Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ ΓΙΑ "ΤΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΚΑ" ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ


Στο πρόσφατο τεύχος του ιστορικού περιοδικού «Οδός Πανός» (τχ. 202, Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2024), ο εκδότης του περιοδικού και ποιητής Γιώργος Χρονάς, παρουσιάζει (σελ. 126) με δέκα λέξεις «Τα Χατζιδακικά» του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου: 
Η αναφορά του έχει ως εξής: 
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος: Τα Χατζιδακικά, Αθήνα 2023, σελ. 196. Σπάνια μελέτη από τον Π.Α.Α. για τον Χατζιδάκι. Εκλεκτές γνώσεις. Γραφή. Μπράβο. 


Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι. Ως εκ τούτου η γνώμη του έχει βαρύνουσα σημασία.


Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ Ν. ΨΥΧΙΚΟΥ ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΣΠΙΩΝ ΠΑΥΛΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)


Η Ακολουθία του Νυμφίου την Κυριακή των Βαΐων Εσπέρας (28 Απριλίου 2024), στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Παύλου. 
Βίντεο - επεξεργασία: Κατερίνα Λεονάρδου. 


Κυριακή 28 Απριλίου 2024

"ΕΑΡΙΝΟΙΣ ΑΝΘΕΣΙΝ" ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)


Το Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου 2024, το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού μία μοναδική συναυλία χορωδιακής μουσικής, με τον τίτλο 'Εαρινοίς άνθεσιν". 
Η χορωδία Εκπαιδευτικών Choremus, υπό την διεύθυνση της μαέστρου Φαίδρας Γιαννέλου και η χορωδία Ολγάρυθμος, υπό την διεύθυνση της Όλγας Αλεξοπούλου, ερμήνευσαν ξεχωριστά έργα ελλήνων και ξένων συνθετών, στο πνεύμα των ημερών. Συγκεκριμένα ερμήνευσαν έργα των: 
• A. Antonov • G. Faure • K Jenkins • M. Lauridsen W.A.Mozart • E.Whitacre • S. Rachmaninov • P.I. Tchaikovsky • Μ. Αδάμη • Μίκη Θεοδωράκη • Θ. Παπακωνσταντίνου και • Σ. Σπανουδάκη. 
Σολίστ: Αγγελική Τσακίρη 
Πιάνο: Ιουλία Τζανετουλάκου 
Βιολί Ι: Μαριάνθη Καράγιαννη 
Βιολί ΙΙ: Αλεξάνδρα Νούσια 
Βιόλα: Φαίδων Βρυνιώτης 
Βιολοντσέλο: Μαρία Μαζαράκη-Αινιάνος 
Κοντραμπάσο: Γιώργος Ρούλος. 
Την συναυλία, η οποία προσήλκυσε πολύ κόσμο, προλόγισε καταλλήλως ο προϊστάμενος του Ναού, αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκης. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια το βίντεο της συνυαλίας που επιμελήθηκε η Κατερίνα Λεονάρδου και σχετικό φωτογραφικό υλικό.



Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΤΗΝ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3


Την Μ. Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, στις 5 το απόγευμα, στην ΕΡΤ3 και στην εκπομπή «Art week» η Λένα Αρώνη συναντά τη σπουδαία συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό, η οποία μοιράζεται τις σκέψεις της αναφορικά με την πίστη, την αγάπη, τη συγχώρεση, τις δοκιμασίες της ζωής, την προδοσία, την ελπίδα.. Μία καθηλωτική εκπομπή καθώς η Ρεμπούτσικα «δένει» μελωδίες δικής της σύνθεσης με ψαλμούς σε συνδυασμό με τον ήχο από το συγκινητικό κανονάκι.
Κανονάκι: Πάνος Δημητρακόπουλος
Ψάλτης: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος


Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ (ΒΙΝΤΕΟ)


Αφήγηση των γεγονότων της Ανάστασης του Λαζάρου και της Κυριακής των Βαΐων, από τον Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Σταθάκη, Αρχαιολόγο - Θεολόγο, Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού. 
Μία παραγωγή του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

 

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Κυκλοφορεί ήδη ο δεύτερος τόμος της σειράς "Τα Βιβλία Των Άλλων ΙΙ, Έλληνες Στοχαστές" (εκδόσεις Καστανιώτη). με κριτικά κείμενα του μεγάλου Κωστή Παπαγιώργη.  
Εισαγωγή - Επιμέλεια Δημήτρης Καράμπελας. 
Εξώφυλλο: Μάρια Μπαχά. 
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εγκαινίασε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 14» που επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης. 
Η πρώτη εκδήλωση είχε τίτλο "Κωστής Παπαγιώργης (1947-2014). Δέκα χρόνια από τον θάνατό του". 
Μια πολύ σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή και την έκδοση του δεύτερου τόμου της σειράς "Τα βιβλία των άλλων", ο οποίος περιλαμβάνει πρώιμα και ύστερα δοκίμια ή κριτικά σημειώματα του Κωστή Παπαγιώργη για σημαντικούς Έλληνες στοχαστές που «εφηύραν τον εαυτό τους» εντός και εκτός Ελλάδoς – ανάμεσά τους o Ζήσιμος Λορεντζάτος, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Παναγιώτης Κονδύλης, ο Κώστας Αξελός, ο Χρήστος Γιανναράς, ο Στέλιος Ράμφος. Με μια σπάνια θυμική εμπλοκή, ο Παπαγιώργης συζητά κομβικά έργα της σύγχρονης σκέψης –όπως Το χαμένο κέντρο, Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας, Το Πρόσωπο και ο Έρως ή Η κριτική της μεταφυσικής στη νεότερη σκέψη, Πελεκάνοι Ερημικοί, δίνοντας παράλληλα τη δική του απάντηση στα κρίσιμα πνευματικά ερωτήματα που τα εξέθρεψαν. 


Τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου δοκιμιογράφου, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, η εκδήλωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης εστίασε σ' αυτή τη συνομιλία του Παπαγιώργη με τα παραπάνω ξεχωριστής σημασίας έργα. 
Ομιλητές: 
- Δημήτρης Καράμπελας, Ιστορικός του Δικαίου, Δοκιμιογράφος 
- Φώτης Βασιλείου, Συγγραφέας, Επίκουρος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου 
- Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. 
Οι ομιλητές ήσαν όλοι καίριοι και ουσιαστικοί. Μπήκαν στο βάθος της σκέψης του Παπαγιώργη, προσπαθώντας να αναδείξουν την κριτική του σκέψη σε σχέση με τα έργα των ελλήνων στοχαστών που τον απασχόλησαν. 
Παραθέτουμε το βίντεο της εκδήλωσης. 

    

Τα βιβλία των άλλων II
Περιεχόμενα
Εισαγωγή 
Ζήσιμος Λορεντζάτος 
Χρήστος Μαλεβίτσης 
Χρήστος Γιανναράς 
Στέλιος Ράμφος 
Κορνήλιος Καστοριάδης 
Κώστας Αξελός 
Παναγιώτης Κονδύλης 
Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος 
Σταύρος Ζουμπουλάκης 
Ιωάννης Ζηζιούλας 
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 
Οργή Θεού (Μια πολιτική ανάγνωση της Βίβλου) 
Μια επιστολή του Χρήστου Γιανναρά στον Κωστή Παπαγιώργη


Ο Κωστής Παπαγιώργης γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώριο Υπάτης. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Παραλία Κύμης, όπου υπηρετούσε ως δάσκαλος ο πατέρας του, και εν συνεχεία στην Αθήνα (Χαλάνδρι), στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι (1968-1975) και πάλι στην Αθήνα (Εξάρχεια). 
Εξέδωσε μια σειρά δοκιμίων εμπνευσμένων από την κλασική αρχαιότητα και από τον βίο του σημερινού καθημερινού ανθρώπου, καθώς και έργα που αφορούσαν έμμεσα ή άμεσα το φρόνημα του Νεοέλληνα. Επίσης επιδόθηκε με αξιοζήλευτη δεινότητα στις μεταφράσεις σημαντικών φιλοσόφων και διανοητών (μεταξύ άλλων Σαρτρ, Σιοράν, Ντεριντά, Ρικέρ, Κίρκεγκωρ, Φουκώ, Λεβινάς). 
Στις Εκδόσεις Καστανιώτη ήταν διευθυντής των σειρών «Ελάσσονα Φιλοσοφικά», «Μείζονα Φιλοσοφικά» και «Μέγιστα Φιλοσοφικά». Παλαιότερα διηύθυνε στις Εκδόσεις Ροές τη φιλοσοφική σειρά «Δοκίμια». Συνεργάστηκε με περιοδικά (Πλανόδιον, Αθηνόραμα, Το Δέντρο, Αντί κ.ά.), εφημερίδες (Lifo, Επενδυτής, Κόσμος του Επενδυτή και παλαιότερα Απογευματινή), καθώς και με πόρταλ στο διαδίκτυο (matrix24.gr και Protagon). 
Το 2002 τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μαρτυρίας-Χρονικού για το βιβλίο του Κανέλλος Δεληγιάννης. Ήταν παντρεμένος με τη Ράνια Σταθοπούλου. 
Έφυγε από τη ζωή στις 21 Μαρτίου 2014.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Νέο Δ.Σ. στην Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου

Ο νέος πρόεδρος της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου Δημήτρης Νικολακάκης

Σε σώμα συγκροτήθηκε το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου που εδρεύει στην Αθήνα και στις τάξεις της καταλέγονται πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, δικηγόροι και θεολόγοι αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων (M.Sc., Ph.D.). 
Η απολογιστική Γενική Συνέλευση της Εταιρείας είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα (Πέμπτη, 18.04.2024) στην αίθουσα συνεδριάσεων των Εκδόσεων Σάκκουλα και στη διάρκειά της ο Πρόεδρος του απερχομένου – ήδη απελθόντος – Δ.Σ. και ιδρυτής (2014) της Εταιρείας, ομ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Μ. Κονιδάρης ανεκοίνωσε την απόφασή του να απόσχει από την υποβολή υποψηφιότητας προκειμένου ν΄ αναλάβουν τις τύχες της Εταιρείας επιστήμονες της νεώτερης γενιάς, τονίζοντας ότι η μέριμνά του για την Εταιρεία θα παραμείνει διαρκής και άγρυπνη και θα σταθεί μ΄ όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό του νέου Δ.Σ. από τη θέση του απλού μέλους. Επίσης, ο κ. Κονιδάρης ενημέρωσε τα μέλη για τα βήματα που έχουν γίνει αναφορικώς με το προγραμματιζόμενο επιστημονικό Συνέδριο της Εταιρείας με κεντρικό θέμα την «Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη» το ερχόμενο φθινόπωρο στη Λάρισα, με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Λαρίσης. 
Χθές (Τρίτη, 23.04.2024) μετά από πρόσκληση του πλειονοψηφίσαντος στις αρχαιρεσίες της Εταιρείας Συμβούλου, καθηγητή Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. κ. Δημητρίου Νικολακάκη (φωτ.), συνήλθαν σε συνεδρία τα μέλη που εξελέγησαν στο νέο Δ.Σ. (για την τριετία 2024-2027) με θέμα τη συγκρότησή τους σε σώμα, το οποίο, μετά από συζήτηση, συγκροτήθηκε ομοφώνως ως ακολούθως: 
Πρόεδρος: Δημ. Νικολακάκης, Αντιπρόεδρος: Αθαν. Κόντης, δικηγόρος, Δρ. Νομικής, Γενική Γραμματέας: Ζωή Καραμήτρου, δικηγόρος, Δρ. Νομικής, ειδική επιστήμων στον Συνήγορο του Πολίτη, Ταμίας: Δημ. Κρεμπενιός, δικηγόρος, Δρ. Νομικής και, τέλος, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Γεωργ. Ιατρού, δικηγόρος, Δρ. Νομικής. 
Αντιστοίχως στην Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν και ανέλαβαν καθήκοντα οι κ.κ. Θεοδ. Τσιβόλας, δικηγόρος, Δρ. Νομικής, Βασιλική Δημάκη, δικηγόρος, M.Sc. Νομικής και Χρ. Ξουρής, δικηγόρος, M.Sc. Νομικής. 
Το Δ.Σ. ευχαριστεί όλα τα μέλη για τη συμμετοχή και την εμπιστοσύνη τους και προτίθεται ν΄αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες αλλά και να αξιοποιήσει κάθε πρόταση μέλους που θα αφορά στην εκπλήρωση των σκοπών της Εταιρείας.

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Το webinar των Θεολόγων για την τεχνητή νοημοσύνη στη διδασκαλία των Θρησκευτικών


Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα (22.04.2024) το απόγευμα το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο (Webinar) που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Δρ. Νικόλαος Ματθαίου και Όλγα Γκούμα, Μ.sc., για τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης τους (Στ. Ελλάδα/Δυτ. Θεσσαλία - Ανατ. Αττική – Δυτ. Μακεδονία – Aνατ. Μακεδονία / Θράκη). 
Το σεμινάριο ασχολήθηκε με το επίκαιρο θέμα της “Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ)” (Artificial Intelligence) και τις εφαρμογές της στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ), εφαρμογές και πρακτικές που αποσκοπούν εις το ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα, η παραγωγικότητα και η ευκολία μάθησης του συγκεκριμένου διδακτικού αντικειμένου, σε συνέχεια του έργου που προσέφερε – και συνεχίζει να προσφέρει – η χρήση των Τ.Π.Ε. (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας) στην αναβάθμιση της διδακτικής πράξης. 
Εισηγήτρια στο σεμινάριο που είχε ως θέμα «Εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στο μάθημα των Θρησκευτικών» ήταν η κ. Βασιλική Μητροπούλου, καθηγήτρια Παιδαγωγικών και Διδακτικής στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), η οποία παρουσίασε, εν είδει εισαγωγικού επιμορφωτικού σεμιναρίου προτάσεις για τη διδακτική εφαρμογή χρήση των εργαλείων που προσφέρει η ΤΝ για το ΜτΘ, τόσο στη Β/θμια (Γυμνάσια-Λύκεια), όσο και στη Α/θμια Εκπαίδευση (Δημοτικά-Νηπιαγωγεία). 
Διακόσιοι (200) θεολόγοι εκπαιδευτικοί καθώς και διδάσκοντες/-ουσες το ΜτΘ στη Α/θμια Εκπ/ση παρακολούθησαν με αδιάπτωτο ενδιαφέρον, επί δίωρο (5–7 μ.μ.), τη 6η διαδικτυακή συνάντηση, συμμετέχοντας ενεργά στο διάλογο και στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο – υπό τύπον και μορφή “Θεολογικού Εργαστηρίου” – επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσαν οι Σύμβουλοί τους. 
Η κ. Μητροπούλου ανέφερε ότι η ΤΝ είναι η επιστήμη που χρησιμοποιεί τις μηχανές για να μιμηθεί τις δραστηριότητες της ανθρώπινης νοημοσύνης, είναι, εν άλλοις λόγοις, η προσομοίωση των διαδικασιών ανθρώπινης νοημοσύνης (μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων επίλυση προβλημάτων, κ.λ.π.) από υπολογιστικές μηχανές. Εκτελώντας αλγοριθμικές εργασίες η ΤΝ μπορεί να μαθαίνει μόνη της από μεγάλα σύνολα δεδομένων. Αφορά τον τρόπο που οι υπολογιστές έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν τις οδηγίες που τους παρέχουμε, αλλά και να μιμούνται τον τρόπο ανθρώπινης επικοινωνίας διευκολύνοντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Η κ. Μητροπούλου τόνισε ότι η ΤΝ αποτελεί μια εξέλιξη της επιστήμης την οποία δεν πρέπει ούτε να «θεοποιούμε», αλλά ούτε και να «δαιμονοποιούμε», αλλά, επί τη βάσει της χριστιανικής θεολογίας, να αξιοποιούμε πάντα με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο. Το μέλλον της ΤΝ στην Εκπαίδευση δεν είναι η απουσία της, αλλά η ρυθμιζόμενη και επιβλεπόμενη χρήση της και η ένταξή της σε ένα παιδαγωγικό πλαίσιο. 
Τέλος η κ. Μητροπούλου σε συνεργασία με τον Δρ. Γεώργιο Φούζα, μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του Τμήματος μέσω «Power Point» παρουσίασαν (με τη χρήση ενεργών συνδέσμων / links) εργαλεία ΤΝ που μπορούν να αξιοποιηθούν στο σχεδιασμό για τα διδακτικά σενάρια και τα σχέδια μαθήματος, όπως “εικονικούς βοηθούς” - Chat bots (ChatGPT, Google Bard, κλπ), εννοιολογικούς χάρτες, εργαλεία για τη δημιουργία κειμένου, περίληψη κειμένου, μετάφραση, παραγωγή εικόνων, ομιλίας, βίντεο, κ.α) παρέχοντας σχετικό υποστηρικτικό υλικό που διαμοιράσθηκε στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς. Στο υποστηρικτικό υλικό παρατέθηκαν και σύνδεσμοι/links για δωρεάν διαδικτυακό κύκλο μαθημάτων στη ψηφιακή πλατφόρμα «Elements of AΙ» (Αrtificial Intelligence»). 
(Οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να «κατεβάσουν» το ψηφιακό αρχείο με όλο το υποστηρικτικό υλικό από τη σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο του Συμβούλου Εκπαίδευσης Θεολόγων Φθιώτιδος, πατώντας: ΕΔΩ
Aξίζει να σημειωθεί ότι μέρος της τηλεδιάσκεψης παρακολούθησαν ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Φθιώτιδος, Δρ. Κων/νος Σπαλιώρας (κλ. ΠΕ01) και η Διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν Κοζάνης Δρ. Βασιλική Βόντσα (κλ. ΠΕ02), οι οποίοι συνεχάρησαν τους Συμβούλους Εκπαίδευσης για την διοργάνωση του υψηλής ποιότητας, όπως αμφότεροι το χαρακτήρισαν, επιμορφωτικού σεμιναρίου καθώς και τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες σε αυτό εκπαιδευτικούς, καθώς αφορά σ΄ ένα τόσο επίκαιρο θέμα, όπως αυτό της τεχνητής νοημοσύνης που θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προετοιμασία της επόμενης γενιάς για τις ευκαιρίες και τις σύγχρονες προκλήσεις ενός μεταβαλλόμενου κόσμου. 
* Mετά τις εισηγήσεις ακολούθησε διάλογος – συζήτηση ανάμεσα στους πανεπιστημιακούς και τους θεολόγους εκπαιδευτικούς και η τηλεδιάσκεψη έκλεισε με την ανταλλαγή ευχών για καλή Μεγαλοβδομάδα και καλό Πάσχα.


Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΙΩΒ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)


Κείμενο - φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ, κατόπιν αδείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Εσπερινού του Σαββάτου της Ε’ Κυριακής των Νηστειών, 20 Απριλίου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, στην Αθήνα. 
Κατά την Ακολουθία εκκλησιάστηκαν: ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού κ. Χαράλαμπος Μπονάτσος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέου Ψυχικού «Άγιος Γεώργιος» και άλλων Μικρασιατικών Σωματείων. 
Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού «Άγιος Γεώργιος», υπό την ηγεσία της προέδρου κ. Κωνσταντίνας Μακαντάση, πραγματοποίησε πρόσφατα (Κυριακή της Ορθοδοξίας) προσκυνηματική εκδρομή στη Μικρασία και επισκέφθηκε προγονικούς τόπους της Μητροπόλεως Πισιδίας. Αυτή ήταν και η αφορμή για την παρουσία του Σεβ. κ. Ιώβ στον Άγιο Γεώργιο Νέου Ψυχικού. 
Ο Μητροπολίτης Πισιδίας μίλησε στον Εσπερινό για την Οσία Μαρία την Αιγυπτία, της οποίας την μνήμη τιμά η Εκκλησία την Ε’ Κυριακή των Νηστειών. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, ολόκληρη την ομιλία του Σεβασμιωτάτου. 
Εκ μέρους του Ναού (του προϊσταμένου του Ναού, αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη ομιλούντος σε εκδήλωση για την ψηφιοποίηση των κειμηλίων του Ι. Ναού Αγίας Τριάδος της οδού Φιλελλήνων) ο αρχιμ. Βαρνάβας προσέφερε στον Μητροπολίτη Πισιδίας μία εικόνα του Αγίου Λεοντίου, Επισκόπου Ατταλείας, του Αθηναίου, ενώ ο Σεβ. κ. Ιώβ προσέφερε μία εικόνα των εν Πισιδία Αγίων. 
Περί του βίου του Αγίου Λεοντίου δείτε εδώ. 


Ακολούθησε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, όπου ο Μητροπολίτης κ. Ιώβ μίλησε στους απογόνους των Μικρασιατών για τις ποιμαντικές δράσεις του στην ευρύτερη περιοχή της Αττάλειας και της Αλάνυας. 
Η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ψυχικού κ. Κωνσταντίνα Μακαντάση, προσφώνησε τον Μητροπολίτη Πισιδίας και του προσέφερε αναμνηστική πλακέτα. 
Παραθέτουμε το βίντεο του Εσπερινού.

 

Ομιλία Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Ιώβ 
Παραμονή Ε’ Κυριακής των Νηστειών 
Εκκλησία Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού 
Αθήνα 20 Απριλίου 2024 
Κατ’ αρχάς οφείλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριον Ιερώνυμο, για την ευλογία που μου έδωσε να χοροστατήσω απόψε στον εσπερινό και στη συνέχεια προς τον προϊστάμενο του ιερού ναού για τη γενναιόδωρη φιλοξενία του. Τέλος, ευχαριστώ τον Μικρασιατικό Σύλλογο Νέου Ψυχικού του Αγίου Γεωργίου για την πρόσκληση και την τιμή που μου επεφύλαξαν. 
Ιδού, λοιπόν, αγαπητοί πατέρες, αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ, ο Κύριος μάς αξίωσε να φτάσουμε στο τέλος της πέμπτης εβδομάδας της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Σε μία εβδομάδα, την Κυριακή των Βαΐων, θα εισέλθουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού. Αλλά για να προετοιμαστούμε κατάλληλα η Μητέρα μας Αγία Εκκλησία αύριο μας υπενθυμίζει την Αγία Μαρία την Αιγυπτία. 
Μία γυναίκα! Μία γυναίκα για την οποία λίγα γνωρίζουμε, παρά μόνον ότι ήταν φημισμένη πόρνη στην Αλεξάνδρεια! Μια γυναίκα της οποίας η θεόσταλτη συνάντηση με τον Αββά Ζωσιμά στην έρημο της Παλαιστίνης, θα καθιστούσε τη φήμη της παγκόσμια. Η ιστορία της, όπως παραδόθηκε προφορικά από τους μοναχούς της Παλαιστίνη τον 6ο αιώνα και την κατέγραψε ο Σωφρόνιος Ιεροσολύμων, διηγείται τα εξής: αφού προσευχήθηκε στην εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και την παρακάλεσε να μπορέσει να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα, εκπαιδεύτηκε πώς να διασχίσει τον Ιορδάνη και να πάει να βρει ανάπαυση στην έρημο. Εκεί έζησε 47 έτη χωρίς να συναντήσει κανένα και εξιλεώθηκε για τον προηγούμενο βίο της. Εκεί ο Αββάς Ζωσιμάς άκουσε την ιστορία της από την ίδια και της έδωσε την πρώτη κοινωνία. Το επόμενο έτος την βρήκε νεκρή και την έθαψε στο ίδιο μέρος. 


Ο βίος της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα μεταστροφής και μετανοίας σε όλη την ιστορία του χριστιανισμού. Η Αγία Μαρία, όταν διηγήθηκε τη ζωή της στον Αββα Ζωσιμά, τόνισε: «Νομίζω πως ο Θεός αναζητούσε τη μετάνοιά μου, γιατί δεν θέλει τον θάνατο του αμαρτωλού, αλλά γενναιόκαρδα περιμένει τη βελτίωσή του». Πράγματι «Τάδε λέγει Κύρος οὐ βούλομαι τὸν θανατον τοῦ ἀσεβοῦς ὥς τὸ ἀποστρέψαι τὸν ἀσεβῆ ἀπὸ τῆς ὁδοῦ αὐτοῦ καὶ ζῆν αὐτόν.» (Ιεζ. 33,11). Όπως δηλώνει ο προφήτης Ιεζεκιήλ (18, 27-28): «καὶ ἐν τῷ ἀποστρέψαι ἄνομον ἀπὸ τῆς ἀνομίας αὐτοῦ ἧς ἐποίησεν καὶ ποιήση κρίμα καὶ δικαιοσύνην οὗτος τὴν ψυχήν αὐτοῦ ἐφύλαξεν καὶ ἀπέστρεψεν ἐκ πασῶν τῶν ἀσεβειῶν αὐτοῦ ὧν ἐποίησεν ζωῇ ζήσεται οὐ μὴ ἀποθάνῃ.» Και όπως λέγεται στην προσευχή του Μανασσή που διαβάζουμε κάθε ημέρα στο Μέγα Απόδειπνο «Σὺ οὖν, Κύριε, ὁ Θεὸς τῶν δυνάμεων, οὐκ ἔθου μετάνοιαν δικαίοις, τῷ Ἀβραάμ, καὶ Ἰσαάκ, καὶ Ἰακώβ, τοῖς οὐχ ἡμαρτηκόσι σοι, ἀλλ’ ἔθου μετάνοιαν ἐπ’ ἐμοὶ τῷ ἁμαρτωλῷ, διότι ἥμαρτον ὑπὲρ ἀριθμὸν ψάμμου θαλάσσης.» 
Ο Θεός δεν είναι ένας μοχθηρός τύραννος, αλλά ένας πατέρας που αγαπά. Το μυστήριο της θείας φιλανθρωπίας μάς φανερώθηκε πριν από την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με την παραβολή του ασώτου Υιού (Λκ 15, 11-32). Η παραβολή αυτή δείχνει με ακρίβεια την αγάπη του πατέρα προς τον υιό του, στα χαρακτηριστικά της οποίας αναγνωρίζουμε εύκολα την αγάπη του επουράνιου πατέρα μας, που υπομονετικά περιμένει την επιστροφή κοντά του όλης της αμαρτωλής ανθρωπότητας. Πρόκειται για την ουσία του Ευαγγελίου. Ο χριστιανισμός παρουσιάζει τον Θεό, ως ένα ελεήμονα Θεό που περιμένει την επιστροφή των μετανοούντων αμαρτωλών, ακριβώς όπως πατέρας περίμενε την επιστροφή του ασώτου υιού του. 


Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούμε πως η Αγία Γραφή δεν αφηγείται τόσο την ιστορία μεγάλων αγίων όσο την ιστορία αμαρτωλών που μετανόησαν. Τους πιο γνωστούς από αυτούς επικαλείται ο Μέγας Κανών του Αγίου Ανδρέου Κρήτης, που ψάλαμε πριν τρεις ημέρες. Και ο βίος της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας, που εξίσου μνημονεύουμε σε κάθε ωδή του Μεγάλου Κανόνα, αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε από την πνευματική μας κατάσταση, όσο χαμηλά και αν έχουμε πέσει. Γιατί, τίποτα δεν είναι αδύνατον για τον φιλάνθρωπο Θεό, ο οποίος υπομονετικά περιμένει τη μεταστροφή μας, την επιστροφή μας στον οίκο του πατρός, την επιστροφή μας στον Ίδιο. 
Αυτό το μέγα μυστήριο της φιλανθρωπίας του Θεού κατέστησε δυνατό, ώστε η Αγία Μαρία η Αιγυπτία να μη μείνει στη μνήμη των ανθρώπων ως η μεγάλη αμαρτωλή της Αλεξάνδρειας, αλλά ως η ασκήτρια της ερήμου της Παλαιστίνης. Πράγματι, τελείως απλά δεν υπάρχει πλέον παρελθόν της Μαρίας της Αιγυπτίας. Δεν υπάρχει η μεγάλη πόρνη. Υπάρχει μόνον η μεγάλη αγία! Αυτή που εισήλθε στη Βασιλεία των Ουρανών με τις φρόνιμες παρθένους! 
Και εμείς επίσης, που ετοιμαζόμαστε για να συναντήσουμε τον Νυμφίο της Εκκλησίας, μπορούμε επίσης να εισέλθουμε στον ουράνιο νυμφώνα με τις φρόνιμες παρθένους, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία ευρισκόμεθα, αρκεί να δείξουμε ένα σημάδι μετανοίας όπως ο άσωτος υιός. Αρκεί να έχουμε τον πνευματικό πόθο να προσκυνήσουμε το τίμιο Ξύλο του πάθους του Χριστού, όπως η Μαρία η Αιγυπτία, και, όπως εκείνη, να αλλάξουμε τον τρόπο της ζωής μας. 
Ας αφήσουμε στην άκρη τον εγωισμό μας! Ας αφήσουμε στην άκρη την αναζήτηση των απολαύσεων, του πλούτου και της δόξας! Ας βάλουμε πάλι τον Κύριο στο κέντρο της ζωής μας! Ας βάλουμε πάλι μέσα στην καρδιά μας την αγάπη, το έλεος και τη φιλανθρωπία! Και με αυτόν τον τρόπο, όπως ο άσωτος υιός, ο ληστής που μετανόησε και η Αγία Μαρία η Αιγυπτία, να αξιωθούμε να ακούσουμε από τον ουράνιο Πατέρα μας: «συγχάρητέ μοι ὅτι εὗρον τὸ πρόβατόν μου τὸ ἀπολωλός. (Λκ 15,6). «Οὗτος ὁ υἱός μου νεκρὸς ἦν καὶ ἀνέζησε, καὶ ἀπολωλὼς ἦν καὶ εὑρέθη. (Λκ 15,24) Αμήν! Καλή Ανάσταση!


Ο Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ παραχώρησε και μία συνέντευξη στον Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο, στο πλαίσιο των διαδικτυακών εκπομπών "Προς Εκκλησιασμόν", που είναι μία παραγωγή της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού. 


"ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΝ" ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΙΩΒ (ΒΙΝΤΕΟ)


Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην 79η εκπομπή προσκεκλημένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου. 

   

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά στις 31 Ιανουαρίου 1974. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1996 και Πρεσβύτερος το 2003. Διηκόνησε στην Εξαρχία Ορθοδόξων Ρωσικών Παροικιών Δυτικής Ευρώπης και διετέλεσε Αρχιερατικός Επίτροπος των Ενοριών της Εξαρχίας στην Ισπανία (2003-2004). Επίσης, υπηρέτησε ως Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και της Λειτουργικής καθώς και Πρύτανης του Θεολογικού Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου Παρισίων (2005-2007). Στις 30 Νοεμβρίου 2013 στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη χειροτονήθηκε τιτουλάριος Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού και το 2015 διορίστηκε Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Στις 22 Ιουλίου 2022 εξελέγη Μητροπολίτης Πισιδίας. 
Είναι αντιπρόεδρος της Θεολογικής Επιτροπής "Πίστη και Τάξη" στο Π.Σ.Ε. και Συμπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. 


Related Posts with Thumbnails