελληνισμού, και λιγότερο σαν επακόλουθο μιας ανομολόγητης εσωτερικής επιταγής για τη διευθέτηση προσωπικών αδιεξόδων ή την προσδοκία μεταφυσικών εκτονώσεων.» 
Στην έκδοση περιλαμβάνεται μια επιλογή από συνεντεύξεις που ο καλλιτέχνης είχε παραχωρήσει σε Έλληνες δημοσιογράφους. Την επιμέλεια του βιβλίου είχε ο Διονύσης Φωτόπουλος. 


Στις σελίδες 178-179 συναντάμε έναν πρωτότυπο «Ευαγγελισμό» που ζωγράφισε ο Βασίλης Φωτόπουλος. Στη σελίδα 178 βλέπουμε «Μελέτες για τον Ευαγγελισμό. Ακουαρέλες σε χαρτί, 21χ32 εκ.» (εικόνες 300-302) και «Μελέτη για τον Ευαγγελισμό. Λάδι σε μουσαμά, 50χ50 εκ.» (εικ. 303). Στη σελίδα 179 βλέπουμε το έργο «Ευαγγελισμός. Λάδι σε μουσαμά, 150χ150 εκ.». Πρόκειται προφανώς για το τελικό έργο, ύστερα από τις «μελέτες». 
Τόσο στις «μελέτες» όσο και στην οριστική μορφή του έργου, η Θεοτόκος παριστάνεται μαυροντυμένη! Μια εκδοχή που δε νομίζω ότι απαντάται αλλού. Μαυροντυμένη, σαν καλόγρια (με ένα μπορντώ χρώμα μόνο κάτω από το χέρι της) και τρομαγμένη από την «επιθετική» παρουσία του Αγγέλου - ο οποίος καταλαμβάνει το μεγαλύτερο χώρο στη σύνθεση - δηλαδή από το ξένον άκουσμα ότι θα γεννήσει τον Υιό του Θεού. 
Δεν έχει νόημα κάποια περαιτέρω ανάλυση. Ο καθείς μπορεί να αντιληφθεί. 
Απλώς θυμάμαι πώς έκλεισε μια συνέντευξή του ο Βασίλης Φωτόπουλος: «Ο Ελληνισμός είναι ισχυρότερος από οποιαδήποτε εισβολή – αρκεί να τον θυμηθούμε. Γιατί δεν είναι μόνο τέχνη. Είναι κανόνας ζωής».

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην διαδικτυακή μας εκπομπή "Προς Εκκλησιασμόν", μία παραγωγή της Ενορίας του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ψυχικού, είχαμε κάνει ένα αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, συνομιλώντας με την αειθαλή συγγραφέα κ. Αθηνά Κακούρη, με αφορμή το επίκαιρο βιβλίο της "1821 - Η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε", το οποίο κυκλοφορεί και στα αγγλικά. 

Επιμέλεια - Παρουσίαση: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.

Κάμερα: Κατερίνα Λεονάρδου. 


Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ - ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΚΚΑΣ / ΜΕΡΟΣ Γ' (ΒΙΝΤΕΟ)


ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 
Εκπομπή Πρώτη 
ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΚΚΑΣ 
Μέρος Γ' 
Επιμέλεια - Παρουσίαση: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, 
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρβανίτης. 
Παραγωγή: Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ. 
Τα μουσικά αποσπάσματα που χρησιμοποιούνται στην εκπομπή αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Σπύρου Σακκά. 
Στους τίτλους αρχής το τραγούδι του Φραντς Σούμπερτ "L' Incanto Deglli Occhi" από το έργο Three Italian Songs. 
Στο τέλος κούγονται τέσσερα τραγούδια από τον "Επιτάφιο" του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου, με τον Σπύρο Σακκά και τον Μάνο Χατζιδάκι στο πιάνο, από πρόβες στη Νέα Υόρκη το 1972.

 

Το πρώτο μέρος της συνέντευξης ΕΔΩ
Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης ΕΔΩ

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο σημαντικός τόμος "ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ" παρουσιάστηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, με την συμμετοχή πλήθους κληρικών και λαϊκών. 
Η ξεχωριστή εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β'. 
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου (ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, Ιδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου), την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Γιώργου Μυλωνά και τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό της Μαρίας Στέφωση. 
Ο Γεώργιος Τσούτσος, πολιτικός επιστήμων, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας και συνεργάτης Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου, γράφει στον τόμο για το έργο της Μονής και την προσφορά στους Αθηναίους. Ο Σοφοκλής Δημητρακόπουλος, θεολόγος, συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών γράφει για τον ιδρυτή της Μονής, τον ιερομόναχο Παρθένιο (Πέτρο Παπασταμάτη) και τους ηγουμένους εκ της γενεάς Πετράκη. Η Ιωάννα Στουφή, καθηγήτρια της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναλύει σε δύο κεφάλαια τους αισθητικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίων Ασωμάτων – Πετράκη και στα μετόχια της Μονής. Ο Γιώργος Μυλωνάς γράφει για τα κειμήλια της Μονής Πετράκη.
Στην εκδήλωση μίλησαν: 
- Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
- Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης
- Εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού 
- Ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς
- Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Καθηγούμενος της Ι. Μονής Ασωμάτων Πετράκη. 
Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε και με αφορμή τα 350 χρόνια από την ίδρυση της Μονής, τιμήθηκαν οι χορηγοί της έκδοσης και όσοι στηρίζουν το έργο της Μονής. 
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά με βυζαντινούς ύμνους που απέδωσαν ο Γιάννης Χριστόπουλος, σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και η Φένια Παπαδόδημα, ηθοποιός, σκηνοθέτις και μουσικός. 
Παραθέτουμε το βίντεο της εκδήλωσης από το ecclesiatv.gr. 


Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΩΜΑ ΤΑΜΒΑΚΟ


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ (14/12/1883 – 8/4/1962) 
ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (1920-2022) 
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΑ 140 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ 
Του Θωμά Ταμβάκου 
έκδοση: Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης (2023) 

Μετά τις πολύτιμες επίσημες δισκογραφίες των Σπυρίδωνος Σαμάρα, Νίκου Σκαλκώτα και Δημήτρη Δραγατάκη, ο οτρηρός Θωμάς Ταμβάκος μας δίνει και την  επίσημη δισκογραφία του Μανώλη Καλομοίρη. μιας πολύπλευρης προσωπικότητας που κυριάρχησε στο καλλιτεχνικό στερέωμα για πολλές δεκαετίες.
Πρόκειται, λοιπόν, για το τέταρτο βιβλίο της σειράς με τις επίσημες δισκογραφίες Ελλήνων μουσουργών, που αποτελούν καρπό επίπονης έρευνας και δουλειάς του Θωμά Ταμβάκου, του ιδρυτού του ομώνυμου Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών και ακάματου εργάτη στο γεώργιο της λόγιας Ελληνικής Μουσικής. 
Η έκδοση με την πλήρη επίσημη δισκογραφία του Μανώλη Καλομοίρη καλύπτει το κενό στη βιβλιογραφία του συνθέτη. Πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατόν σαράντα (140) ετών από τη γέννησή του. Ξεκινά το 1920, με τη φωνογραφική αποτύπωση του φωνητικού έργου "Βενιζέλος!".
Έως τον Δεκέμβριο του 2022, με την τελευταία δισκογραφική έκδοση (εφεξής δ.ε.) (με τη νέα φωνογράφηση της Σονάτας για βιολί και πιάνο), έχουν καταχωρισθεί εκατόν εξήντα πέντε (165) δ.ε. και επανεκδόσεις, και επίσης, πέντε (5) αντίστοιχες ψηφιακές (εφεξής ψ.ε.). Όλες αναγράφονται με όλα τα γνωστά στοιχεία τους (την εταιρεία ή τον φορέα έκδοσης, τη χώρα, τη χρονολογία, τον κωδικό, τους ερμηνευτές κ.λπ.). Έγινε συστηματική προσπάθεια για την τεκμηριωμένη συμπλήρωση και διόρθωση τυχόν λαθών και παραλείψεων σε αρκετά από τα στοιχεία αυτά. Οι δ.ε. και οι ψ.ε. που παρατίθενται συνοδεύονται από αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, με τα εξώφυλλα, τις ετικέτες πάνω στους δίσκους, τους ερμηνευτές των έργων και δείγματα από αυτόγραφες και εκδοθείσες παρτιτούρες. Στις υποσημειώσεις αναγράφονται επίσης γνωστές πληροφορίες για τις δισκογραφικές εταιρείες και τους φορείς που υπογράφουν την παραγωγή (ή συμπράττουν σε αυτή) των δ.ε. και των ψ.ε. Συνολικά φωνογραφήθηκαν εβδομήντα (70) έργα του συνθέτη, ολόκληρα ή μέρη τους, από τα συνολικά εκατόν είκοσι τρία (123) μουσικά και δεκατέσσερα (14) μουσικοπαιδαγωγικά έργα. Από την επίσημη δισκογραφία του συνθέτη απουσιάζουν αρκετά σημαντικά έργα του, μερικά από τα οποία αναγράφονται στις σελίδες του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ της έκδοσης. 
Η έκδοση παρήχθη σε 400 αντίτυπα με σκοπό να διατεθεί σε αρμόδιους μουσικούς φορείς, ιδρύματα και φυσικά πρόσωπα. Ελάχιστα αντίτυπα διατίθενται προς πώληση από τον εκδοτικό μουσικό οίκο ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ-ΝΑΚΑΣ. 
Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαίου, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μ.Μ.Α.
Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατο του Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962), παράλληλα με μία ξεχωριστή έκθεση προς τιμήν του, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη", σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μανώλης Καλομοίρης, διοργάνωσε διήμερο Συμπόσιο το Σάββατο 10 και 11 Φεβρουαρίου 2023 στην Μουσική Βιβλιοθήκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 
Στην Συνεδρία 3 του Σαββάτου (11/2/2023), με γενικό θέμα "Μουσική Εκπαίδευση, Δημόσια Παρουσία και Παρακαταθήκη" συμμετείχε και ο Θωμάς Ταμβάκος με την εισήγηση "Η αθέατη πλευρά της δισκογραφίας του Μανώλη Καλομοίρη. Νέα ευρήματα σε δισκογραφήματα γραμμοφώνου (1920-1953)".


Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

"ΣΩΣΟΝ ΚΥΡΙΕ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΣΟΥ..." ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ


Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (19 Μαρτίου 2023) εις Ι. Ναόν Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, προεστώτος του Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Σταθάκη. 

 

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

"ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΝ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜ. ΔΩΡΟΘΕΟ ΚΙΟΥΣΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην 63η εκπομπή προσκεκλημένος ο Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Κιούσης, Ηγουμενοσύμβουλος Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Στην εκπομπή γίνεται αναφορά στην μεγάλη προσφορά της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη στην πόλη των Αθηνών, αλλά και στον Ελληνισμό γενικότερα, με αφορμή τον τόμο «ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ» που κυκλοφορήθηκε εκτός εμπορίου το 2020 και διατίθεται σε βιβλιοθήκες και για ερευνητικούς σκοπούς. 
Ο σημαντικός αυτός τόμος θα παρουσιαστεί την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στις 7 το απόγευμα στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β'. 

 

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου (ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, Ιδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου) και είναι το αποτέλεσμα της επιμέλειας του ιστορικού τέχνης Γιώργου Μυλωνά και του καλλιτεχνικού σχεδιασμού της Μαρίας Στέφωση. «Η ιστορία της Μονής είναι ιστορία προσφοράς, ευεργεσιών, παροχών, περιθάλψεως και συναντιλήψεως», γράφει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θαυμακού, κ. Ιάκωβος, καθηγούμενος Ιεράς Μονής Πετράκη. 
Ο Γεώργιος Τσούτσος, πολιτικός επιστήμων, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας και συνεργάτης Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου, γράφει για το έργο της Μονής και την προσφορά στους Αθηναίους. Ο Σοφοκλής Δημητρακόπουλος, θεολόγος, συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών γράφει για τον ιδρυτή της Μονής, τον ιερομόναχο Παρθένιο (Πέτρο Παπασταμάτη) και τους ηγουμένους εκ της γενεάς Πετράκη. 


Η Ιωάννα Στουφή, καθηγήτρια της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναλύει σε δύο κεφάλαια τους αισθητικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίων Ασωμάτων – Πετράκη και στα μετόχια της Μονής. Ο Γιώργος Μυλωνάς γράφει για τα κειμήλια της Μονής Πετράκη. 
Ο ηγουμενοσύμβουλος της Μονής Πετράκης Αρχιμ. Δωρόθεος Κιούσης αναφέρεται, στην εκπομπή, τόσο στον τόμο όσο και στην διαχρονική πνευματική και κοινωνική προσφορά της Μονής.
Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου, Μαργαρίτα Κυρ. Στασινού. 


Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Παρουσίαση του βιβλίου «Περιγραφή τῆς πόλεως Χαλκίδος»


Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 το βιβλίο «Περιγραφή τῆς πόλεως Χαλκίδος», το οποίο εξέδωσε πρόσφατα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας (ΔΚΒΧ). Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση ενός χειρόγραφου κειμένου του 19ου αιώνα, του Χαλκιδέου νομικού, εκδότη και πολιτικού Γεωργίου Φιλάρετου (1848-1929), το οποίο, μαζί με άλλα πολύτιμα τεκμήρια, φυλάσσεται τα τελευταία 30 χρόνια στη ΔΚΒΧ. 


Για το βιβλίο τοποθετήθηκαν η επίτιμη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, ο διδάκτωρ Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Άγγελος Μαντάς και ο επιμελητής της έκδοσης Ιωάννης Ρίζος. Φωτίστηκαν πτυχές από την πολυκύμαντη ζωή και το πολυσχιδές έργο του Γ. Φιλάρετου, επισημάνθηκαν οι βασικές δυσκολίες στη μεταγραφή του χειρογράφου, ενώ παράλληλα έγιναν προτάσεις για τη διδακτική του αξιοποίηση. Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΔΚΒΧ Σούλα Παπαγεωργοπούλου, η οποία και έκανε μια σύντομη αποτίμηση του πολυσήμαντου ρόλου της ΔΚΒΧ στη σύγχρονη κοινωνία. 


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Χαλκίδος αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Βουλευτής Θανάσης Ζεμπίλης, ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, οι πρώην Υπουργοί Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος και Συμεών Κεδίκογλου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας Μιμίκα Σακελλαράκη, οι πρώην Δήμαρχοι Χρήστος Παγώνης και Αμφιτρίτη Αλημπατέ, ο πρώην Βουλευτής Γιώργος Ακριώτης, ο Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων Νίκος Παπαγεωργόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Θεοδώρα Ακριώτου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Τασούλα Μακαρώνα και Σοφία Χονδρογιάννη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΝΕ Χαράλαμπος Μανιάτης, ο συγγραφέας Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, και πολλοί φίλοι των Γραμμάτων και του Πολιτισμού.


Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Λιουντμίλα Φιλιππόβιτς: Φανάρι, Αυτοκέφαλη Εκκλησία ή “βαλίτσα, σταθμό, Ρωσία”


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Τα συμπεράσματα της διυπηρεσιακής επιτροπής, της Κυβέρνησης της Ουκρανίας, η οποία ήλεγξε τους όρους συμμόρφωσης με τη συμφωνία μεταξύ του Εθνικού μουσείου «Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου» και της UOC (Ρωσοκίνητης Εκκλησία Ουκρανίας), δεν υπόκεινται σε δημοσίευση, αναφέρει το ВВС επικαλούμενο το υπουργείο Πολιτισμού. 
Τα συμπεράσματα της εξέτασης, σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, προορίζονται αποκλειστικά για επίσημη χρήση. 
Και τι μας λέει η ρωσοκίνητη εκκλησιαστική παρουσία στην Ουκρανία; 
«Προφανώς, μια τέτοια συνωμοσία ενεργειών από εκπροσώπους ενός κρατικού φορέα δεν μπορεί παρά να μαρτυρήσει τον κατασταλτικό στόχο της ιστορίας με τη μονομερή καταγγελία αυτής της συμφωνίας, η οποία δεν έχει στόχο να φροντίσει τη διατήρηση των ιστορικών μνημείων, αλλά να κάνει ανοιχτές διακρίσεις κατά των πολιτών της Ουκρανίας για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις». 
Και ο αιμοσταγής Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος ευλογεί την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την γενοκτονία του Ουκρανικού λαού, καλεί την διεθνή κοινότητα «να υψώσει τη φωνή της για την υπεράσπιση της UOC λόγω της εντατικοποίησης των διώξεων των πιστών» (sic). 
Μιλάει για «δίωξη πιστών» αυτός που όχι απλώς ευλογεί, αλλά δικαιολογεί το αιματοκύλισμα ενός ολόκληρου λαού και την καταστροφή μιας χώρας. Παρεμβαίνει, δηλαδή, υπέρ των ρωσόφιλων πιστών του, γιατί μόνο αυτούς θεωρεί «πιστούς». 
Ακόμα και μητροπολίτης Παύλος, Ηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, δήλωσε ότι η UOC δεν συμφωνεί με τη θέση στον πόλεμο, την οποία πήρε ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας. «Αν είναι Πατριάρχης για όλους, τότε έπρεπε να βρει άλλα λόγια, λόγια υποστήριξης για τους Ουκρανούς στρατιώτες, για τον ουκρανικό λαό», είπε ο μητροπολίτης Παύλος. 
Όμως, το θέμα αυτή τη στιγμή είναι η Λαύρα του Κιέβου. 
«Έρχονται κάποιοι εκπρόσωποι των αρχών σε μένα και μου λένε: "Ενωθείτε με τον Επιφάνιο". Τι να πω; Με ποιον θα ενωθούμε; Ας λάβει πρώτα ο Ντουμένκο νόμιμη χειροτονία», είπε ο μητροπολίτης Παύλος. 
Άρα, η πιο «επίσημη» δικαιολογία των ρωσοκίνητων Ουκρανών είναι ότι ο Κιέβου Επιφάνιος δεν έχει «κανονική» χειροτονία. Ένα θέμα που έχει λυθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και που είναι αστείο πια να το επικαλούνται όταν ο πόλεμος μαίνεται. 
Τη λύση – και μάλιστα τριπλή! - τη δίνει Λιουντμίλα Φιλιππόβιτς, μέλος της Επιτροπής της Κρατικής Εθνικής Πολιτικής για την ΟΕΟ, η οποία δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «η αδελφότητα της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου μπορεί να παραμείνει στο μοναστήρι, αν ενταχθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ή αν ζητήσει σταυροπήγιο από το Φανάρι. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουν το σύνθημα “βαλίτσα, σταθμό, Ρωσία”». 
«Οι προτάσεις έχουν ήδη γίνει. Υπάρχει και η επιλογή να εκλέξουν τον καθηγούμενό τους και να ζητήσουν σταυροπήγιο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αν τόσο πολύ δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Και σε όσους δεν αρέσει ούτε η μια επιλογή ούτε η άλλη, έχουμε ωραίο σύνθημα: "βαλίτσα, σταθμό, Ρωσία"», τόνισε η θρησκειολόγος. Απευθυνόμενη, μάλιστα, σε όσους έμειναν πιστοί στην ρωσοκίνητη Ουκρανική Εκκλησία ξεκαθάρισε: «Δε σας κρατάει κανείς στην Ουκρανία». 
Ας θυμηθούν οι φιλορώσοι κληρικοί και λαϊκοί της Ουκρανίας ότι το 2019 ψήφισαν Ζελένσκι, προκειμένου να τιμωρήσουν τον Ποροσένκο επειδή πέτυχε την Αυτοκεφαλία. 
"Μπορείτε να υπολογίζετε στην άνευ όρων υποστήριξη της Εκκλησίας μας", ανέφερε σε συγχαρητήριο μήνυμά του ο ρωσόφιλος μητροπολίτης Ονούφριος προς τον νεοεκλεγέντα, τότε, Πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Τώρα ο Ονούφριος κατηγορεί τον Ζελένσκι ότι τον διώκει. Μα αυτός που ευθύνεται για την κατάστασή του είναι ο Πούτιν και ο Μόσχας Κύριλλος, όχι ο Ζελένσκι. 
Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον καλούσε στην Ενωτική Σύνοδο του Δεκεμβρίου του 2018, ο Ονούφριος επέλεξε τη Μόσχα και όχι την Ουκρανία. Τώρα, η Ουκρανία τον στέλνει στην Μόσχα που τόσο υποστήριξε, αλλά δεν μπορεί πια να τον σώσει. 
Ο Ονούφριος, όπως και η ρωσοκίνητη Εκκλησία του, έχουν πλέον ημερομηνία λήξης στην Ουκρανία.
Αν θέλουν να παραμείνουν θα πρέπει να ενταχθούν άνευ όρων στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Κιέβου Επιφάνιο. Η «πεφωτισμένη δεσποτεία» τους τελείωσε.

ΣΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ


Απόσπασμα από την Ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, B' στάση του Ακάθιστου Ύμνου (Παρασκευή 10/03/2023), στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού. 
Τo  εφύμνιο "Αλληλούια" ψάλλει ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, σολίστ Εθνικής Λυρικής Σκηνής & η Φένια Παπαδόδημα, ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικός, ψάλλει το "Τη Υπερμάχω...". 
Παραθέτουμε στη συνέχεια και τις συνεντεύξεις του Γιάννη Χριστόπουλου και της Φένιας Παπαδόδημα, στην σειρά "Προς Εκκλησιασμόν...", που επιμελείται ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Oι νέοι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Θεολόγων σ’ όλη τη χώρα

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνταξης των αξιολογικών πινάκων και των συνεντεύξεων των υποψηφίων στα θεσμικά Συμβούλια Επιλογής συγκροτήθηκε ο τελικός πίνακας των νέων Συμβούλων Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ01 Θεολόγων, οι οποίοι με αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και επί τη βάσει των επιλογών τους, κατανέμονται και τοποθετούνται σε αντίστοιχες θέσεις Συμβούλων Εκπαίδευσης ανά τη χώρα με έδρα και περιοχές αρμοδιότητας σε Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπ/σης (ΔΔΕ), ως ακολούθως:

1. Θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Δ.Ε. Ξάνθης και περιοχή αρμοδιότητας τις Διευθύνσεις Δ.Ε. Ξάνθης, Έβρου, Ροδόπης, Δράμας και Καβάλας: Όλγα Γκούμα, Μ.Th.

2. Θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Δ.Ε. Α΄ Αθήνας και περιοχή αρμοδιότητας τη Διεύθυνση Δ.Ε. Α΄ Αθήνας:  Δρ. Αντώνιος Μπιτσάκης.

3. Θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Δ.Ε. Β΄ Αθήνας και περιοχή αρμοδιότητας τις Διευθύνσεις Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, Δυτικής Αττικής και Βοιωτίας: Δρ. Αικατερίνη Τσέκου.

4. Θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας και περιοχή αρμοδιότητας τις Διευθύνσεις Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας και Ευβοίας: Δρ. Απόστολος Κατωπόδης.

5. Θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Δ.Ε. Δ΄ Αθήνας και περιοχή αρμοδιότητας τις Διευθύνσεις Δ.Ε. Δ΄ Αθήνας και Δωδεκανήσου: Δρ. Κων/να Πέππα.

6. Θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Δ.Ε. Πειραιά και περιοχή αρμοδιότητας τις Διευθύνσεις Δ.Ε. Πειραιά και Κυκλάδων: Δρ. Παρασκευή Λεοντοπούλου.

7. Θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Δ.Ε. Αχαΐας και περιοχή αρμοδιότητας τις Διευθύνσεις Δ.Ε. Αχαΐας, Ηλείας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Φωκίδας: Δρ. Ευρυδίκη Παπάζογλου.

8. Θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Δ.Ε. Κοζάνης και περιοχή αρμοδιότητας τις Διευθύνσεις Δ.Ε. Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Πιερίας και Ιωαννίνων: Δρ. Νικόλαος Ματθαίου.

9. Θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Δ.Ε. Άρτας και περιοχή αρμοδιότητας τις Διευθύνσεις Δ.Ε. Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Λευκάδας Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας: Φωτεινή Σταλίκα.

10. Θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Δ.Ε. Λάρισας και περιοχή αρμοδιότητας τις Διευθύνσεις Δ.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων: Δρ. Νικόλαος Παύλου.

11. Θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Δ.Ε. Ανατολικής Θεσ/ νίκης και περιοχή αρμοδιότητας τις Διευθύνσεις Δ.Ε. Ανατολικής Θεσ/νίκης και Λέσβου:  Δρ. Μαρία Συργιάννη.

12. Θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Δ.Ε. Δυτικής Θεσ/νίκης και περιοχή αρμοδιότητας τις Διευθύνσεις Δ.Ε. Δυτικής Θεσ/νίκης, Χίου και Σάμου: Δρ. Ευρώπη Παπαδοπούλου.

13. Θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Δ.Ε. Ημαθίας και περιοχή αρμοδιότητας τις Διευθύνσεις Δ.Ε. Ημαθίας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Πέλλας: Δρ. Ξανθή Αλμπανάκη.

14. Θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Δ.Ε. Ηρακλείου και περιοχή αρμοδιότητας τις Διευθύνσεις Δ.Ε. Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων: Γεώργιος Στριλιγκάς, M.Th. 

15. Θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Δ.Ε. Αρκαδίας και περιοχή αρμοδιότητας τις Διευθύνσεις Δ.Ε. Αρκαδίας, Κορίνθου, Αργολίδας, Λακωνίας και Μεσσηνίας: Nικόλαος Χριστόπουλος, M.Th. 

16. Θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Δ.Ε. Φθιώτιδας και περιοχή αρμοδιότητας τις Διευθύνσεις Δ.Ε. Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Ανατολικής Αττικής: Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος.

* Η θητεία είναι για διάστημα 4ετίας (2023-2027)

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Από την Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας εκδόθηκε ανακοίνωση (11 Μαρτίου 2023), στην οποία, μεταξύ άλλων σημειώνεται: 
«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, η Εκκλησία της Αλβανίας διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να παρασυρθεί στη μέθοδο των αντεγκλήσεων, αναιρέσεων, προσβολών, ανακριβειών και μομφών, όπως επιχειρείται από αναρμοδίους λαϊκούς σε διαδικτυακούς τόπους. Η κατ’ Αλβανίαν Ορθόδοξος Εκκλησία, λοιπόν, δηλώνει προς πάσαν κατεύθυνσιν ότι δεν είναι διατεθειμένη να διαλαλεί στο διαδίκτυο και γενικά στα μέσα μαζικής ενημερώσεως τις απόψεις και τις κρίσεις της, σχετικά με τη στάση και τη συμπεριφορά άλλων τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και των Προκαθημένων τους».
Τολμώ να πω ότι η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Αλβανίας «φωτογραφίζει» την ελαχιστότητά μου, καθώς εκδόθηκε μετά το πρόσφατο κείμενό μου «Η Εκκλησία της Αλβανίας αποδέχεται τις αποφάσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας;» και δεν έχω δει άλλο κείμενο από «αναρμόδιο λαϊκό» για το θέμα.
Εν πρώτοις θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το κείμενό μου ούτε προσβάλλει ούτε περιέχει ανακρίβειες και μομφές. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, άλλωστε, αφού το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου μου αναπαράγει πιστά τις θέσεις της Εκκλησίας της Αλβανίας και του προκαθημένου της. Τα συμπεράσματα εξάγονται αβίαστα, δεν είναι αυθαίρετα. 
Λυπούμαι διότι η Εκκλησία της Αλβανίας καταφεύγει για μια ακόμη φορά στην αοριστία και την γενικολογία και αποφεύγει να πει τα πράγματα με το όνομα τους. 
Αναφέρεται στο ανακοινωθέν: «Τα επώδυνα εκκλησιαστικά προβλήματα που έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια και προσφάτως στην Αφρική, με συνέπεια τις σαφείς ρωγμές στις σχέσεις των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και τη διάχυτη ανησυχία των 0ρθοδόξων πιστών, δεν λύνονται με τη μέθοδο των αλυσιδωτών αντιποίνων από συγκεκριμένες Εκκλησίες και με τη συλλογή συναινέσεων από τις υπόλοιπες δια των μέσων μαζικής ενημερώσεως». 
Η παραπάνω παράγραφος είναι ο ορισμός της ασάφειας! Το μόνο σαφές είναι οι «σαφείς ρωγμές στις σχέσεις των Εκκλησιών». Καμία καταδίκη της θλιβερής στάσης του Πατριαρχείου Μόσχας απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 
Καμία καταδίκη του ρωσικού μορφώματος «Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής». Καμία αποδοχή των αποφάσεων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε σχέση με τον καθηρημένο πρ. Κλιν Λεωνίδα. 
Αντ’ αυτών η απόφανση ότι τα προβλήματα «δεν λύνονται με τη μέθοδο των αλυσιδωτών αντιποίνων από συγκεκριμένες Εκκλησίες». 
Είναι θλιβερό να μιλάει τώρα η Εκκλησία της Αλβανίας για «αντίποινα», δηλ. μετά τις κανονικές αποφάσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, και όχι όταν η Μόσχα πρώτη εκείνη ξεκίνησε τον χορό των αντιποίνων. Δεν ακούσαμε μία λέξη από την Εκκλησία της Αλβανίας όχι μόνο για την διακοπή μνημόνευσης Προκαθημένων από την Ρωσική Εκκλησία, αλλά και για την λίστα της ντροπής που κατήρτισε το Πατριαρχείο Μόσχας και περιλαμβάνει ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος τους οποίους έθεσε σε ακοινωνησία επειδή συλλειτούργησαν με ιεράρχες της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Ένας «αναρμόδιος λαϊκός», όπως είναι η ελαχιστότης μου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να «παρασύρει» την Εκκλησία της Αλβανίας σε «οδούς σκολιάς». Μπορεί, όμως, να καταγράψει με σαφήνεια την δική της …ασαφή διαδρομή στο ουκρανικό ζήτημα. 
Διαβάζουμε στο πρόσφατο ανακοινωθέν: «Καθώς εντείνεται η πρωτοφανής συμφορά της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία και η ανείπωτη οδύνη των Ορθοδόξων πιστών κορυφώνεται, επιβάλλεται το ταχύτερον δυνατόν πανορθοδόξος αντιμετώπισις». 
Το ερώτημα τίθεται αυτόματα: Ποια είναι «η πρωτοφανής συμφορά της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία»;
Για μένα, τον «αναρμόδιο λαϊκό», η πρωτοφανής συμφορά είναι η ρωσική εισβολή και η απόλυτη στήριξη της από την Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία διατυπώνει μια «θεολογία του πολέμου». 
Αυτή η συμφορά, σωστά ισχυρίζεται η Εκκλησία της Αλβανίας, θέλει «πανορθόδοξη αντιμετώπιση», δηλαδή ρητή και κατηγορηματική καταδίκη της θεωρίας του «ρωσικού κόσμου» και της «θεολογίας του πολέμου». Κι ακόμα απόλυτη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. 
Κατά την Ειρηνική Επίσκεψη του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β’ στην Εκκλησία της Αλβανίας (31 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2009), ακούσαμε τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου να λέει προς τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο: 
«Δεσμοί ἰδιαίτεροι καί ἄρρηκτοι, ὅλως ἐκκλησιαστικοί στά ὅρια τῆς κανονικῆς ἐκκλησιαστικῆς τάξεως καί ἀλληλεγγύης, συνδέουν πάντοτε τήν Πρεσβυγενή Ἐκκλησία τῆς Ἀλεξανδρείας, τό Δευτεροθρόνο Πατριαρχεῖο μέ τήν Ἁγιωτάτη Ἀδελφή Ἐκκλησία τῆς Ἀλβανίας. Δεσμοί ἰδιαίτεροι ἀφοῦ Σεῖς, διακονήσατε ἐπί πολλά χρόνια τήν Ἐκκλησία τῆς Ἀλεξανδρείας. Ζήσατε στήν μακρινή Κένυα μέσα στίς ἱεραποστολές τῆς ἐξωτικῆς αὐτῆς χώρας ἀλλά καί σέ ἄλλες δύσβατες καί πολύ δύσκολες περιοχές. Ὅμως, ἀπό τήν θέση αὐτή, ἐπιθυμοῦμε νά σᾶς εὐχαριστήσουμε δεόντως καί ἐγκαρδίως γιά τήν ἀμέριστη καί συνεχιζόμενη στήριξη καί πολύπλευρη συμπαράστασή σας πρός τό ἔργο τῆς Ἱεραποστολῆς. Ναί Μακαριώτατε, βοηθᾶτε καί ἐνισχύετε τήν Ἱεραποστολή μέ κάθε τρόπο, μέ τήν προσωπικότητά σας, μέ τήν προσευχή σας, μέ τήν πλούσια συγγραφή σας, μέ κάθε τρόπο, τό γνωρίζουμε πολύ καλά αὐτό καί εἶναι ἡ ὥρα τῆς εὐχαριστίας καί τῆς εὐγνωμοσύνης τῆς Ἀλεξανδρινῆς Ἐκκλησίας». 
Και τώρα τι, Μακαριώτατε άγιε Αλβανίας; 
Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω την απόλυτη στάση, που αποτελεί πλέον και παρακαταθήκη, του μακαριστού Πισιδίας Σωτηρίου: 
«Μετά και από αυτό το μέγα ατόπημα του Πατριαρχείου Μόσχας κατά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αλλά και μετά από τα όσα έκνομα και αντικανονικά έπραξε και πράττει στην Μητέρα και Τροφό του, δηλαδή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και μάλιστα μέσα στην από αιώνων Έδρα Του στην Κωνσταντινούπολη, το πραξικόπημα κατά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ήταν, για την λογική των Μοσχοβιτών απλά η «φυσική» συνέχεια των δρομολογουμένων από πολύ καιρό πριν παράνομων ενεργειών τους. Και τώρα να περιμένουμε να δούμε να συμβεί το ίδιο και στις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες Κύπρου και Ελλάδος και όχι μόνον! 
Ας ξυπνήσουν, λοιπόν, όσοι εκουσίως ή ακουσίως, υποστηρίζουν τις αντικανονικές πράξεις του Πατριαρχείου Μόσχας και ας καταλάβουν τι κακό θα βρει την Ορθόδοξη Εκκλησία με την προτεσταντικής νοοτροπίας τακτική, να ιδρύουν όπου θέλουν ρωσικές σέκτες. Ας σκεφθούν όλοι οι υπεύθυνοι αυτής της τραγικής συμφοράς το μεγάλο κακό που θα γίνει στην ιερή υπόθεση του ευαγγελισμού των Αφρικανών Αδελφών μας και πόσο θα χαίρεται ο διάβολος. Μήπως ήρθε η ώρα να αποφανθεί συνοδικώς η Ορθόδοξη Εκκλησία επί του θέματος, όπως το έπραξε το 1872 καταδικάζοντας τον επάρατο εθνοφυλετισμό;» 
Λυπούμαι να πω – τελικά – ότι η Εκκλησία της Αλβανίας προσδέθηκε στο άρμα της Ρωσικής Εκκλησίας κι αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή. Κάθε άλλη απόπειρα προσέγγισης της στάσης της, είναι απλώς «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Κ. ΦΛΑΜΗ Ο ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ


Μετά από διαβούλευση μεταξύ δικηγόρων και εκατέρωθεν παρεμβάσεις των πρωταγωνιστών της δίκης, «τα βρήκαν» ο μηνυτής ιερέας π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος και ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Φλαμής. Ο δεύτερος είχε μηνυθεί για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση επειδή είχε χαρακτηρίσει τον ιερέα (για το θέμα των εμβολίων και της πανδημίας) «ταλιμπάν», είχε γράψει ότι ο παπάς μιλώντας για το εμβόλιο λέει «παπάτζες» κλπ. Ο δημοσιογράφος υπέγραψε δήλωση επαναλαμβάνοντας πως η κριτική ήταν στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής αντιμετώπισης των πραγμάτων, όμως οι όροι που χρησιμοποιήθηκαν έθιγαν τον ιερέα, οπότε δεν θα χρησιμοποιηθούν εκ νέου στο μέλλον. Ο πατήρ Αναστάσιος δήλωσε πως επιθυμεί την δημοσιογραφική κριτική, χωρίς όμως όρους όπως «ταλιμπάν» κλπ. Οι δύο πλευρές «τα βρήκαν» εξωδικαστικά και ο π. Αναστάσιος ανακάλεσε τη μήνυση. Ετσι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο δεν εκδίκασε καν την υπόθεση. Αλλωστε το πρώτο βήμα για να τα «βρουν» οι δύο πλευρές είχε γίνει την περασμένη Τετάρτη όταν ο π. Αναστάσιος ζήτησε να μιλήσει στην δημοσιογραφική ραδιοφωνική εκπομπή του Κ. Φλαμή, κάτι που όντως έγινε. Μετά το τέλος της διαδικασίας στο Δικαστήριο Πατρών, π. Αναστάσιος και Κ. Φλαμής (που είναι και παλαιοί συμμαθητές στην ίδια τάξη στο Πρότυπο Λύκειο Πατρών) έδωσαν τα χέρια. Και μάλιστα ανανέωσαν το ραδιοφωνικό τους ραντεβού για τις προσεχείς ημέρες ώστε ο π. Αναστάσιος να συνεχίσει να εκθέτει τις απόψεις του για το ζήτημα της πανδημίας και της διαχείρισής του από την Εκκλησία. Θα πρέπει να τονιστεί πως μάρτυρες υπεράσπισης του Κ. Φλαμή είχαν κληθεί να καταθέσουν (αλλά δεν χρειάστηκε τελικά) οι δημοσιογράφοι Κωνσταντίνος Μάγνης (Δ/ντης Σύνταξης Εφημ. Πελοπόννησος), Γιώργος Καρβουνιάρης (Γραμματέας ΕΣΗΕΠΗΝ – Alpha news) και Κώστας Λογαράς (Φιλόλογος – Συγγραφέας).

Σχόλιο Ιδιωτικής Οδού

Άραγε σε ποιο δικαστήριο ο καταδικασμένος από την Ελληνική Δικαιοσύνη κληρικός της Μητροπόλεως Πατρών Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, που έχασε την εναντίον μου αγωγή και ανακάλεσε την μήνυση εναντίον του Κωνσταντίνου Φλαμή, θα μας πει - επιτέλους - ποιοι είναι αυτοί που με "χρησιμοποιούν" για να κάνω "τη βρόμικη δουλειά τους". 
Επειδή ο κληρικός Γκοτσόπουλος έχει μια ...αλλεργία σε "χαρακτηρισμούς" για τον εαυτό του, ας μη λησμονεί τι έχει πει και τι έχει γράψει. Έχω πολλούς "χαρακτηρισμούς" του στη φαρέτρα μου. 
Related Posts with Thumbnails