Οι δύο εξαιρετικοί σολίστ, αγαπητοί φίλοι, ο Χρήστος Κολοβός - βιολί και ο Τίτος Γουβέλης - πιάνο, μας παρουσίασαν το περασμένο Σάββατο στη Φιλαρμονική, στο πλαίσιο του Μουσικού Μαΐου, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με έργα Ελλήνων συνθετών. Αφορμή η διπλή επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη και του Γεωργίου Καζάσογλου.
Για τεχνικούς λόγους η σονάτα αρ. 3 του Κυδωνιάτη, που ήταν στο πρόγραμμα, αντικαταστάθηκε από τη δημοφιλέστατη Δωδεκανησιακή σουίτα του Γιάννη Κωνσταντινίδη που έκλεισε και τη βραδυά.
Οι δύο έλληνες σολίστ την ερχόμενη Κυριακή 1 Ιουνίου θα παρουσιάσουν έργα Ελλήνων συνθετών για βιολί και πιάνο στο Χρόνιγκεν της Ολλανδίας. Μεταξύ αυτών και τα 5 φανταστικά κομμάτια του Γ. Καζάσογλου. Παραθέτω στη συνέχεια το βιογραφικό του συνθέτη, όπως το έχει γράψει ο συγγραφέας του "Λεξικού της Ελληνικής Μουσικής" Τάκης Καλογερόπουλος.
Γεώργιος Καζάσογλου (Αθήνα, 1908- 1984)Συνθέτης της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής η μουσική του οποίου δε μιμήθηκε κανέναν και υπήρξε αγνή, λιτή, ευαίσθητη, με τολμηρές αρμονίες και σε ύφος καθαρά δικό του. Ο πατέρας του Μικρασιάτης και η μάνα του Σουλιώτισσα, ξεκίνησε αρχικά βιολί σε ηλικία επτά ετών στην Έδεσσα, όπου είχε μεταβεί οικογενειακώς λόγω της πατρικής εργασίας. Επιστρέφοντας στην Αθήνα (1923) σπουδάζει βιολί, ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση, ενορχήστρωση και Ιστορία της Μουσικής στα τρία μεγαλύτερα Ωδεία της πόλης (Ωδείο Αθηνών, Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο) δίπλα σε διαπρεπείς μουσικούς των ημερών του, μεταξύ των οποίων οι Βασίλης Σκατζουράκης, Δημήτρης Μητρόπουλος, Μανώλης Καλομοίρης, Μάριος Βάρβογλης και Διονύσιος Λαυράγκας. Επίσης φοιτά στο τμήμα Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και Πολιτικών Επιστημών της Παντείου.
Η αγάπη του για τις Τέχνες ήταν τόσο μεγάλη που εκτός του μουσικού του έργου, βρίσκουμε να έχει στο ενεργητικό του πολλά λογοτεχνικά δοκίμια, μελέτες για τη μουσική και μουσικοκριτικές σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Ακόμη έδωσε πολλές διαλέξεις γύρω από τη μουσική και συνήθιζε να παρίσταται σε συναυλίες με έργα του σε Αρχαία Θέατρα, όπου εκτός των έργων του μίλαγε και για την ιστορία των θεάτρων. Ένεκα της λατρείας του αυτής συνέθεσε μουσική για 36 σκηνικά έργα (Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αισχύλο, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Γκαίτε, Καζαντζάκη κ.ά.). Ακόμη 5 μπαλέττα, πάνω από 100 τραγούδια σε ποίηση δημοτική, αλλά και μεταξύ άλλων Κωστή Παλαμά, Άγγελου Σικελιανού, Διονύσιου Σολωμού, Στέφανου Μόρφη (αξιοπρόσεχτη η παραγγελία του στο συγκεκριμένο ποιητή και φίλο του, μιας σειράς ποιημάτων δίχως… σίγμα!, μιας που όπως πίστευε, το συγκεκριμένο σύμφωνο πάντα δημιουργεί προβλήματα στην άρθρωση των τραγουδιστών), πάνω από 70 έργα για χορωδία, μουσική για τον «Ολυμπιακό Ύμνο» (1946) και πάρα πολλά έργα για διάφορα σόλο όργανα, μουσικής δωματίου, μικρά σύνολα, ορχηστρικά, καθώς και για διάφορες κινηματογραφικές ταινίες. Όλα τους ξεπερνούν τα 150.
Έλαβε μέρος στις αναβιωμένες
Δελφικές Γιορτές του 1930, ενώ μουσική του έχει βραβευθεί σε διάφορους διαγωνισμούς τραγουδιού, με κυριότερο το Α΄ Βραβείο και Χρυσό Μετάλλειο στο διεθνή διαγωνισμό Lutèce του Παρισιού (1976) για το τραγούδι του
«Το δάκρυ της βροχής» σε στίχους Νίκου Στασινόπουλου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του εργάσθηκε σε διάφορα πόστα (καθηγητής μουσικής σε σχολεία, Υπ. Παιδείας, Εθνικό Θέατρο κ.α.). Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν στα 1952 ανεβάσθηκαν στο Παρίσι από την Comedie Française οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη σε μουσική δική του και με μαέστρο της παράστασης το γνωστό Γάλλο συνθέτη André Jolivet, ο
Igor Stravinsky ξεκίνησε την κριτική του αναφερόμενος στο συνθέτη ως εξής:
«Στη μουσική σας άκουσα Ελλάδα και στο σφίξιμο του χεριού σας νοιώθω Ελλάδα. Σας ευχαριστώ». Το όνομά του είναι γραμμένο στη Χρυσή Βίβλο του Bad – Hersfeld, έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία και διακρίσεις για την προσφορά του και την αγωνιστικότητά του. Μότο της ζωής του τα λόγια του:
«Πιστεύω πως κάθε άξιος δημιουργός καλλιτέχνης
οφείλει να γίνεται με το έργο του φορέας του πολιτισμού
της χώρας του».
Από την δισκογραφία Καζάσογλου σας προτείνω, φίλοι μου, το cd με Έργα για βιολί και πιάνο που παίζουν υποδειγματικά οι σπουδαίοι σολίστ Γιώργος Δεμερτζής - βιολί και Θανάσης Αποστολόπουλος - πιάνο. Τα έργα είναι: Σονάτα, Παθητική μελωδία, 5 Φανταστικά κομμάτια και 3 κομμάτια για σόλο βιολί.