Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΙ "ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

Γιάννης Μόραλης, Ερωτικό (1990).
Λάδι σε μουσαμά, 200 εκ. x 200 εκ.
Μακεδονικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Δύο τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι "Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς" (1983) σε στίχους του ίδιου, του Άρη Δαβαράκη και της Αγαθής Δημητρούκα και ερμηνείες των Βασίλη Λέκκα, Έλλης Πασπαλά, Ηλία Λιούγκου και Νένας Βενετσάνου. Ο Μ. Χατζιδάκις είχε σκεφτεί αυτό το έργο το 1972, αλλά το ολοκλήρωσε τη διετία 1981-1983.
Το εξώφυλλο του δίσκου φιλοτέχνησε ο Γιάννης Μόραλης. 
Πρώτα η Ερωτική άσκηση για δύο σε στίχους του ίδιου του Χατζιδάκι.
Ερμηνεία: Έλλη Πασπαλά, Βασίλης Λέκκας

Γιάννης Μόραλης, Ερωτικό (1998)

ΕΡΩΤΙΚΟ α'
"Ερωτική άσκηση για δύο"

το κορίτσι: 
Μαζί θα κάνουμε εκατό παιδιά
ο νέος:
Με δυο φεγγάρια στην καρδιά
το κορίτσι: 
Θα 'χεις τα χέρια σου σφιχτά
Θα 'χω τα πόδια μου ανοιχτά
και οι δύο μαζί: 
ο νέος:
Θα 'χεις τα πόδια σου ανοιχτά
Θα 'χω τα χέρια μου σφιχτά
το κορίτσι: 
Θα 'χω τα πόδια μου ανοιχτά
Θα 'χεις τα χέρια σου σφιχτά
ο νέος: 
Μαζί θα γίνουμε κι εμείς παιδιά
το κορίτσι:
Στου Ήλιου τη βαλανιδιά
ο νέος:
Θα 'χεις τα πόδια σου ανοιχτά
Θα 'χω τα χέρια μου σφιχτά
και οι δύο μαζί: 
το κορίτσι: 
Θα 'χω τα πόδια μου ανοιχτά
Θα 'χεις τα χέρια σου σφιχτά
ο νέος: 
Θα 'χεις τα πόδια σου ανοιχτά
Θα 'χω τα χέρια μου σφιχτά


ΕΡΩΤΙΚΟ β'
"Ερωτική άσκηση για τέσσερις" (στίχοι Μ. Χατζιδάκι)
Ερμηνεία: Νένα Βενετσάνου, Έλλη Πασπαλά, Βασίλης Λέκκας, Ηλίας Λιούγκος 

Γεννημένοι από μια θεία τραγωδία ερωτική
Μ’ όλα τα πάθη μας στη σάρκα σχεδιασμένα
Σπάμε τα σύνορα που ορίζουν οι θεσμοί
Και λειτουργούμε ερωτικά στ' απωθημένα.
α' γυναίκα:
Δώσε το στήθος σου να κόψω τη θηλή σου
β' γυναίκα:
Πονούν οι ρόγες μου πονάει το φιλί σου
α' νέος:
Άσε το χέρι μου να τρέξει στο κορμί σου
β' νέος:
Θέλω το σώμα μου να νιώσει την ορμή σου
και οι τέσσερις μαζί:
Μεγαλωμένοι σε παράνοια εθνική
Με τις επιθυμίες μας θαμμένες στα μουσεία
Γυρίσαμε τα πάθη μας σ’ αρχαία μουσική
Κι ο έρωτάς μας έγινε σκληρή δοκιμασία
α' γυναίκα:
Δώσε τη φλόγα σου να κάψω το κορμί μου
β' γυναίκα:
Πάρε το ρίγος μου της νύχτας συνδρομή μου
α' νέος:
Διώξε τον άνεμο που δέρνει την ψυχή μου
β' νέος:
Λιώσε το τέλος μου να νιώσεις την αρχή μου.
και οι τέσσερις μαζί:
Ο φόβος μας εφώλιασε σαν δήμιος κι αδερφός
Το πάθος μας ξελόγιασε σαν μάγος και σοφός
Κι ένας αλήτης έγινε της νύχτας μας Θεός
Μα όταν μας ξύπνησε ο σπασμός εχάθηκε στο φως

α' γυναίκα:
Δώσε...
β' γυναίκα:
Άσε...
α' νέος:
Θέλω...
β' νέος:
Πάρε...
α' γυναίκα και α' νέος:
Άσε...
β' γυναίκα και β' νέος:
Θέλω...
α' γυναίκα και α' νέος:
Πάρε...
β' γυναίκα και β' νέος:
Θέλω...
α' γυναίκα και α' νέος:
Πάρε...
β' γυναίκα και β' νέος:
Θέλω...
α' γυναίκα και α' νέος:
Πάρε...
α' και β' γυναίκες και α' νέος:
Θέλω...
και οι τέσσερις:
Πάρε...
Πάρε...


ΑΛΛΟ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ...


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα "Ορθόδοξος Τύπος":
"Καμία αισχύνη. Δεν φτάνει που ο Πατριάρχης δίχασε την Ορθοδοξία και την Ελλαδική Εκκλησία, θέλουν να εξοβελίσουν και όποιον διαφωνεί μαζί τους. Αυτό δεν είναι ούτε εκκλησιαστικό ούτε ορθόδοξο ήθος! Οι πιέσεις εντείνονται, όμως οι Έλληνες Ορθόδοξοι Ιεράρχες μένουν ανεπηρέαστοι.  
Γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος : «Η στάση του Κυθήρων και στο Ουκρανικό – γιατί ανάλογη ήταν και στο θέμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου – είναι βαθιά διχαστική και αντιεκκλησιαστική. 
Άμα τη αναγνωρίσει της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος σε λίγες μέρες, ο Κυθήρων Σεραφείμ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ! Να πάει να ησυχάσει και να έλθει εις εαυτόν, μήπως και κατορθώσει να αντικρίσει κάποια στιγμή το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου, το οποίο αποφεύγει – κατά δήλωσή του – να ατενίσει.»"
Θα πρέπει να γνωρίζουν οι "κύριοι" του "Ορθοδόξου Τύπου" ότι το ήθος του Φαναρίου είναι το μακρόθυμον, το φιλάδελφον, το επιεικές. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος δέχεται ανελέητη επίθεση από τους Ορθοδοξοτυπίτες εδώ και πολλά χρόνια, ίσταται απέναντί τους εν σιωπή, εν ευσπλαγχνία, εν μακροθυμία ανεικάστω!
Το δικό μου, προσωπικό ήθος, είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό του ανεξίκακου Πατριάρχου. 
Όλους αυτούς και τους ομοίους τους θα τους είχα αφορίσει εν μιά νυκτί, ήδη από την εποχή του αειμνήστου Πατριάρχου Αθηναγόρα, τον οποίον ακόμη πολεμούν λυσσαλέα. 
Ας ήταν αφορισμένοι από την Εκκλησία και ας ...γάβγιζαν. 
Τους δε κάθε λογής Κυθήρων, θα τους είχα σε ακοινωνησία - τουλάχιστον! - από την πρώτη στιγμή που θα άρχιζαν να σπέρνουν ζιζάνια στο σώμα της Εκκλησίας 
Αλλά είπαμε το ήθος του Φαναρίου είναι άλλο... Και αυτό εκμεταλλεύονται οι αδίστακτοι Ορθοδοξοτυπίτες και οι ομόφρονές τους. 

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΔΟΙΠΟΡΩΝ ΣΤΟ PORTO ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ (ΦΩΤΟ)


Στο Πόρτο της Πορτογαλίας, όπου βρέθηκα αυτές τις μέρες για την la fiesta του Israel Galvan με το "Πολύτροπον", δύο ...ουρές ήταν αξιοσημείωτες.
Ουρά στο ωραιότερο, ίσως, βιβλιοπωλείο του κόσμου - και ένα από τα πιο παλιά (χτίστηκε το 1906), το Lello. 
Φτάνοντας οι επισκέπτες στην τοποθεσία που βρίσκεται το βιβλιοπωλείο αντικρίζουν ουρές ανθρώπων να περιμένουν μέχρι την απέναντι γωνία του δρόμου. Εκεί υπάρχει το γραφείο εισιτηρίων, από όπου επιτρέπεται η πρόσβαση στο βιβλιοπωλείο με την αγορά ενός εισιτηρίου έναντι 5€. Ο κόσμος περιμένει κατά μέσο όρο 30 λεπτά για να αγοράσει ένα εισιτήριο και να μπει στο βιβλιοπωλείο. 
Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα βιβλιοπωλείο - μουσείο, το οποίο δέχεται πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο.
Το κτίριο είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, με ανακατεμένα τα στοιχεία της αρτ ντεκό και της νεο-γοτθικής αισθητικής, με φεγγίτες από γυαλιστερό γυαλί και μια κόκκινη κυκλική σκάλα. Αυτή η σκάλα είναι το σημείο που μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών, αφού υποτίθεται ότι ενέπνευσε την JK Rowling όταν άρχισε να γράφει τον Χάρι Πότερ. 
Η άλλη ουρά δημιουργείται στο περίφημο cafe majestic. Μεταφέρεσαι στην εποχή του μεσοπολέμου, με γύψινα αετώματα, δερμάτινους σκαλιστούς καναπέδες και καρέκλες, γκαρσόν ντυμένα με στολές με σιρίτια και γενικώς μια ατμόσφαιρα.
Πολλές εκκλησίες, επίσης, με ωραία αρχιτεκτονική και ζωγραφική, όπως και ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης, με θαυμάσιες τοιχογραφίες. 
Παραθέτω χαρακτηριστικές φωτογραφίες. 
Π.Α.Α.


Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΕΡΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ


Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός
Δρ. Φιλοσ., Δρ.Θεολ.h.c.

Αγαπητέ μου κ. Ανδριόπουλε, 
Ένα θερμό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σας εκφράζω για την εμπεριστατωμένη αναφορά σας στις τελετές «επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου από τη Ρώμη στην Πάτρα στις 26 Σεπτεμβρίου 1964». Υπάρχει μια σχετική «λεπτομέρεια», την οποία θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω. 
«Η Ορθοδοξία στην Τηλεόραση» είναι ο τίτλος σχετικής παραγράφου σε βιβλίο μου.1  Ως αναγκαία εισαγωγή στο παρόν σχόλιό μου αντιγράφω από το βιβλίο αυτό τα ακόλουθα: 
¨Όταν ιδρύθηκε ο μεγάλος κρατικός τηλεοπτικός σταθμός Zweites Deutsches FERNSEHEN (ZDF), δηλαδή η 2η Γερμ. Τηλεόραση, με έδρα το Μάιντς, πρώτος Intendant (Γενικός Διευθυντής) εκλέχθηκε (12 Μαρτίου 1962) ο Karl Holzamer (1906-2007), Καθηγητής μου της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg, στην πόλη του Μainz. Στο Aνώτερο Σεμινάριο Φιλοσοφίας που διηύθυνε μετείχαμε τότε, αν θυμούμαι καλά, 17 σπουδαστές, μερικοί από διάφορες χώρες. 
Ήρθε στο σεμινάριο για τελευταία συνεδρία και αποχαιρετισμό. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Κάποια στιγμή μας λέγει: Θα ήθελα να με συνοδεύσετε στο νέο μου Γραφείο… Περπατήσαμε ως κάτω στην πόλη, όπου ήταν τα πρώτα Γραφεία της νεοσύστατης Τηλεόρασης. Συνεχίσαμε να κουβεντιάζουμε όρθιοι, ώσπου διέκοψε τη συζήτηση και λέγει: Για μια στιγμή. Δεν έχω ακόμη κανένα συνεργάτη. Δεν έρχεσθε σεις, να αποτελέσετε το πρώτο επιτελείο μου; Κοίταξε γύρω - γύρω και άρχισε να μοιράζει οφίκια.
Όταν ήρθε η σειρά μου, λέγει: Εσύ είσαι Ορθόδοξος – αρμοδιότητά σου είναι η του Επιστημονικού Συμβούλου για τον ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ! Έτσι απλά, η Ορθοδοξία εισήλθε στον μεγάλο εκείνο Τηλεοπτικό Σταθμό! Αυθόρμητα, ανεπαίσθητα θα έλεγε κανείς, άνοιξε για την Ορθοδοξία ένα μεγάλο τηλεοπτικό παράθυρο.
Με τη νέα αυτή ιδιότητα του Επιστημονικού Συμβούλου μίλησα μερικές φορές από τον τηλεοπτικό αυτό Σταθμό για διορθόδοξα και οικουμενικά θέματα. Χάρη στην ίδια ιδιότητα εισηγήθηκα, καλύφθηκαν και προβλήθηκαν ιστορικά γεγονότα:
Η μεγάλη παραγωγή 1000 Jahre Athos - 1000 χρόνια Άθως (οι μόνοι, στους οποίους επιτράπηκε είσοδος τηλεόρασης, χάρη στην παρέμβαση που είχα ζητήσει από τον μακαριστό Πατριάρχη Αθηναγόρα), η Γ΄ Πανορθόδοξη Διάσκεψη στη Ρόδο, η συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα, και άλλα.
Πάτρα: Σχετικό τηλεγράφημά μου προς τον αείμνηστο Μητροπολίτη Κωνσταντίνο δεν είχε θετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο έφερα το Συνεργείο από το Mainz, που κάλυψε λεπτομερώς το σημαντικότατο αυτό διεκκλησιαστικό γεγονός της επανακομιδής και το έκαμε γνωστό όχι μόνο στη Γερμανία. 
Θα ήταν νομίζω μια καλή ιδέα να ζητηθεί αρμοδίως αντίγραφο της σχετικής ταινίας από το Μainz, να γίνει μεταγλώττιση και να αξιοποιηθεί εκείνη η σημαντική καταγραφή.
____________________
1. Ἀλέξανδρος Κ.. Παπαδερός, Μέ τόν Κισάμου καί Σελίνου Εἰρηναῖον έπί τραχείας ὁδοῦ. Τά τῆς γενέσεως τῆς Ὀρθοδόξου Ἀκαδημίας Κρήτης. Τεκμήρια. Θεσσαλονίκη 2014, σελ. 497 εξ.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΚΑΛΚΩΤΑ


Έχουμε τα πρώτα δείγματα του βιβλίου "ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ. ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (1929-2019)" του μουσικογράφου και ερευνητή Θωμά Ταμβάκου, ιδρυτού του ομώνυμου πολύτιμου Αρχείου Ελληνικής Μουσικής.
Η έκδοση θα ολοκληρωθεί στις 5 Οκτωβρίου. Το βιβλίο, με 250 σελίδες, είναι έκδοση της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης (όπως και το προηγηθέν του 2017 για την επίσημη δισκογραφία του Σπ. Σαμάρα).
Η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 στις 18:30, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον το νέο πόνημα του Θωμά Ταμβάκου, ακάματου εργάτη της Ελληνικής Μουσικής, το οποίο προφανώς έχει σχέση και με την επέτειο των 70 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα, του μεγάλου αυτού συνθέτη του νεοελληνικού μας βίου, ο οποίος καθίσταται στον καιρό μας οικουμενικός.
Το βιβλίο του Ταμβάκου είναι το μοναδικό στον κόσμο με θέμα την επίσημη δισκογραφία του κορυφαίου συνθέτη.


Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ PORTO ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ LA FIESTA

Από την σημερινή πρόβα στο Teatro Municipal

Απόψε, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, στο περίφημο Teatro Municipal do Porto της Πορτογαλίας. με το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον»
(υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος) συμμετέχουμε στην παράσταση La fiesta του διάσημου χορογράφου και χορευτή φλαμένκο Israel Galvan. 
Byzantine Ensemble Polytropon 
Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Χαράλαμπος Καλαπανίδας, Roni Bou Saba, Δημήτρης Καραδήμας. 
Με τη συμπαράσταση του Playground της Γιώτας Πεκλάρη.
Η συνεργασία του «Πολύτροπον» με τον Israel Galvan ξεκίνησε το 2017 στο πλαίσιο της documenta14 (Αθήνα και Kassel), στην παραγωγή La farsa monea. Αμέσως μετά, το «Πολύτροπον» συμμετείχε στη νέα παραγωγή του Israel Galvan, La fiesta, σε ευρωπαϊκή περιοδεία: Φεστιβάλ Grec Βαρκελώνης, Φεστιβάλ Αβινιόν Γαλλίας (εννέα παραστάσεις στο Παλάτι των Παπών), παραστάσεις στο Λουξεμβούργο και στο Μονπελιέ της Γαλλίας κ.α. Τώρα συμπράττει και πάλι με τον Israel Galvan για μια παράσταση της La fiesta στην πόλη Πόρτο της Πορτογαλίας. 


Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ (Αρχειακό υλικό)

Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας με τους δύο συνεργάτες του Πάπα Παύλου ΣΤ', τον τότε αρχιεπίσκοπο
Ιωάννη Βίλλεμπρανς και τον ιερομόναχο Πέτρο Ντυπρέ συνομιλούν στο Φανάρι με πνεύμα αγάπης Χριστού
για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών και για την ομαλή διεξαγωγή του Διαλόγου.

Στο περίφημο βιβλίο του θεολόγου Αριστείδη Γ. Πανώτη Ειρηνοποιοί, Παύλος ΣΤ' – Αθηναγόρας Α' (Ίδρυμα Ευρώπης ΔΡΑΓΑΝ, Αθήναι 1971) διαβάζουμε τα εξής πολύ ενδιαφέροντα σχετικά με την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου από την Ρώμη στην Πάτρα στις 26 Σεπτεμβρίου 1964, δηλ. σαν σήμερα πριν από 55 χρόνια:


Δύο Έλληνες πρωτοπόροι της επαναπροσεγγίσεως των δύο Εκκλησιών.
Ο Ρωμαιοκαθολικός ιερομόναχος και Αυγουστινιανός Βυζαντινολόγος π. Γρηγόριος Νόβακ
και ο Ορθόδοξος θεολόγος Αριστείδης Πανώτης, καθηγητής,  που υπηρετούσε από το 1962 στο γραφείο
του τότε υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Γρηγόρη Κασιμάτη. 
“Η ιστορία της επιστροφής της κάρας του Αγίου Ανδρέα άρχισε τον Φεβρουάριο του 1963 σε μια συνάντηση Ορθοδόξων και Καθολικών στην Αθήνα. Γίνονται οι σχετικές εισηγήσεις στη Ρώμη, με θετικά αποτελέσματα. Υποδεικνύεται στον Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο, από τον γράφοντα, ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει το διάβημά του. Συντάσσεται το κείμενο και αποστέλλεται. Η απάντηση είναι αρίστη. Στα μέσα Μαϊου έρχεται στην Πάτρα ο Ιω. Βίλλεμπρανς, για μυστικές συνεννοήσεις με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο, ο οποίος και γράφει προσωπικό γράμμα στον Πάπα Παύλο ΣΤ'. Ο Πάπας Παύλος ΣΤ' απαντά καταφατικά στο αίτημα. Θέλει όμως να επιστραφεί η Κάρα “με νέα λειψανοθήκη ανταξία του περιεχομένου της”, που τα έξοδά της θα κατέβαλε ο ίδιος, γιατί η αρχική λειψανοθήκη, με την οποία ο Θωμάς Παλαιολόγος την παρέδωσε στον Πάπα Πίο Β' το 1462, είχε αντικατασταθεί με νεωτέρα και είχαν χαθεί τα ίχνη της παλαιάς σε κάποιο Σκευοφυλάκιο. Ζητούνται σχέδια λειψανοθήκης, ορθοδόξου τεχνοτροπίας, από την Αθήνα, αλλά παράλληλα γίνονται και έρευνες για την ανακάλυψη της αρχικής λειψανοθήκης. Ανακαλύπτεται. Ήταν στο μουσείο της πατρίδος του Πάπα Πίου Β'. Είναι χρυσή και η επιστημονική εξέτασή της από διαπρεπείς αρχαιολόγους και βυζαντινολόγους αποδεικνύει ότι είναι σπάνιο έργο τέχνης της προεικονομαχικής περιόδου (Ζ' αιώνος) και έτσι έχει μεγάλη καλλιτεχνική αξία. Μετά την υπεύθυνη αυτή γνώμη, ο Πάπας αποφασίζει να κάνει διπλό δώρο στη Μητρόπολη Πατρών, την κάρα και την αρχαία λειψανοθήκη. Την επισκευάζουν και της προσθέτουν μόνο μια βάση από πολύτιμο λίθο, “κύανο” (lapis lazuli) με την επιγραφή “εν πνεύματι ομονοίας και ως δείγμα μεγάλης αγάπης”. Μέσα στη μοναδική αυτή λειψανοθήκη, με σχετική τελετή, παρουσία των Ορθοδόξων Παρατηρητών, ο Πάπας κλείνει το ιερό λείψανο και το σφραγίζει και μ' αυτή παραδίδεται στον Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο, στις 26 Σεπτεμβρίου 1964”.


Η ανάγνωση του επισήμου εγγράφου βεβαιώσεως της ταυτότητος του λειψάνου, ενώ ο πάπας προσβλέπει
στο διασωθέν τεμάχιο της Κάρας που διαφυλάσσεται σε βάμβακα παρουσία κληρικών του οίκου του.
Τα παραπάνω μας αποκαλύπτουν την άγνωστη στους πολλούς ιστορία της λειψανοθήκης της Κάρας του Πρωτοκλήτου, η οποία είχε στην Πάτρα την ...τύχη της καταστροφής (!!) από μικρόνοες – το λιγότερο - “σούπερ ορθοδόξους”. Από αυτήν την τελετή της εναπόθεσης της Τιμίας Κάρας στη λειψανοθήκη της και το κλείσιμό της από τον ίδιο τον Πάπα Παύλο ΣΤ' δημοσιεύουμε εδώ από το πολύτιμο Αρχείο του καθηγητού και Οφφικιάλου της Μ.τ.Χ.Ε. Αριστείδη Πανώτη – τη ευγενική παραχωρήσει του και τον ευχαριστούμε θερμά – κάποιες ιστορικές φωτογραφίες. Κι ακόμα κάποιες από την υποδοχή του λειψάνου στην Πάτρα.


Η σεπτή Κάρα τοποθετείται εντός της αρχαίας λειψανοθήκης παρουσία του τότε παρατηρητή στην Βατικανή Σύνοδο
π. Παντελεήμονα Ροδόπουλου, μετέπειτα μητροπολίτη Τυρολόης και Σερεντίου
και του μετά καρδιναλίου Βίλλεμπρανς.

Ο πάπας Παύλος Στ' μεταξύ της νεώτερης λειψανοθήκης της Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου και της αρχαίας και πολυτιμότατης προεικονομαχικής λειψανοθήκης που την παρέδωσε στη Ρώμη ο Θωμάς Παλαιολόγος και βρέθηκε και την όψη της γνωρίζουμε από σχέδια του ΙΕ' αιώνα!

Ο πάπας Παύλος με συγκίνηση μεταφέρει την αρχαία λειψανοθήκη επάνω στην πολύτιμη από κύανο βάση της
που φέρει και το οικόσημό του.

Ο Πατρών Κωνσταντίνος απευθύνει επίσημη επιστολή προς τον πάπα Παύλο ΣΤ' που επιδίδει ο πρωτοσύγκελλός του αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Τσαντίλης με τον προσήκοντα σεβασμό, όπως έπραξαν στο παρελθόν όλοι οι Ορθόδοξοι κληρικοί, μηδέ και του τότε μητροπολίτη Εφέσου Αγίου Μάρκου του Ευγενικού, που τίμησε την αρχιερωσύνη και την αξία της τιμής του Πάπα μέχρι το τέλος της Συνόδου Φερράρας – Φλωρεντίας το 1439, όταν καλώς πράττων διεφώνησε με τις τότε μονομερείς και βεβιασμένες αποφάσεις.

Ο αείμνηστος μητροπολίτης Πατρών Κωνσταντίνος Πλατής που συναντάται στο Υπουργείο Παιδείας (τότε Ευαγγελιστρίας 2) με τον Α. Πανώτη και του υποδεικνύεται ο δρόμος τελεσφορήσεως του αιτήματός του για την επιστροφή της σεπτής Κάρας του Πρωτοκλήτου. Αυτή την ακολουθεί πιστά και το Βατικανό ανταποκρίνεται και τον επισκέπτεται μυστικά στην Πάτρα ο σεβ. Βίλλεμπρανς.

Η παράδοση στις 26 Σεπτεμβρίου 1964 της σεπτής Κάρας στον μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο από τον καρδινάλιο Μπέα τον αρχιεπίσκοπο Βίλλεμπρανς και τον π. Πέτρο Ντυπρέ.

Ο Πατρών Κωνσταντίνος φέρει πλέον στον παλαιό ναό του Αποστόλου την σεπτή Κάρα. Την ιστορική στιγμή παρακολουθεί ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.

Λιτάνευση του σεπτού λειψάνου στην Πάτρα παρουσία πολλών ιεραρχών. Πρώτοι είναι ο Χανίων Νικηφόρος και ο Λαρίσης Ιάκωβος.

Ο καρδινάλιος Μπέα και ο αρχιεπίσκοπος Βίλλεμπρανς συναντούν στην Αθήνα τον καθηγητή Αριστείδη Πανώτη αναγνωρίζοντας την συμβολή του στην ευόδωση της πρώτης προσεγγίσεως της Αγίας Έδρας με την Μητρόπολη Πατρών.  Τον Α. Πανώτη τίμησε και ο μητροπολίτης Πατρών Κωνσταντίνος με το σχετικό μετάλλιο που κόπηκε για το σπουδαίο γεγονός για την τοπική Μητρόπολη και για την αποπεράτωση του νέου Αποστολείου του Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ



Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στην αραβική εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed, στο σημερινό φύλλο, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, δημοσιεύτηκαν στα αραβικά τέσσερα ποιήματα της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου. 
Πρόκειται για τα ποιήματα «Βρεγμένες από τη θάλασσα», «Βαθύ κυανό σαν μαύρο», «Έρωτας», «Ξένος», από την τελευταία ποιητική συλλογή της Ιουλίτας Ηλιοπούλου "Το ψηφιδωτό της νύχτας" (εκδόσεις ύψιλον), τα οποία μετέφρασε στα αραβικά ο Ρόνι Μπου Σάμπα, πτυχιούχος Αραβικής Φιλολογίας και Θεολογίας και υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Ο Ρόνι Μπου Σάμπα ήλθε το 2006 στην Ελλάδα από τον Λίβανο και σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Από την εποχή των σπουδών του στην Πάτρα ασχολείται συστηματικά με τις μεταφράσεις ελλήνων ποιητών στα αραβικά και πολλές μεταφράσεις του δημοσιεύονται σε φιλολογικά περιοδικά και εφημερίδες. 
Συνεργάζεται με την ευρείας κυκλοφορίας στον αραβικό κόσμο εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας απέστειλε και τα ποιήματα της Ιουλίτας Ηλιοπούλου,τα οποία δημοσιεύτηκαν τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική μορφή της Al-Araby.  Η δημοσίευση συνοδεύεται και από φωτογραφία της ποιήτριας με τον νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη. 


Μέχρι τώρα ο Ρόνι Μπου Σάμπα έχει δημοσιεύσει μεταφράσεις του στα αραβικά των ποιητών: Νίκου Γκάτσου, Γιάννη Ρίτσου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Κωστή Μοσκώφ, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσου Λειβαδίτη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Ολυμπίας Καράγιωργα, Βασίλη Λαδά, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, Στυλιανού Χαρκιανάκη (μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας), Μαρίας Λαϊνά, κ.α. καθώς κι ένα άρθρο μελέτη για τον Λίβανο στο ημερολόγιο του Σεφέρη. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια τα ποιήματα της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, όπως δημοσιεύτηκαν στην αραβική εφημερίδα. 
Θυμίζουμε ότι «Το ψηφιδωτό της νύχτας» είναι το όγδοο ποιητικό βιβλίο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου που περιλαμβάνει σαράντα οκτώ ποιήματα με κεντρικό θεματικό άξονα τη νύχτα με τις πολλές φωνές της, με την κυριολεκτική, αλλά και μεταφορική σημασία της.


Related Posts with Thumbnails