Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΟΠΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΤΥΧΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Για έβδομη συνεχή χρονιά διοργανώνεται στη Χίο το Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, υπό την Καλλιτεχνική διεύθυνση της φιλολόγου και μουσικού Ελευθερίας Λυκοπάντη. 
Καλλιτεχνικός σύμβουλος του Φεστιβάλ είναι ο συνθέτης Αλέξανδρος Καλογεράς, Καθηγητής στο Berklee College of Music της Βοστώνης. 
Συμμετέχει η ορχήστρα ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, την οποία ίδρυσε ο Έλληνας συνθέτης, μαέστρος και παιδαγωγός Θόδωρος Αντωνίου στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης το 1979. 
Το φετινό 7ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ έχει τίτλο Atmosphères και μας παραπέμπει στο ομώνυμο κομμάτι για ορχήστρα, που συνέθεσε ο György Ligeti το 1961 και διακρίνεται για την αποφυγή της συμβατικής μελωδίας και του μέτρου υπέρ των πυκνών ηχητικών υφών. Το έργο αυτό έγινε ευρέως γνωστό μέσα από την επική ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Stanley Kubrick. 
Η αναφορά στον György Ligeti γίνεται διότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του (1923-2006) και το Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, το οποίο αναδεικνύει την σύγχρονη μουσική του καιρού μας, προβαίνει σε ένα μοναδικό αφιέρωμα – πορτραίτο στον Ούγγρο συνθέτη, που όμοιό του δεν υπάρχει στην χώρα μας. 
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν έργα του György Ligeti, ενώ ο Χιώτης πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης θα διδάξει έργα του Ligeti σε νέους, για να τα παρουσιάσουν σε συναυλία μαζί με έργα των άλλων διάσημων Ούγγρων συνθετών Franz Liszt και Béla Bartók. Στο εργαστήρι Ligeti θα συμμετάσχουν μαθητές και απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Χίου, του Ωδείου Αιγέας, του Εθνικού Ωδείου Χίου και της Μουσικής Σχολής «Ηχοχρώματα». 
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν μουσικοί της Ορχήστρας ALEA III που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, του συγκροτήματος πνευστών «Αίολος», της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Φιλαρμονικής Αθηνών. Θα ερμηνεύσουν έργα απαιτητικά, σύγχρονων ελλήνων και ξένων συνθετών: Από τον Ligeti, τον Nino Rota και τον Jacques Ibert, μέχρι τον Νίκο Σκαλκώτα, τον Γιάννη Κωνσταντινίδη και τον Παναγιώτη Λιαρόπουλο. 
Το Φεστιβάλ συνδυάζει τον διεθνή χαρακτήρα του με την εντοπιότητα. Έτσι, προβάλλει ανθρώπους και τόπους της Χίου με τρόπο ευφάνταστο και δημιουργικό. 
Φέτος, η Καλλιμασιά, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα μαστιχοχώρια του νησιού, θα μετατραπεί για τρείς ημέρες σε Καλλιτεχνικό Πάρκο: η αυλή του σχολείου, η πλατεία του χωριού, τα σοκάκια και οι γειτονιές, το Μοναστήρι της Πλακιδιώτισσας θα πλημμυρίσουν με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Παραδοσιακά επαγγέλματα θα ζωντανέψουν στους δρόμους με τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου. Παιδιά θα παίξουν μουσικό θέατρο με νέο έργο βασισμένο σε παραμύθι του Γιάννη Κολλιάρου στη ντοπιολαλιά, ενώ το Εργαστήρι Βυζαντινής Μουσικής, υπό την διεύθυνση του Χιώτη καθηγητή Μιχάλη Στρουμπάκη θα αποδώσει στο Μοναστήρι ύμνους παλαιούς και νέους που μόλις γράφτηκαν, όπως αυτοί για τον νέο Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεμία Α' (16ος αιώνας). Στο εργαστήρι θα συμμετάσχει και ο Χιώτης πρωτοψάλτης Δημήτριος Νεραντζής. 
Στην παραλία της Λαγκάδας, κατά την Πανσέληνο του Κόκκινου Ελαφιού, θα πραγματοποιηθεί μια συναυλία-βεγγέρα, με φόντο την ανατολή του φεγγαριού. Αγαπημένα τραγούδια ελληνικά και ξένα θα ερμηνεύσει το συγκρότημα Φaretra Crystalina. 
Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις, για μικρούς και μεγάλους, και στα ηρωϊκά Ψαρά. 
Το Διεθνές Forum νέων συνθετών φέρνει στη Χίο νέους δημιουργούς, οι οποίοι όχι μόνο παρουσιάζουν τη δουλειά τους, αλλά μας γνωρίζουν και συνθέτες τού σήμερα από το Μεξικό μέχρι τη Λετονία, με σχετικές διαλέξεις. 
Μουσικά και εικαστικά εργαστήρια παντού: στα Ψαρά, στη Χίο (Ομήρειο), στην κατασκήνωση της Π.Ε.Κ.Ε.Β. και στη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, masterclasses με τους προσκεκλημένους μουσικούς, Θεατρικό Εργαστήριο στην Καλλιμασιά, Μουσικά Παραμύθια για παιδιά και τόσα άλλα, συνθέτουν ένα πολύτοπο και πολύπτυχο Φεστιβάλ – Εργαστήρι. 
Την υλοποίηση των ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ έχει αναλάβει η ΘΑΛίΑ, η εθελοντική ομάδα για την Τρίτη Ηλικία, που εμπνεύστηκε η Ελευθερία Λυκοπάντη, η οποία αποτελείται από 50 άτομα 65-95 ετών, πραγματοποιεί εβδομαδιαίες συναντήσεις καθ’ όλο το χρόνο και ήδη έχει να επιδείξει στο ενεργητικό της αξιόλογο έργο με πολυποίκιλες και παραγωγικές δραστηριότητες. 
Η όλη σύλληψη και πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και όλων των προγραμμάτων έχει χαρακτήρα ακαδημαϊκό, ερευνητικό, δημιουργικό, εκπαιδευτικό, εργαστηριακό, αξιοποιεί τις δυνάμεις του τόπου που ζουν στη Χίο ή στη διασπορά, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι μία διοργάνωση που γεννιέται από τη Χίο για τη Χίο, απευθύνεται κατ’ αρχάς τους κατοίκους της, αλλά ήδη ξεπερνά τα όρια της, και γίνεται ένα ελληνικό κέντρο, όπου υποστηρίζεται η μελέτη, η δημιουργία και η εκπαίδευση και όπου τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στο κοινό με τις προδιαγραφές ενός Φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις και τα προγράμματα δεν είναι μετακλήσεις (εισαγόμενες), αλλά είναι νέες παραγωγές του Φεστιβάλ. 
Εννέα ημέρες με εκδηλώσεις οργανωμένες σε κύκλους, που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα δημιουργίας, το οποίο υποστηρίζουν και συμμετέχουν δεκάδες μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πειραματίζονται, συν-δημιουργούν, παρουσιάζουν, επικοινωνούν, μυούνται στην λειτουργία της τέχνης με τρόπο βιωματικό. Εν τέλει, φτιάχνουν Atmosphères. 
Ο György Ligeti, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, είχε πει μια πολύ ξεχωριστή φράση: «Πάντα φαντάζομαι τη μουσική οπτικά, σε πολλά διαφορετικά χρώματα …δεν υπάρχει ήχος ως ήχος, αλλά ήχος ως μουσική μορφή». 
Το Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ νομίζω πώς έχει την ίδια φιλοσοφία: Η μουσική είναι ηχοχρώματα μα και εικόνα - μορφή. Στην ουσία επι-κοινωνία ανθρώπων, με τρόπο μουσικά μυστικό… 
Η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ είναι το Φεστιβάλ του καιρού μας και του τόπου μας. Γεννιέται κάθε χρόνο στη Χίο από καλλιτέχνες του κόσμου. Η μετοχή σε αυτό συνιστά πράξη μουσική – ποιητική.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ


Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Νιγηρίας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Κόλπου Γουινέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, μετά από μακρά ασθένεια, σήμερα τα ξημερώματα (30 Ιουνίου 2023) σε ηλικία 63 ετών και ήδη ανήκει στην Αιωνιότητα. 
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος (κατά κόσμον Γεώργιος Γιαννίρης) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εντάχτηκε στον κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, χειροτονηθείς Διάκονος την 1η και Πρεσβύτερος την 2α Οκτωβρίου 1988. Από της χειροτονίας του υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας ως Προϊστάμενος του Πατριαρχικού Ναού των Αγίων Αναργύρων και Γραμματέας της Μητροπόλεως. Εξέδωσε το δίγλωσσο περιοδικό Ορθόδοξη προσέγγιση και ήταν υπεύθυνος των ραδιοφωνικών εκπομπών της Μητροπόλεως. Διετέλεσε μέλος του Νοτιοαφρικανικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Μελετών. Τον Απρίλιο του 1997, διορίστηκε Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου. Επίσκοπος Νιγηρίας εξελέγη την 23η Σεπτεμβρίου 1997, χειροτονηθείς από τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο Ζ΄ την 24η Νοεμβρίου 1997. Από της ανυψώσεώς του σε Μητροπολίτη (τον Οκτώβριο του 2004) υπήρξε μέλος των Συνοδικών Επιτροπών Θείας Λατρείας, Ιεραποστολικών Υποθέσεων και Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Κατηχήσεως. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια τις κατά καιρούς συνεντεύξεις μας με τον μακαριστό Νιγηρίας Αλέξανδρο.
Πρώτα, μια συνέντευξη με τον τότε Επίσκοπο Νιγηρίας Αλέξανδρο, την οποία μας παραχώρησε για τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Πατρών “Λύχνος”. Παρουσιάζουν ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος και ο Γιώργος Μαρόπουλος. Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε στα Καλάβρυτα τον Ιούλιο του 2000 στο περιθώριο της ετήσιας σύναξης του Νεανικού Επιμορφωτικού Ομίλου Σύρου, όπου ο Νιγηρίας Αλέξανδρος είχε προσκληθεί ως ομιλητής.

    

 Στη συνέχεια μία συνέντευξη (2016) για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθδοξίας, στην οποία είχε ενεργό ρόλο ο μακαριστός.

   

Στη δέκατη όγδοη εκπομπή της σειράς “Προς Εκκλησιασμόν”, μία παραγωγή της Ενορίας του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ψυχικού, ο μακαριστός Μητροπολίτης Νιγηρίας μας μίλησε για την σημασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, για την Ορθοδοξία στην Αφρική, για την φύση και τις προοπτικές της Ιεραποστολής στον 21ο αιώνα, για την Νιγηρία στην οποία διακονεί από το 1997 και άλλα σύγχρονα θέματα.

   

Τέλος, στην τριακοστή δεύτερη εκπομπή της σειράς “Προς Εκκλησιασμόν”, ο μακαριστός Νιγηρίας Αλέξανδρος μας μίλησε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το απαράδεκτον του πολέμου από χριστιανικής πλευράς, αλλά και για την εισβολή της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική, που αποτελεί κανονικό έδαφος του Δευτερόθρονου Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΕΔΩ

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Ο ΠΡΙΓΚΟΖΙΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο καθηρημένος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας «Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής», της Εκκλησίας της Ρωσίας, πρώην μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας, σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο μας παρουσίασε την δική του εκδοχή για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αφρική, μετά την εισβολή της ρωσικής Εκκλησίας στην κανονική δικαιοδοσία του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 
Είναι γνωστό πως αυτή η ρωσική εισβολή στην Αφρική έγινε ως αντίποινα στην απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, την οποία παραχώρησε κανονικώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Ο καθηρημένος πρ. Κλιν Λεωνίδας εκφράζεται με θράσος και αλαζονεία για την ρωσική προέλαση στην Αφρική, όταν λέει, μεταξύ άλλων: «Δεν έχουμε ανταγωνιστές. Να το πούμε λαϊκιστί: εισήλθαμε στην κανονική έρημο, εφόσον ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στήριξε τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, έγιναν σχισματικοί για εμάς και γι’ αυτό ασχολούμαστε ομαλά με το έργο μας, με τα δικά μας χωράφια». 
Θα είχε ενδιαφέρον – θεωρητικά πάντα – η αντίδραση των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών σ’ αυτή την τοποθέτηση του καθηρημένου μητροπολίτου. Δεν είναι για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες «σχισματικοί» ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, αλλά είναι για τη Ρωσία και το βροντοφωνάζει! Η διακοπή του μνημοσύνου ισούται με «σχίσμα» για τους Ρώσους; Πάντως ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν διέκοψε το μνημόσυνο του Μόσχας κι αυτό δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο ούτε να θεωρείται αυτονόητο. 
Μας λέει, λοιπόν, ο καθηρημένος πρ. Κλιν Λεωνίδας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αφρική από το Πατριαρχείο Μόσχας: 
«Διευρύνουμε τα γεωγραφικά όρια. Την παρούσα στιγμή έχουμε 23 χώρες, είναι άνω των 200 κληρικών, έχουμε αύξηση του αριθμού των κοινωνικών, ανθρωπιστικών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας, με την Rossotrudnichestvo, και μάλιστα με το Υπουργείο Εξωτερικών επεξεργαζόμαστε πολύ δυνατά προγράμματα, τα οποία ήδη υλοποιούνται σε πολλά χώρες. Έχουμε άμεση επαφή με τους συναδέλφους και τους εταίρους μας και προετοιμάζουμε την Β’ Διεθνή Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας – Αφρικής, στην οποία, όπως ελπίζουμε, θα συμμετάσχει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλος. Θα είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναγγείλουμε την θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε πολλούς ηγέτες, προέδρους των κρατών της Αφρικής, οι οποίοι θα βρεθούν αυτοπροσώπως στην Σύνοδο στην Αγία Πετρούπολης. Και αυτό που δεν κατάφερε ο Πάπας της Ρώμης κατά την σύντομη επίσκεψή του σε μερικές αφρικανικές χώρες, νομίζω, θα το καταφέρει με λαμπρότητα ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, επειδή τον αγαπάει πολύ το ποίμνιο της Αφρικής, τον σέβεται, τον ευχαριστεί για όσα κάνει εκεί μέσω του Εξαρχάτου. Θεωρούμε ότι είναι πολλές οι πτυχές πλέον που πραγματοποιούνται σήμερα. 
Όσον αφορά την Ουγκάντα, εκεί την πορεία την ελέγχει ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας. Είναι πολύ συντηρητικός, γνωριζόμαστε με αυτόν προσωπικά. Την παρούσα στιγμή μας έχει παραχωρήσει ένα από τα μεγάλα οικόπεδα στην Ουγκάντα, όπου θα χτιστούν το διοικητικό και πνευματικό κέντρο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ένα νοσοκομείο, ένα σχολείο, άλλα κτίρια, τα οποία θα κατασκευάζονται κατόπιν συνεννοήσεων μεταξύ του Μακαριωτάτου και του Προέδρου της Ουγκάντας. Εκεί βλέπουμε καλές προοπτικές ανάπτυξης. 
Δεν έχουμε ανταγωνιστές. Να το πούμε λαϊκιστί: εισήλθαμε στην κανονική έρημο, εφόσον ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στήριξε τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, έγιναν σχισματικοί για εμάς και γι’ αυτό ασχολούμαστε ομαλά με το έργο μας, με τα δικά μας χωράφια. Πολλά πρέπει να διορθωθούν, αντιμετωπίζουμε πολλά ζητήματα και αρχίζουμε εκ του μηδενός, υπάρχουν πολλές ψευδοχριστιανικές κοινότητες, οι οποίες θεωρούσαν τον εαυτό τους χριστιανούς, μας ζητούν να δουλέψουμε μαζί τους και να εξηγήσουμε τι εστί στην πραγματικότητα το Ορθόδοξο δόγμα. Το κάνουμε, οι ιεραποστολικές ομάδες εναλλάσσονται ασταμάτητα, εργάζονται στην ήπειρο. 
Έχουμε πολύ καλές προοπτικές, γιατί οι Αφρικανοί είδαν σε μας τους φίλους, εκείνους που έβλεπαν στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, και έπειτα η δράση και της ΕΣΣΔ και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν κάπως περιορισμένη. Επιτέλους όμως καταλήξαμε στο ότι πλέον δε θα μεταβιβάζουμε τις εξουσίες μας σε κανέναν. 
Θα αναπτύσσουμε οι ίδιοι την ήπειρο, οι ίδιοι θα επενδύουμε στην διαδικασία εκπαίδευσης. Τώρα εκπαιδεύουμε την νεολαία, 11 φοιτητές τελείωσαν την ακαδημαϊκή χρονιά την Αγία Πετρούπολη, έπειτα θα παρακολουθήσουν την πλήρη 4ετή φοίτηση σε πρόγραμμα θεολογίας. Στο Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας σπουδάζουν κάποια παιδιά. Τις προάλλες γιορτάσαμε την Ημέρα της ρωσικής γλώσσας και τα γενέθλια του Αλεξάνδρ Πούσκιν, άπταιστα διάβασαν το «Πάτερ ημών» στην ποιητική απόδοση και τα ποιήματα του Πούσκιν. Με άλλα λόγια οι άνθρωποι αρχίζουν να απορροφούν τον πολιτισμό μας, το Ευαγγέλιο του Χριστού, όπως κάποτε μας το μετέφεραν και σε μας, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα ότι έχουμε αυτή την δυνατότητα να το μεταφέρουμε στους αδελφούς μας, στους αδελφούς μάλιστα και στους φίλους μας. Έτσι μας βλέπουν, επειδή η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και το ρωσικό κράτος, ποτέ δεν έχει εισβάλει ως νεοαποικιοκράτες στην αφρικανική ήπειρο». 
Επομένως, σύμφωνα με τον καθηρημένο ρώσο «Πατριαρχικό έξαρχο Αφρικής», ο εκρωσισμός προχωρεί με γοργούς ρυθμούς, σε όλα τα επίπεδα, αλλά αυτό δεν είναι «αποικιοκρατία». Προφανώς θεωρεί την όλη εισβολή ως «ειδική εκκλησιαστική επιχείρηση», κατά το «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Πούτιν στην Ουκρανία. 
Για όλα τα παραπάνω οι ενασχολούμενοι καθηγητές περί την ιεραποστολική εν Ελλάδι – κάποιοι μάλιστα με «ειδίκευση» στην Αφρική – δεν έχουν να πουν κάτι. Αμφιβάλλω αν είναι και θεατές αυτού που συντελείται. Τέτοια η αδιαφορία τους ή ρωσοφιλία τους, ίσως… 
Για τον ιεραπόστολο της Αφρικής, τον σεβαστό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, η σιωπή του εδώ συνιστά έκπτωση, δυστυχώς... Η ιστορία δεν θα του συγχωρήσει αυτή την «ουδετερότητα». 
Αλλά ο καθηρημένος «Πατριαρχικός έξαρχος Αφρικής» έχει λόγο και στο Ουκρανικό, αφού, σε σχετική συνέντευξή του, θεωρεί ότι «καθώς το έδαφος της Ουκρανίας απελευθερώνεται από το ναζιστικό καθεστώς, είναι απαραίτητο να γίνουν δεκτές οι αντίστοιχες επισκοπές, να εξεταστεί η σκοπιμότητα του διαχωρισμού τους ή, αντίθετα, η ενοποίηση και η άμεση υποταγή τους στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών. Δεν βλέπω άλλη λύση», είπε ο καθηρημένος ιεράρχης της Ρωσικής Εκκλησίας.
Κατηγόρησε, μάλιστα, την ομάδα του Ονούφριου στην Ουκρανία, που πρόσκειται στην Μόσχα, για «αποσχιστικές τάσεις», κάτι που «ωρίμαζε κάτω από διάφορες σάλτσες». «Όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία να ξεφύγουν από την πτέρυγα της Μόσχας, το έκαναν», είπε ο καθηρημένος Λεωνίδας Γκορμπατσώφ. 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί τον πρ. μητροπολίτη Λεωνίδα «Πριγκόζιν της Εκκλησίας», αλλά ο ίδιος λέει ότι δεν συμφωνεί με έναν τέτοιο ορισμό, καθώς θεωρεί τον εαυτό του απλώς «υπηρέτη της δικαιοσύνης». 
Πάντως ο ισχυρός άνδρας του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασόφ, έχει αναλάβει το έργο της προσάρτησης των περιοχών που καταλαμβάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, απευθείας στο Πατριαρχείο Μόσχας. 
Από τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι το Πατριαρχείο Μόσχας επιδιώκει αυτό που γράψαμε από την αρχή του Ουκρανικού ζητήματος: Να κυριαρχήσει πάση τη κτίσει, πάση θυσία. Δεν συμβιβάζεται με κάτι λιγότερο. Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες όσο δεν αντιδρούν σε αυτή την εωσφορική λογική, να είναι έτοιμες να την υποστούν, αργά ή γρήγορα…

Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗ "ΝΙΚΗ"


Ο συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης διαψεύδει πανηγυρικά το κόμμα ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νατσιού, ως προς τον "ύμνο" του κόμματος, που αποτελεί σύνθεση του Στ. Σπανουδάκη.
Η ΝΙΚΗ μας είχε πει ότι "με περισσή ευγένεια ο κ. Σπανουδάκης παραχώρησε αφιλοκερδώς στη ΝΙΚΗ τη χρήση του «Ψυχή μου μη λυγίζεις», ως επίσημο Ύμνο της ΝΙΚΗΣ. Είμαστε ευγνώμονες τόσο για την χρήση του τεχνουργήματός του, όσο και για τη συνολική στάση ζωής του που δίνει φωτεινό παράδειγμα, παρηγοριά και θάρρος στον Ελληνικό Λαό. Ευχαριστούμε!". 
Ο συνθέτης γραψε σε ανάρτησή του στο fb: 
"Λυπάμαι που πάλι βρίσκομαι μπλεγμένος, σε πολιτικές και δημοσιογραφικές κουβέντες με αφορμή μια άδεια που έδωσα προ πολλού καιρού σε κάποια διαδικτυακή εκπομπή και χωρίς να ξέρω ότι οι συνομιλητές μου, θα γινόντουσαν, η ήταν ήδη κόμμα. Ουδέποτε συμφώνησα να γίνει το "Ψυχή μου μη λυγίζεις" ύμνος του κόμματος Νίκη. Ένα κομμάτι που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, όλων των αποχρώσεων, πολιτικών και άλλων. Παρακαλώ λοιπόν να αποσυνδέσετε το κομμάτι μου και απο το κόμμα σας αλλά και από κάθε παρουσία και εκδήλωση σας. Εύχομαι τα καλύτερα για όλους μας". 
Επομένως ψέματα μάς είπε ο κ. Νατσιός; Δεν πιστεύω να άρχισε τόσο νωρίς τα πολιτικάντικα ψέματα ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ. Εκτός και ήταν ...σαν έτοιμος από καιρό...
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Σταμάτης Σπανουδάκης ζητεί την πλήρη "αποσύνδεσή" του από τη ΝΙΚΗ! Το κομμάτι του να μην παίζεται σε καμία εκδήλωση. 
Δείτε εδώ σχετική - προ ημερών - ανάρτησή μας.


Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΛΛΗΣ


Η φίλη Νέλλη Βουτσινά έχει αύριο τα γενέλθιά της. 
Την φέρουμε μέσα μας, την έχουμε πάντοτε προ οφθαλμών κι ας απέδρασε πριν πέντε χρόνια...
Δημοσιεύω στη συνέχεια ένα από αυτά τα εξαιρετικά, κριτικά κείμενά της για διάφορα βιβλία. Ματιά διεισδυτική, ουσιαστική, σπάνια... 
Και στη συνέχεια, ας την ακούσουμε να διαβάζει παραδοσιακά μοιρολόγια, θρήνους της Μ. Παρασκευής και την "Κασσιανή" στην απόδοση του Γιώργου Χειμωνά, από την εκδήλωση "Μοιρολόγια" που πραγματοποιήσαμε με το Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ τον Απρίλιο του 2005, στην Αίθουσα Millenium στην Πάτρα. 
Π.Α.Α. 

ΟΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ 
ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΣΑΦΡΑΝ ΦΟΕΡ 
μτφρ: Μυρσίνη Γκανά 
εκδ: ΜΕΛΑΝΙ, 2011 
…και ο χιουμοριστικός είναι ο μόνος τρόπος να πει κανείς μια λυπητερή ιστορία… όπως θα παραδεχτεί τελικά ο νεαρός συμπαθέστατος και άδολος Άλεξ, σ’ ένα από τα γράμματα του προς το συγγραφέα και ήρωα του βιβλίου, τον εξίσου νεαρό αλλά δαιμόνιο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ. Και καθώς το γέλιο διαχέεται αόρατο στον αέρα του μυθιστορήματος, η μυθιστορηματική βεβήλωση είναι η χειρότερη δυνατή. Γιατί θρησκεία και χιούμορ είναι ασυμβίβαστα, όπως ένας γοητευτικός γηραιός λάτρης, χαρισματικός αναγνώστης και υπηρέτης της τέχνης και της περιπέτειας του μυθιστορήματος, ο Μίλαν Κούντερα έχει προ πολλού αποφανθεί. Γιατί ιερό και απαράβατο εδώ, είναι μόνο ότι διεμβολίζει αποτελεσματικά και τα ιερά και τα όσια, αλλά κυρίως (και επί του πρακτέου) γιατί στο σύμπαν της σχετικότητας του μυθιστορήματος δεν έχει θέση το μίσος[i]. Και ακόμα γιατί στο σύμπαν αυτό, αυτό που πραγματικά κρίνεται είναι η δημιουργία οικείας σχέσης με την ίδια την αλήθεια, για ν’ ανατρέξουμε, όχι άσκοπα, στον πατριάρχη της θεωρίας του μυθιστορήματος, τον Μιχαήλ Μπαχτίν[ii]. Καθόλου άσκοπα, αφού είναι ακριβώς πάνω σ’ αυτή την αισθητική και την παράδοση που διαπερνά το μυθιστορηματικό είδος -και που ο Μπαχτίν, διαβάζοντας τον Ντοστογιέφσκι, πρώτος διέκρινε, όρισε και ανέλυσε σαν καρναβαλική αίσθηση του κόσμου- που αυτό το δαιμόνιο και σκανδαλωδώς νεαρό αστέρι της νεοϋορκέζικης λογοτεχνικής σκηνής κινείται, σκανδαλωδώς άνετα, σκανδαλωδώς αυθάδικα. Ή, μ’ άλλα λόγια, πάνω στη παραγκωνισμένη αισθητική τού, κατά Κούντερα, πρώτου ημιχρόνου της ιστορίας του μυθιστορήματος, αυτού που άνοιξε με τον Ραμπελαί και τον Θερβάντες, και κατέβασε αυλαία όταν τη σκηνή κατέλαβε, κατά το 19ο αιώνα, ο ρεαλισμός. 
Εδώ είναι λοιπόν ο τόπος αυτής της υπέροχης αταξίας[iii], όπου το παιχνίδι εξακοντίζει προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις την εμβέλειά του, ενώ το χιούμορ διυλίζοντας το σοβαροφανές, εκτρέπει τη ρότα του αληθοφανούς στην τροπή του σατιρικού ή του ανεκδοτολογικού. Την ίδια δε τροπή ακολουθώντας και ο ψυχολογικός ρεαλισμός, εκβάλλει στην κοίτη της παραμυθητικής εικόνας ή του αλληγορικού –σημεία και τα δύο όπου ο Φόερ αυτοσχεδιάζει σαν πραγματικός μετρ. Στον διευρυμένο αυτόν ορίζοντα που επιτρέπει η αποδοχή της αισθητικής του πρώτου ημιχρόνου -και που σα βασική αρχή δεσπόζει η απελευθέρωση της φαντασίας- στη μεταμοντέρνα αυτή ελευθεριότητα και ελαφρότητα που ανοίγεται, ο Φόερ επινοεί και εμβολίζει έξυπνα και δεξιοτεχνικά και τους όρους της διάσπασης της μονολιθικότητας των αφηγηματικών φωνών –καταστατική πρόθεση του μπαχτινικού διαλογικού μοντέλου. Και καταστατική πρόθεση της παρούσας εξιστόρησης, όπου συγγραφείς και ήρωες υπάρχουν δύο, και όπου στην αυτογνωσιακή πορεία θα εμπλακούν και οι δυο, και όπου η επίγνωση θα προκύψει μόνο αν το ρίσκο της μεταξύ τους διαπλοκής δεν πέσει στην παγίδα να κάνει την ιστορία πιο πρωτοκλασάτη από τη ζωή, και αν -ακόμα δυσκολότερο- τολμήσει να φανταστεί ο ένας για τον άλλο σχετικά με το πώς είναι να είσαι εγώ. 
Συγγραφέας και ήρωας της εξιστόρησης, ο εβραϊκής καταγωγής, νεαρός Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, που επιχειρεί ένα ταξίδι προς τα πίσω, στη μνήμη και την ιστορία της οικογένειάς του, σε αναζήτηση ενός ουκρανικού στετλ, κρατώντας στα χέρια μόνο μια φωτογραφία[iv]. Μόνο που ο συγγραφέας και ήρωας Τζόναθαν Σάφραν Φόερ θα παραδώσει σ’ έναν αλλότριο το δικαίωμα να αφηγηθεί την ιστορία του οδοιπορικού αυτού, στον ουκρανό ξεναγό του, το νεαρό Άλεξ. Είναι ο Άλεξ που κρατά τους δύο από τους τρεις μοχλούς της αφήγησης, αφού είναι αυτός που θα διηγηθεί εκ των υστέρων το μικρό και παράδοξο οδοιπορικό τους από το Λουτσκ (όπου και παραλαμβάνει τον Τζόναθαν) σε αναζήτηση του Τράχιμπροντ, ενός μικρού εβραϊκού χωριού που κάποτε υπήρξε. Και είναι πάλι αυτός που θα διαχειριστεί τα μέρη που κάθε καλός μεταμοντέρνος συγγραφέας κρατά συνήθως για λογαριασμό του: τα μέρη της αυτοαναφορικότητας και του αυτοσχολιασμού του όλου εγχειρήματος. Σα δεύτερος μοχλός της αφήγησης είναι οι επιστολές του Άλεξ προς το Τζόναθαν, αυτές που σχολιάζουν την εξέλιξη της αφήγησης, τα μέρη-κεφάλαια που ο ένας αποστέλλει στον άλλο. Η αλλοτριότητα του Άλεξ όχι μόνο στα γράμματα, αλλά και στην καθ΄ εαυτή του αφήγηση, εγγράφεται πρώτα απ’ όλα στη γλώσσα, αφού χρησιμοποιεί την ξένη γλώσσα (τα αγγλικά –εδώ ελληνικά[v]) -τη γλώσσα που απλώνει σα γέφυρα προς τον Τζόναθαν, τη γλώσσα που αδημονεί να κατοικήσει (ο Άλεξ θέλει να φύγει από την Ουκρανία, ονειρεύεται την Αμερική)- σαν αρχάριος, παράφορος και αδέξιος εραστής: αδιανόητες αγγλικούρες, βαρύγδουπα ρήματα, επίθετα και στόμφος. Μια γλώσσα, που μακράν του να γελοιοποιείται –και παρ’ ότι δε σταματά να προκύπτει ξεκαρδιστική, επιβάλλεται με σφοδρότητα και φόρτιση, επιβάλλει την ορμή και την αγωνία της, τη ζωτική (και ανυπόφορη – όπως ίσως θα ‘λεγε ο Άλεξ) ανάγκη της να αναμετρηθεί με την αλήθεια και την ιστορία. Έτσι, με δεδομένη και τη γλώσσα, το ξένισμα της συνάντησης των δύο θα παρουσιαστεί κυρίως από τη μεριά του Άλεξ παρά του Τζόναθαν, ενώ, μέσα από τα γράμματα, το ξετύλιγμα της αφήγησης, η ίδια η υπόθεση της γραφής θα επιβληθεί σαν ένα work in progress, καθόλου θεωρητικό, αλλά απολύτως και επιτακτικά εμπράγματο και βιωματικό. Και αυτό παρ’ όλο τον ολοένα εντεινόμενο προϊδεασμό, ότι η αλήθεια θα αποκαλύψει τη φρίκη και άρα ενέχει επικινδυνότητα όχι μόνο για τον Τζόναθαν, αλλά κυρίως για τον Άλεξ. Στα καθ’ αυτό «συγγραφικά» μέρη, αυτά που ο νεαρός Τζόναθαν αποστέλλει στον φίλο του Άλεξ ζητώντας την αντίδρασή του, ο μίτος της αφήγησης ξετυλίγεται από το 1791, χρονιά που η προ-προ-προ-προ γιαγιά του αναδύθηκε απ’ το βυθό του ποταμού Μπροντ – ιδρυτική χρονολογία για την ιστορία του μικρού χωριού Τράχιμπροντ. Η αφαίρεση του ρεαλιστικού ειδικού βάρους επισημαίνεται ήδη από την κυματιστή στοιχειοθεσία των τίτλων -εύστοχη και διακοσμητική τυπογραφική εικονοποίηση[vi], προπομπός μιας αφήγησης τρυφερής και ανάλαφρης, παράδοξης και παραμυθητικής, πληθωρικής σε εικόνες που γεννοβολούν λέξεις και γεννοβολούν αλληγορικά σχήματα. Η κυματοειδής κίνηση της αφήγησης αυτής διαστέλλοντας και συστέλλοντας τις διάρκειες κατά τις επιταγές της όλης σύνθεσης, θα παρακολουθήσει με τους δικούς της όρους, την ιστορία του Τράχιμπροντ και της οικογένειας του Φόερ, μέχρι και τον πόλεμο, μέχρι και τον αφανισμό του χωριού. Και σ’ αυτή την ανάλαφρη αφήγηση, που θα χτίσει παραμυθητικά έναν ολόκληρο μικρό-κόσμο -αυτόν της μικρής εβραϊκής κοινότητας- με τους μύθους, τις εμμονές και τα κείμενά του, ο Φόερ δε θα διστάσει να συμπεριλάβει όλα τα μεγάλα θέματα. Όχι μόνο για την οικογένεια, τους πατέρες και τη θρησκεία (η κατά Φόερ διαπραγμάτευση της εβραϊκότητας, αυθάδικη, καυστική και ξεκαρδιστική), ούτε μόνο για την αχαρτογράφητη πολυμορφία της αγάπης, αλλά και για το αδιανόητο της φρίκης – νευραλγικό, μελανό σημείο της αδέκαστης τελεσιδικίας της ιστορίας. Και για τη μνήμη βεβαίως πάνω και πριν απ’ όλα στο βάθρο της έκτης των αισθήσεων, την αναγκαία και τυραννική, κέντρο και βραχνά της εβραϊκής ταυτότητας – σημείο που βεβαίως ο Φόερ δεν παραλείπει να σχολιάσει δεόντως: όπως διαβάζουμε στα απολαυστικά παρατιθέμενα μέρη του Βιβλίου των Προγενέστερων – της Βίβλου του Τράχιμπορντ, …για τους Εβραίους η μνήμη είναι εξίσου θεμελιώδης όσο το τσίμπημα μιας καρφίτσας…Ο Εβραίος νιώθει το τσίμπημα μιας καρφίτσας και θυμάται άλλες καρφίτσες. Μόνο ακολουθώντας τα ίχνη αυτού του τσιμπήματος σε άλλα τσιμπήματα του παρελθόντος –όταν η μητέρα του προσπαθούσε να διορθώσει το μανίκι του… όταν τα δάχτυλα του παππού του μούδιασαν… όταν ο Αβραάμ δοκίμασε την αιχμή του μαχαιριού για να είναι σίγουρος ότι ο Ισαάκ δεν θα ένιωθε τον πόνο- καταφέρνει ο Εβραίος να ξέρει γιατί πονάει. 
Και μόνο γράφοντας, επιμένει ο Φόερ, διεκδικεί ο οποιοσδήποτε το δικαίωμα στις δεύτερες ευκαιρίες, αφού η μνήμη από μόνη της δεν αρκεί. Γιατί η μνήμη από μόνη της μπορεί αιωνίως να γλύφει τις πληγές, η μνήμη από μόνη της μπορεί αιωνίως να τερματίζει και να παραδίνεται στο τραύμα, να ανακυκλώνει και να στερεώνει την εικόνα του Άλλου σαν προαιώνιου ή δυνητικού εχθρού. Η μνήμη από μόνη της μπορεί να σταματά και να αποσβολώνεται πάντα στη στιγμή που ο Ένας έδειξε και αφάνισε τον Άλλο για να σωθεί ο ίδιος. Γιατί αν η αλήθεια είναι αυτή η στιγμή, μόνο η γραφή μπορεί να την προσεγγίσει, όχι ζητώντας εξηγήσεις, αλλά ρισκάροντας την κατανόηση, και μόνο εδώ, στο σύμπαν της σχετικότητας του μυθιστορήματος -όπου σύμφωνα με την κουντερική απόφανση, ιδωμένη σαν αρχή ηθική και αισθητική- δεν έχει θέση το μίσος. Είναι, για το λόγο αυτό, ο διάλογος μεταξύ του Ενός και του Άλλου, ο διάλογος μεταξύ των δύο ξένων συνειδήσεων, ο πραγματικός ήρωας και συγγραφέας της αφήγησης. Ή μ’ άλλα λόγια και σύμφωνα με την οριστική διατύπωση του Μπαχτίν: ο διάλογος δεν αποτελεί εν προκειμένω τον προθάλαμο της δράσης, αλλά την ίδια τη δράση… το βασικό θέμα είναι η στάση του ανθρώπου απέναντι στον ξένο λόγο και απέναντι στην ξένη συνείδηση… Αυτή είναι η αιτία που ο λόγος του ήρωα για τον εαυτό του δομείται από την αδιάκοπη επιρροή του ξένου λόγου. Και αυτή είναι και η αιτία που σ’ αυτό το παράδοξο οδοιπορικό μνήμης ο Ένας και ο Άλλος συμπορεύονται διαλεγόμενοι, ανάγοντας σε πραγματικό ήρωα της δράσης αυτόν καθ’ εαυτόν τον μεταξύ τους διάλογο, αφού οι ίδιοι σαν ήρωες θα μείνουν ελλιπείς και ατελείς, γιατί πάλι σύμφωνα με το μπαχτινικό διαλογικό μοντέλο, ο άνθρωπος αποτελεί το υποκείμενο στο οποίο κάποιος απευθύνεται… Δεν μπορούμε να μιλήσουμε γι΄ αυτόν –το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να του απευθυνθούμε. Πάνω σ’ αυτό επαυξάνει, κλείνοντας το σχήμα του και ο Φόερ: να μη δείξουμε τον Άλλο, αλλά να του απευθυνθούμε. Ακριβώς πάνω απ’ την πληγή, ακριβώς πάνω απ’ τη φρίκη. 
_____________________
[i] Οι Προδομένες Διαθήκες, Μίλαν Κούντερα, μτφρ: Γιάννης Χάρης, Εστία, 1995. 
[ii] Ζητήματα της Ποιητικής του Ντοστογιέφσκι, Μιχαήλ Μπαχτίν, μτφρ: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Πόλις, 2000. 
[iii] Από τις Προδομένες Διαθήκες. 
[iv] Καθ’ όλα ισχυρό και αδιαμφισβήτητο τεκμήριο για τον Φόερ: η χρήση φωτογραφιών γίνεται συχνότερη και πιο νευραλγική στην αμέσως επόμενη συγγραφική του εμφάνιση (Εξαιρετικά δυνατά και Απίστευτα κοντά, Μελάνι, 2009), όπου και το ανάποδο «τρέξιμο» μιας τραγικής φωτογραφικής σεκάνς χρησιμοποιείται ευφυώς και επιβάλλεται σπαρακτικά και τελεσίδικα σαν το μοναδικό διαθέσιμο happy end. 
[v] Σε σχέση με τη χρήση αυτή της αγγλικής στο λόγο του Άλεξ, γράφτηκε πως «η αγγλική γλώσσα είχε να κατακρεουργηθεί και να αναδυθεί με τόση λάμψη και σπιρτάδα από την εποχή του Κουρδιστού πορτοκαλιού». Εκ των πραγμάτων δε θα μπορούσε το ίδιο να ειπωθεί και εδώ, ενώ η ποιότητα της μεταφραστικής δημιουργικότητας θα μπορούσε μόνο κατ’ αντιπαραβολή να ελεγχθεί. Ωστόσο η ορμητικότητα και η εφηβική παραφορά του λόγου του Άλεξ μεταφέρονται επαρκώς. Το ίδιο και η θερμοκρασία και λειτουργικότητα των αφηγηματικών του μερών σε σχέση με το σύνολο. [vi] Η τυπογραφική παρέκκλιση -άλλη μια από τις εμμονές του Φόερ: όχι μόνο σαν αποτύπωμα του παιχνιδιού της γλώσσας και του παιχνιδιού της γραφής, αλλά και σαν δημιουργικός όρος του αφηγηματικού σχεδιασμού. 
Δημοσιεύτηκε στην Book Press στις 13/11/11


Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΤΣΙΟΣ: "Κόμματα, εκλογές, κοινοβούλιο έχουν χρεοκοπήσει στη συνείδηση των πολιτών"


"Λόγω ανικανότητας ανασύρεται και πάλι η απειλή των εκλογών, οι οποίες έχουν γελοιοποιηθεί. Όλοι οι θεσμοί του σημερινού αντιπροσωπευτικού συστήματος-κόμματα, εκλογές, κοινοβούλιο-έχουν χρεοκοπήσει στη συνείδηση των πολιτών, οι οποίοι απλώς καλούνται να προσεπικυρώσουν την σκηνοθεσία. Τι ρόλο παίζουν οι εκλογές εφ’ όσον οι μείζονες πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από τα εξωεθνικά κέντρα-κουαρτέτα". 
Σήμερα, όμως, ο δάσκαλος είναι "αρχηγός" κόμματος της Ελληνικής Βουλής και φυσικά στη συνείδηση των ψηφοφόρων του "οι θεσμοί" δεν έχουν "χρεοκοπήσει", αφού αναδεικνύουν τέτοιους "λεοντόκαρδους" προέδρους, "με Χριστό και Ελλάδα", με μισθούς βουλευτού, με βουλευτική ασυλία, με χίλια δυο προνόμια, με θεσμική υπόσταση, με "κύρος" κοινοβουλευτικό κ.λπ. 
Κι έτσι ο ...απροσάρμοστος δασκαλάκος έγινε συστημικός κομματάρχης με τα όλα του!
Καλώς ήλθατε στο "σύστημα" κ. Νατσιέ! Με "φόβο Θεού" πάντα! 
Και εις ανώτερα! 
Π.Α.Α.

Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

ΓΙΑ ΤΑ "ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΑ" ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ


Τα «Ελληνορωσικά» είναι «πολεμικά» κείμενα. 
Κείμενα που εκφωνήθηκαν σε εκδηλώσεις που διοργανώσαμε με το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» και το Περιοδικό «Στέπα» (Επιθεώρηση Ρωσικού Πολιτισμού), διερευνώντας την ρωσική ομορφιά. Κείμενα που γράφτηκαν – πολλά εν θερμώ – στα ιστολόγιά μου «Ιδιωτική Οδός» και «Φως Φαναρίου», για την Εκκλησία της Ρωσίας και την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ήδη από το 2009. 
Η αγάπη μου για τον Ρωσικό Πολιτισμό είναι διαρκής και αδιάπτωτη. Εκατοντάδες είναι οι σχετικές αναρτήσεις μου στο διαδίκτυο. Εδώ δημοσιεύονται τα πιο σημαντικά για μένα κείμενα, που έχουν και βιωματικό χαρακτήρα. 
Η κριτική μου στην σύγχρονη Ρωσική Εκκλησία με τις επεκτατικές τάσεις αποτελεί μία στάση μου ανυποχώρητη και κόντρα στο εν Ελλάδι ρεύμα. 
Η παρούσα έκδοση βλέπει το φως της δημοσιότητας την περίοδο που η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία και την καταστρέφει συστηματικά. 
Τα κείμενα, λοιπόν, που δημοσιεύονται εδώ αποτυπώνουν την κάθετη αντίθεσή μου στην εισβολή του ισχυρού σε μια αδύναμη – σε σχέση με την υπερδύναμη – χώρα, η οποία αγωνίζεται για την ελευθερία της. 
Η αντίθεσή μου καταγράφεται κυρίως σε σχέση με την Ρωσική Εκκλησία, η οποία στηρίζει την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, διατυπώνοντας μια πρωτοφανή «θεολογία». Για την Εκκλησία του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου υπεύθυνοι για τον πόλεμο είναι η Δύση και οι ομοφυλόφιλοι! 
Αρκετά από τα κείμενα του παρόντος βιβλίου καταγράφουν και την ρωσική διείσδυση στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, μέσω της Εκκλησίας. Κάποια αναφέρονται και στις αντιδράσεις που προκάλεσε η δική μου ματιά σ’ αυτή την συστηματική πολιτική επιρροής. 
Ό,τι δημοσιεύεται εδώ, πάντως, είναι απόρροια της δημόσιας τοποθέτησής μου στα ελληνορωσικά των τελευταίων ετών, η οποία – δημόσια έκθεση μου - συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. 
Ευχαριστώ θερμά τον Δημήτρη Τριανταφυλλίδη για την φροντίδα της παρούσας έκδοσης και την συναντίληψη. 
Ελπίζω τα επόμενα «Ελληνορωσικά» να βγουν σε συνθήκες ειρήνης.  
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Ακολουθούν αναλυτικά τα περιεχόμενα του βιβλίου. 


Στα podcasts της σειράς Βιβλία και Συγγραφείς του Νίκου Μπακουνάκη στη Lifo. 
Τι μας συνδέει και τι μας χωρίζει με την Ρωσία; Τι μας συνδέει και τι μας χωρίζει με το Πατριαρχείο της Μόσχας; 
Το βιβλίο «Ελληνορωσικά» του Παναγιώτη Ανδριόπουλου (εκδόσεις s@mizdat) διερευνά σημαντικές όψεις των σχέσεων των δύο χωρών, που υπερβαίνουν τις διεθνείς σχέσεις και τη γεωπολιτική και απλώνονται στην εσωτερική πολιτική, ακόμη και στην ιδεολογία και στις νοοτροπίες. Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει απλώσει πολύ το χέρι του στην ελληνική εκκλησία, μέσα από μία επεκτατική πολιτική. Από την άλλη πλευρά ο πολιτισμός των δύο χωρών και οι δημιουργοί τους έχουν έρθει, πολλές φορές, αρκετά κοντά. 
Στο βιβλίο βλέπουμε τη «συνεργασία» Δημήτρη Μητρόπουλου και Σοστακόβιτς ή του Χατζιδάκι με το έργο του Προκόφιεφ.
 

Παύλος Νεοφύτου
Αυτό το διάστημα, μέσα στην περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ελληνορωσικά» (εκδόσεις s@mizdat) του θεολόγου και μουσικού Παναγιώτη Ανδριόπουλου, όπου παρουσιάζονται σημαντικές όψεις των σχέσεων ελληνισμού και Ρωσίας. Απαντώνται ερωτήματα για το τι μας συνδέει και τι μας χωρίζει με τη Ρωσία, όχι μόνο σε επίπεδο πολιτιστικό και εκκλησιαστικής γεωπολιτικής, που είναι τα δύο κύρια μέρη του βιβλίου, αλλά και στην εσωτερική πολιτική, την ιδεολογία και τις νοοτροπίες. Όπως αναφέρει ο κ. Ανδριόπουλος σε συνέντευξή του στο philenews, το Πατριαρχείο της Μόσχας ασκεί επεκτατική πολιτική σε περιοχές της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, υπηρετώντας συγχρόνως τον ιμπεριαλισμό του ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Τονίζει ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η διείσδυση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην αφρικανική ήπειρο, που παραδοσιακά αποτελεί πεδίο δράσης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Από την άλλη, ο πολιτισμός των δύο πλευρών και οι δημιουργοί τους έχουν έρθει πολλές φορές αρκετά κοντά. Παράδειγμα η σύνδεση του Δημήτρη Μητρόπουλου με τον Σοστακόβιτς ή του Χατζιδάκι με το έργο του Προκόφιεφ. Αλλά και σήμερα, όπου ο Ντοστογιέφσκι συστηματικά διασκευάζεται και ανεβαίνει στο ελληνικό θέατρο. 
- Ποια είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που συνδέουν τον ελληνισμό με τους Ρώσους; 
Π.Α.: Η σχέση αυτή είναι διαχρονική, κάτι που φαίνεται από τη στιγμή που οι Ρώσοι γίνονται ορθόδοξοι, από κληρικούς που απέστειλε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στα τέλη του 10ου αι. Αλλά και στον Πολιτισμό υπάρχει μία αδιάλειπτη σχέση ελληνισμού και Ρωσίας, η οποία διαρκεί μέχρι τις μέρες μας. Και στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπάρχουν πολλοί ρώσοι καλλιτέχνες, που προσφέρουν πραγματικά στον Πολιτισμό. 
- Στο βιβλίο σας δίνετε έμφαση στην απήχηση του έργου του ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στην ελληνική πνευματική ζωή. 
Π.Α.: Την έχει επηρεάσει πάρα πολύ. Ενώ δεν είναι θεατρικός συγγραφέας, τα τελευταία χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή του ελληνικού θεάτρου. Υπάρχουν πάρα πολλές διασκευές έργων του. Επίσης, πέρα από τον Ντοστογιέφσκι, ανεβαίνουν στη σκηνή πολλοί άλλοι ρώσοι θεατρικοί συγγραφείς, όπως ο Τσέχωφ και ο Γκόγκολ. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ελληνικό θέατρο, το οποίο, θα έλεγε κανείς, στηρίζεται πάνω στο ρωσικό θέατρο. Ακόμα, στο βιβλίο μου αναφέρομαι και στις ελληνορωσικές μουσικές διαδράσεις στο διάβα της ιστορίας. Κι εδώ έχει ενδιαφέρον η σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με ρώσους συνθέτες. Προσωπικά είχα την εμπειρία να ακούω τον Χατζιδάκι να διευθύνει την «Ορχήστρα των χρωμάτων» σε έργα ρώσων συνθετών. Για παράδειγμα, άκουγε και μελετούσε από τα νιάτα του τον Σταβίνσκι και τον Προκόφιεφ. Κι αυτό δεν είναι λίγο. Είναι κάτι πολύ σημαντικό το ότι αναγνώριζε ο Χατζιδάκις τη μεγάλη μουσική, την οποία έγραφαν αυτοί οι ρώσοι συνθέτες. Επίσης κάτι πολύ σημαντικό είναι και ο περίφημος έλληνας μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος, ο οποίος, ενώ διέπρεψε στην Αμερική, αγαπούσε πάρα πολύ τη ρωσική μουσική και τους ρώσους συνθέτες. Ήταν ο «ιεραπόστολος» του Σοστακόβιτς στην Αμερική, όπου έπαιζε πάρα πολύ τις συμφωνίες του. Άρα και στον σύγχρονο Πολιτισμό υπάρχει μια πολύ μεγάλη σχέση Ελλήνων και Ρώσων. 
- Ας περάσουμε στην επικαιρότητα που σχετίζεται με το δεύτερο μέρος του βιβλίου σας, τα ελληνορωσικά εκκλησιαστικά. Το όνομα του ρώσου πατριάρχη Κύριλλου συνδέθηκε πρόσφατα με την πρόθεση της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ποια είναι η στάση του Πατριαρχείου Μόσχας απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο του Πούτιν; 
Π.Α.: Ο πατριάρχης Μόσχας στηρίζει την εισβολή κι αυτό θεολογικά είναι απαράδεκτό. Μάλιστα στηρίζει την εισβολή με επιχειρήματα, όπως, ότι ευθύνεται το ΝΑΤΟ γι’ αυτή την κατάσταση, διότι προκάλεσε τη Ρωσία. Πράγματα τα οποία είπε πρόσφατα και στον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο, κατά τη διαδικτυακή συνομιλία που είχαν, και βγήκαν στη δημοσιότητα. Άρα είναι τελείως πολιτική η θέση του Κύριλλου, με το να παίρνει μια ξεκάθαρη θέση εναντίον του ΝΑΤΟ και υπέρ της Ρωσίας. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι είναι ντροπή ο πατριάρχης να επικαλείται είτε νεοναζιστές στην Ουκρανία είτε ομοφυλόφιλους, για να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή. Ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να έχει δίκιο. Δεν μπορούμε να τον δικαιολογούμε θεολογικά και χριστιανικά. Και το ξεκαθαρίζω, ακόμα και το ΝΑΤΟ να έκανε εισβολή, και οποιοσδήποτε άλλος, θα ήμασταν εναντίον. Δεν μπορούμε να είμαστε υπέρ ενός πολέμου, ως χριστιανοί και ως θεολόγοι. Και κυρίως ως αρχηγοί Εκκλησιών. Άρα αυτό που κάνει ο πατριάρχης Μόσχας αυτή τη στιγμή, είναι ένα τεράστιο λάθος, το οποίο εγγράφεται σε μεγάλο βαθμό εις βάρος του στην ιστορία. 
- Πώς προέκυψε αυτή η στενή σχέση Πατριαρχείου Μόσχας – καθεστώτος Πούτιν; Υπήρχε από τον καιρό των Τσάρων ή τη δημιούργησε ο ρώσος πρόεδρος; 
Π.Α.: Η Εκκλησία με το Κράτος στη Ρωσία ανέκαθεν ήτανε πολύ κοντά. Όμως, με την πτώση του κομμουνισμού, και κυρίως με τη «δυναστεία» του Πούτιν, η Ρωσική Εκκλησία εργαλειοποιήθηκε και εξυπηρετεί καθαρά τη ρωσική πολιτική. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό. Δηλαδή, όταν ήταν ο κομμουνισμός, η Εκκλησία σε καμία περίπτωση δεν ήταν στο πρώτο πλάνο. Τώρα όμως, επί Πούτιν, είναι σε αυτό το πλάνο, και είναι καθαρά εργαλείο και όργανο της ρωσικής πολιτικής. Κι αυτό συμβαίνει χωρίς περιστροφές. 
- Στο βιβλίο σας αναφέρεστε σε ρωσικό εκκλησιαστικό ιμπεριαλισμό. 
Π.Α.: Ο οποίος βρίσκεται μέσα στη «λογική» του Πούτιν. Δηλαδή ο ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί την Εκκλησία για τον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Έτσι έχουμε ρωσικές εκκλησίες που κτίζονται σχεδόν κάθε μέρα σε όλη την υφήλιο, με σκοπό να είναι και ρωσικό έδαφος. Και εδώ εντάσσεται και το θέμα της Αφρικής. Δηλαδή η «εισβολή» του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική, με το πρόσχημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Η ρωσική επεκτατικότητα φάνηκε πολύ καλά στο ζήτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας: επειδή το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, αναγνώρισε την ουκρανική αυτοκεφαλία, σε αντίποινα η Μόσχα είπε «θα ιδρύσουμε ρωσικές εκκλησίες στην αφρικανική ήπειρο». Κι αυτό, προτού αρχίσει να γίνεται πράξη, ήταν επίσημη αναφορά από το Πατριαρχείο Μόσχας. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία «βόμβα», αφού φαίνεται ότι ο ρωσικός ιμπεριαλισμός δεν είναι μόνο η Ουκρανία.


ΑΘΗΝΑ. Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις s@mizdat, που επιμελείται ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, το βιβλίο «Ελληνορωσικά», το οποίο περιλαμβάνει κείμενα για την Θεολογία και τον Πολιτισμό του θεολόγου και μουσικού Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, με κεντρικό θέμα τις ελληνορωσικές σχέσεις. 
Ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή μουσική. Iδρυσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον», με το οποίο παρουσιάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρωτότυπες παραγωγές μουσικής ποιητικής. Συνεργάστηκε με τον ισπανό φλαμενγκίνστα Israel Galvan στην documenta14, στο Φεστιβάλ της Αβινιόν και σε ευρωπαϊκή περιοδεία με την παράσταση «La fiesta». Eχει ερμηνεύσει έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Αρθρα και μελέτες του για τη Θεολογία και τον πολιτισμό δημοσιεύονται σε επιστημονικούς τόμους και περιοδικά. Διατηρεί από το 2008 το ιστολόγιο «Ιδιωτική Οδός» και το σάιτ «Φως Φαναρίου». Πραγματοποιεί συνεντεύξεις με σημαντικά πρόσωπα του νεοελληνικού πολιτισμού. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε τον Δεκέμβριο του 2021 το οφφίκιο του Άρχοντος Δικαιοφύλακος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.


Art work στα "Ελληνορωσικά": Ιωάννης - Πορφύριος Καποδίστριας 

Κρατώ στα χέρια μου τα "ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΑ", νεοκυκλοφορηθέν βιβλίο του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, από τις εκδόσεις s@mizdat, με 260 σελίδες, μεστές περιεχομένου. 
Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος, οξύνους θεολόγος - μουσικός και δημοσιολόγος, με λόγο ευθύβολο και δίχως εκπτώσεις εν παντί, στον τόμο αυτόν συγκέντρωσε τα κείμενά του, πρωτοδημοσιευμένα στους προσωπικούς ιστοτόπους του "Φως Φαναρίου" και "Ιδιωτική Οδός", αφορώντα αφενός μεν στην "πολυμερώς και πολυτρόπως" εκπεφρασμένη αγάπη του για τον διαχρονικό και τεράστιο ρωσικό πολιτισμό, αφετέρου δε στη σύγχρονη πολιτικοεκκλησιαστική καθεστηκυία τάξη της Ρωσίας, εκ της οποίας πολλά δεινά εκπορεύονται ανά την οικουμένη. 
Από τη μια πλευρά, ο Ανδριόπουλος στέκεται θαυμαστικά και αναδεικνύει με κάθε τρόπο εν Ελλάδι κορυφαίους δημιουργούς εκ Ρωσίας και την διαχρονία της ώσμωσής τους με Έλληνες, π.χ. τις ελληνο-ρωσικές μουσικές διαδράσεις στο διάβα της ιστορίας, την μουσική ποιητική του Αντρέι Ταρκόφσκι, τη σχέση Μάνου Χατζιδάκι με τους ρώσους συνθέτες του 20ού αιώνα, τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς του Δημήτρη Μητρόπουλου, την ντοστογιεφσκική ηθική στο θέατρο, το "Άξιον εστί" του Ελύτη στα ρωσικά, τους δύο Αλέξανδρους της Ρωσικής Διασπορά: π. Αλέξανδρο Σμέμαν και Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν και άλλα διάφορα πολύ ενδιαφέροντα. 
Από την άλλη μεριά, ο Ανδριόπουλος στέκεται κριτικός και έντονα "πολεμικός", με πάμπολλα επικαιρικά κείμενά του, έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως έπραξε ή θα πράξει (είμαι σίγουρος προς τούτο) και σε κάθε άλλη εισβολή μεγαλοσχημόνων σε αδυνατότερους λαούς (π.χ. του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία). Στα κείμενά του διαφαίνεται και αποδεικνύεται τις πταίει: όχι ο ρωσικός λαός, πολλώ δε μάλλον ο θαυμαστός πολιτισμός τους, αλλά οι χιτλερίζουσες και παρανοϊκές πολεμικές στρατείες του πουτινικού κράτους, που κατ' αυτάς επιβιώνει στη Μόσχα, κατακρεουργώντας ολοένα τον όμαιμο λαό της Ουκρανίας, επειδή -αγέρωχος- υπερασπίζεται βωμούς και εστίες πατρογονικές, πασχίζοντας νυχθημερόν για την αυτοδιάθεση και την ελευθερία του. 
Ο εγκρατής περί την θεολογία και εκκλησιαστική διπλωματία Ανδριόπουλος διαπιστώνει ότι στα σχέδια του Πούτιν στοιχείται ο σημερινός Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος φέρεται ως παρατρεχάμενος του πολιτικού ηγέτη και his master voice. Την δυσοσμία αυτής της κατάστασης υποδαύλιζε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων Αλφέγιεφ, ο και διάσημος μουσικός (του οποίου το μουσικό ταλέντο αποκαθηλώνει σε ειδικό κείμενό του ο Π. Α.), έως την πρόσφατη δυσμενή μετακίνηση αυτού του ίδιου από την περίοπτη Μητρόπολη Βολοκολάμσκ σε εκείνη την άσημη της Ουγγαρίας, κυρίως δε την παύση του από την ηγεσία των εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου του. 
Βεβαίως, στο ανά χείρας βιβλίο, ο Π. Α. διεκτραγωδεί πώς ο εκκλησιαστικός μεγαλοϊδεατισμός των Ρώσων και το δόγμα της "Τρίτης Ρώμης" ουδέποτε αποδέχτηκε την Αυτοκεφαλία, την οποία παρείξε προ τριετίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο στους εμπερίστατους (και εκκλησιαστικά) Ουκρανούς, πώς ο Κύριλλος προχώρησε στην παύση μνημόνευσης του Οικουμενικού Πατριάρχου, καθώς επίσης παντός άλλου Προκαθημένου αναγνωρίζει έκτοτε τη νεοπαγή και ανθοφορούσα ήδη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου. 
Το μένος και η εκδικητική διάθεση του Πατριαρχείου Μόσχας είναι τέτοιο και τόσο, μάλιστα δε διαρκούσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ώστε πραγματοποίησε και συνεχίζει να πράττει ένα πνευματικό εκκλησιαστικό έγκλημα, μιαν αντικανονική εισβολή (ή εισπήδηση) στην δικαιοδοσία του δευτερόθρονου Πατριαρχείου, αυτό της Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, αποστέλλοντας εκεί για... επανευαγγελισμό δικούς του μισσιονάριους, υπό τον ανεκδιήγητο Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα, ο οποίος, μαζί με τα ρασοφορούντα (και ήδη καθηρημένα από το θιγόμενο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) τσιράκια του, "ως λέων ωρυόμενος περιπατεί ζητών τίνα καταπίη" στα ανυποψίαστα κράτη της Μαύρης Ηπείρου. 
Πάντα ταύτα και πολλά άλλα, εναποτυπώνονται στο βιβλίο Ανδριόπουλου, το οποίο εντέλει αποτελεί -θεωρούμε- πρώτη ύλη για τον ιστορικό του μέλλοντος, διότι παρέχει, όχι μόνον πολύτιμες δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά αναδεικνύει -με τρόπο ευσύνοπτο και κριτικό- τον επιδέξια πολλάκις κεκρυμμένο ύφαλο των σύγχρονων ιστορικών γεγονότων εν τη γενέσει τους.


Τα «Ελληνορωσικά», από τις εκδόσεις s@mizdat παρουσιάστηκαν και από τον Παναγιώτη Ρηγόπουλο στην στήλη του "Πολιτιστικά και άλλα" στην εφημερίδα "Πελοπόννησος" (21-4-2022). 

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΕΙΣ ΤΟ ΓΕΝΕΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ (24-6-1995 / ΗΧΗΤΙΚΟ)


Αποσπάσματα από ζωντανή ηχογράφηση Αγρυπνίας επί τη εορτή του Γενεσίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, στην Ι. Μονή Παναγίας Γηροκομητίσσης Πατρών (23 προς 24 Ιουνίου 1995). 
Προεξάρχει ο Ηγούμενος της Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Συμεών Χατζής. 
Ψάλλουν: ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Σωτηρόπουλος και άλλοι νέοι των Πατρών. 
Ανάμεσα στα μέλη της Αγρυπνίας ξεχωρίζει το Δοξαστικό του Μ. Εσπερινού "Σήμερον του φωτός ο λύχνος...", σε ήχο πλ.β' και στο μέλος του Ιακώβου Πρωτοψάλτου. 

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ «ΝΙΚΗΣ» ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Το κόμμα «ΝΙΚΗ» μας πληροφορεί:
«Αναζητώντας τον Ύμνο της ΝΙΚΗΣ, ήταν κοινή μας πεποίθηση ότι πρέπει να είναι γραμμένος από καλλιτέχνη που να ζει τις αξίες του Γένους μας -με ρίζες στην παράδοση και βλέμμα στο μέλλον. Η σκέψη όλων μας ήταν μονόδρομος: Ο κορυφαίος σύγχρονος μουσικός της Ρωμηοσύνης, η αγαπημένη παρηγοριά όλων των ευσεβών Ελλήνων, ο Σταμάτης Σπανουδάκης. 
Για τον ίδιο τον Ύμνο της ΝΙΚΗΣ, οι στίχοι του άρμοζε να έχουν δύο αναφορές: (α) στις αξίες μας και (β) στην παρακίνηση προς τον σκοπό μας. Ένα ιδιαίτερα συγκινητικό τεχνούργημα του Σταμάτη Σπανουδάκη που κάνει ακριβώς αυτές τις αναφορές, είναι το «Ψυχή μου μη λυγίζεις». 
Μιλώντας κανείς για τις αξίες μας, έχει δύο τρόπους να το πράξει: Είτε να τίς περιγράψει με λόγια, είτε να δείξει πρόσωπα που έμπρακτα ενσάρκωσαν τις αξίες στη ζωή τους. Το «ψυχή μου μη λυγίζεις» έκανε ακριβώς αυτό: μάζεψε σε λίγους στίχους ονόματα προγόνων από τα δύο εικονοστάσια του Γένους μας –το εικονοστάσι των Αγίων μας και το εικονοστάσι των Σοφών και Ηρώων μας– ώστε να μιλήσουν οι ίδιες οι πράξεις τους: «Όμηρος, Σόλων, Σωκράτης, Πλάτων, Αχιλλέας, Ευριπίδης, Διογένης, Λεωνίδας, Θεμιστοκλής, Αριστοτέλης, Περικλής, Αισχύλος, Προμηθέας, Ηρακλής, Φίλιππος, Αλέξανδρος, Κωνσταντίνος, Νοταράς, Βατάτζης, Θεοδώρα, Φωκάς, Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Μπουμπουλίνα, Διάκος, Φεραίος, Σολωμός, Καποδίστριας, Χρυσόστομος, Πλαστήρας, Δραγούμης, Μελάς, Παπαδιαμάντης, Κόντογλου, Πορφύριος, Παΐσιος.» 
Το δεύτερο ζητούμενο των στίχων, η παρακίνηση στον σκοπό μας, εξίσου εύστοχα υλοποιείται. Απέναντι στην καθεστωτική λαίλαπα των ταπεινώσεων, της διαφθοράς, της απανθρωπιάς και του μισελληνισμού, «σε μια χώρα, που ότι υψώθηκε γκρεμίζουν», η ψυχή μας ας μη λυγίσει! Στην σκοτεινότερη τούτη «ώρα που όσοι αξίζουνε σιωπαίνουν», που ίσως μας ζητηθούν «αίμα, δάκρυ και θυσίες», ας έχουμε ακλόνητη πίστη ότι «φοβερή είναι η προστασία της Μητέρας» γιατί έρχεται η χαραυγή όπου «νέα χώρα κι ουρανός σε περιμένουν». 
Με περισσή ευγένεια ο κ. Σπανουδάκης παραχώρησε αφιλοκερδώς στη ΝΙΚΗ τη χρήση του «Ψυχή μου μη λυγίζεις», ως επίσημο Ύμνο της ΝΙΚΗΣ. Είμαστε ευγνώμονες τόσο για την χρήση του τεχνουργήματός του, όσο και για τη συνολική στάση ζωής του που δίνει φωτεινό παράδειγμα, παρηγοριά και θάρρος στον Ελληνικό Λαό. Ευχαριστούμε!». 
Για τη «ΝΙΚΗ» λοιπόν «ο κορυφαίος σύγχρονος μουσικός της Ρωμηοσύνης, η αγαπημένη παρηγοριά όλων των ευσεβών Ελλήνων, είναι ο Σταμάτης Σπανουδάκης». 
Για να τελειώνουμε: Η «ΝΙΚΗ» έχει τόση σχέση με τη Ρωμηοσύνη, όσο ο Σπανουδάκης αποτελεί «παρηγοριά των ευσεβών Ελλήνων» (sic). 
Δυστυχώς, ο Σταμάτης Σπανουδάκης από τα «Πέτρινα χρόνια» πέρασε στην εποχή της ρηχότητας, για να μη πω του απόλυτου τίποτα. Γιατί τι άλλο από ΤΙΠΟΤΑ είναι οι στίχοι του στον ύμνο της ΝΙΚΗΣ:
«Μη λυγίζεις, αχ ψυχή μου μη λυγίζεις, σε μια χώρα, που ότι υψώθηκε γκρεμίζουν Σε μια ώρα που κι οι ήρωες δακρύζουν και το δάκρυ τους φωνάζει Ένα όνομα, Ελλάδα!!!». 
Μεγαλοστομίες και αφόρητες κενολογίες. Ελλάδα δεν σημαίνει ηρωολαγνεία ούτε ζητωορθοδοξία. 
Η Ελλάδα, ως ιδέα, ως πολιτισμός, δεν έχει σχέση ούτε με το Νατσιό ούτε με τον Σταμάτη. Ευτυχώς!

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

"ΖΕΥ, ΘΕΕ ΘΕΩΝ ΤΕ..." - ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑ ΣΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΗΜΕΙΟΓΡΑΦΙΑ


Σαν ανοίξεις την Συλλογή Εθνικών Ασμάτων του εκ Θήρας Μουσικοδιδασκάλου Αντωνίου Ν. Σιγάλα (εν Αθήναις 1880, επανέκδοση Κουλτούρα 2002), ο πρώτος ύμνος που θα δεις, σε βυζαντινή σημειογραφία και ήχο γ' είναι στον Δία, με τον τίτλο: "Δέησις προς τον Θεόν υπέρ των Ελλήνων" και εννοεί υπέρ της των Ελλήνων ανεξαρτησίας.  
Ζευ, Θεέ Θεών τε και ανδρών ομού πάντων βασιλεύ... 
Έκπληξον, κεραυνοφόρε! τους εχθρούς των σοφών Γραικών. 
Ρίψον βροντώδη σου τον κεραυνόν, Θεέ κατά των ανταρτών. 
Φθάνει πλέον, αγκυλομήτα Ζευ! Ελλήνων τα κακά... 
Βρόντησον, υψιβρεμετ' ερίγδουπε! βρόντον τρομερόν... 


Η «Συλλογή Εθνικών Ασμάτων» του Αντωνίου Σιγάλα περιλαμβάνει 400 άσματα εξωτερικά που είναι τονισμένα με τα σημάδια της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής. Άσματα του ελληνικού λαού που συλλέχθηκαν από τον Σιγάλα την εποχή εκείνη σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Τα άσματα διαιρούνται σε «Ύμνους και Δεήσεις, Ηρωικά, εγχώρια, εθνικά, Βυζαντινά, Επτανησιακά, Ευρωπαϊκά, Κρητικά, Ρωσικά, Διάφορα, Αστεία, Κώμους, Σύμμικτα χορικά, Σχολειακά, Κάλαντα, Γαμήλια, Υπνωτικά και θρήνους». 
Αφιερώνω την ανάρτηση αυτή σε όσους ...ξιφουλκούν κατά τις προεκλογικές αυτές μέρες με φόντο τον Δία (sic), στους παγανιστές - αρχαιολάτρες που μάλλον αγνοούν τον ύμνο στον Δία τονισμένο σε βυζαντινή παρασημαντική και στους χριστιανούς που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους μπροστά σε κάθε τι αρχαιοελληνικό κ.ο.κ.
Π.Α.Α.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΡΥΤΟΝΟ ΣΠΥΡΟ ΣΑΚΚΑ (ΒΙΝΤΕΟ)


Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, προτείνουμε την συνέντευξη μας (σε τρία μέρη), στο πλαίσιο της εκπομπής μας ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, με τον διακεκριμένο βαρύτονο και δάσκαλο ΣΠΥΡΟ ΣΑΚΚΑ. 
Παρουσίαση: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος 
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρβανίτης 
Παραγωγή: Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ 
Τα μουσικά αποσπάσματα που χρησιμοποιούνται στην εκπομπή αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Σπύρου Σακκά.


Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Θεομητορικοί ύμνοι από τον Βυζαντινό Χορό του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης


«Ο γλυκασμός των Αγγέλων» 
Φτάνοντας στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, για ακόμη μια φορά το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης μας εκπλήσσει ευχάριστα με την σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά που γίνεται από το εκπαιδευτικό του προσωπικό. 
Ο λόγος, για τον Βυζαντινό Χορό του Σχολείου, όπου στα πλαίσια των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών του δράσεων, παρουσιάζει ένα ακόμη μουσικό απάνθισμα, με τίτλο: «Ο γλυκασμός των Αγγέλων». Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, υπό την διεύθυνση του μουσικολόγου και καθηγητή βυζαντινής μουσικής κ. Άγγελου Μπέντη, μας παρουσιάζουν θεομητορικούς βυζαντινούς ύμνους από εορτές της Παναγίας μας, που ψάλλονται στις λατρευτικές ακολουθίες της Εκκλησίας μας. 
Το περιεχόμενο των ύμνων και γενικότερα τη σημασία του προσώπου της Παναγίας στη ζωή και τη λατρεία της Εκκλησίας μας, παρουσιάζει με σχόλια από κείμενα Πατέρων της Εκκλησίας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Κοσμάς, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης.


Οι ύμνοι που έχουν επιλεγεί από τον πλούτο της χριστιανικής ορθόδοξης υμνογραφίας, αναδεικνύουν την ποιητικότητα, το λυρισμό και την πνευματικότητα των λειτουργικών κειμένων και βοηθούν τον ακροατή να εισέλθει στο μυστήριο της Θεοτόκου. Του προσώπου που αναδείχθηκε «τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ» και κατά χάριν μητέρα όλων των χριστιανών. 
Ας ακούσουμε τις μελωδικές και αγγελικές φωνές των παιδιών, να υμνούν το υπερευλογημένο και γλυκύ πρόσωπο της Παναγίας μας.


«Ἀκατάληπτόν ἐστι», ήχος γ΄.
   

 «Τὴν ὡραιότητα τῆς Παρθενίας σου», ήχος γ΄.
   

 «Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας», ήχος α΄.
   

 «Ο γλυκασμός των Αγγέλων», ήχος γ΄.
 

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ "ΝΙΚΗ" ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΑ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο κληρικός της Μητροπόλεως Πατρών Αναστάσιος Γκοτσόπουλος έχει πει δημοσίως ότι ο γιός του είναι υπεύθυνος Νεολαίας του κόμματος ΝΙΚΗ στην Αχαΐα. 
Ο ίδιος ο πατρινός κληρικός με δημόσιες παρεμβάσεις του έχει στηρίξει το κόμμα ΝΙΚΗ, θεωρώντας ότι «αποτελεί τη μοναδική σοβαρή πρόταση από όλους τους πατριωτικούς σχηματισμούς». 
Φαίνεται, όμως, πώς δεν αρκείται σε δηλώσεις αλλά συμμετέχει ενεργά και σε δράσεις της Νεολαίας, όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα της ΝΙΚΗΣ. 
Διαβάζουμε στην κατηγορία «Εκδηλώσεις» ότι: 
«Η Νεολαία ΝΙΚΗΣ έχοντας ως ιδιαίτερα πρότυπα τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, τέλεσε στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ηρωικώς πεσόντων αγωνιστών κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού κατά τα έτη 1955-1959. Στη συνέχεια, στην πλατεία Κυπρίων της Πάτρας ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου και πανηγυρικός λόγος που εκφωνήθηκε από μέλος της Νεολαίας μας». 
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την μοναδική εκδήλωση που περιλαμβάνεται στο site της Νεολαίας του κόμματος ΝΙΚΗ. Κι αυτή έγινε στην Πάτρα. Στον Μητροπολιτικό Ναό Πατρών τελέστηκε το μνημόσυνο, προφανώς με την ευλογία του μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου. Θυμίζουμε ότι ο αδελφός του προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Πατρών, Αρχιμ, Αμβρόσιου Γκουρβέλου, είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΙΚΗ. 


Η επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Κυπρίων τελέστηκε από τον κληρικό Αναστάσιο Γκοτσόπουλο, πατέρα του υπευθύνου Νεολαίας ΝΙΚΗΣ στην Αχαΐα. Το ενδιαφέρον είναι ότι η περιοχή αυτή δεν εμπίπτει στην ενορία που υπηρετεί ο συγκεκριμένος κληρικός. Αυτό σημαίνει ότι πήρε άδεια (;) για να τελέσει το τρισάγιο; 
Επίσης, στην κατηγορία «Νέα» του site της ΝΙΚΗΣ συναντούμε και πάλι την είδηση για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, αλλά και ένα αφιέρωμα στην επέτειο των «100 χρόνων από την ίδρυση των πρώτων Κατηχητικών Σχολείων στην Ελλάδα, από τον αοίδιμο διδάσκαλο των Πατρών π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο». 
Η αναφορά στον π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο και την Αναπλαστική Σχολή, την οποία εκείνος ίδρυσε, συνδέεται, προφανώς, με την οικογένεια του κληρικού Αναστάσιου Γκοτσόπουλου, η οποία προέρχεται από τα σπλάγχνα αυτής της εκκλησιαστικής οργάνωσης. Άλλωστε ο κληρικός Αν. Γκοτσόπουλος έχει γράψει και κείμενα για τον μακαριστό π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο, ενώ ο πατέρας του (π. Κωνσταντίνος Γκοτσόπουλος) υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών.


Επομένως, η οικογένεια Γκοτσόπουλου – κυρίως - συνδέει άμεσα το κόμμα ΝΙΚΗ με την Πάτρα και δικαιολογεί, σε ένα βαθμό, το υψηλό ποσοστό που πήρε το κόμμα στην Αχαΐα στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Η εμπλοκή της συγκεκριμένης οικογένειας, όπως και της οικογένειας Γκουρβέλου, είναι άμεση με το κόμμα ΝΙΚΗ και καμία εγκύκλιος του μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου φαίνεται πως δεν μπορεί να αναχαιτίσει την ορμή κάποιων κληρικών του για …ΝΙΚΗ!

Related Posts with Thumbnails