Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Σε πρόσφατη συνέντευξή μου σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπα ότι ο πολύς θόρυβος και αχός γύρω από το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών, είναι άνευ λόγου, δηλ. πολύ κακό για το τίποτα.
Τα επιχειρήματα της θέσης μου αυτής είναι πολλά, αλλά πού καιρός για να τα αποτυπώσω στο χαρτί.
Αρκούμαι εδώ σε μια παρατήρηση όσον αφορά τον «φόβο» της μετατροπής του μαθήματος σε θρησκειολογικό.
Αν δει κανείς τις πηγές των θρησκειολογικών αναφορών στην Α’ Γυμνασίου, για παράδειγμα, θα διαπιστώσει ότι είναι πολύ πενιχρές! Και ουσιαστικά είναι δύο. Κείμενα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, μεγάλου θρησκειολόγου του καιρού μας, και του ομότιμου καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Γρηγορίου Ζιάκα.
Επομένως, η θρησκειολογική θεώρηση βασίζεται σε κείμενα δύο ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι αναμφισβήτητα έχουν σφραγίσει την θρησκειολογία στην Ελλάδα, που είναι βέβαια ένας κλάδος της Θεολογικής επιστήμης.
Βέβαια κατανοώ ότι και αυτό το επιχείρημα είναι …ασθενές για τους κατεχομένους από ποικίλα φοβικά σύνδρομα, τα οποία ουδόλως επιθυμούν να αποβάλουν.
Αλλά ας σκεφτούμε σοβαρά.
Τι σχέση έχει το περίφημο σύγγραμμα «Το Ισλάμ» του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου με τα όσα έχει γράψει κατά καιρούς για το Ισλάμ ο φίλτατος Μητροπολίτης Πειραιώς; Απολύτως καμία!
Στην περίπτωση του Αλβανίας μιλάει η επιστήμη, στην περίπτωση του Πειραιώς το θυμικό.
Αναρωτιέμαι, όμως. Πόσοι απ’ αυτούς που τρέμουν την θρησκειολογική φύση του μαθήματος έχουν διαβάσει τις μελέτες του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου για τις άλλες θρησκείες;
Μήπως ο θρησκειολόγος Αλβανίας έχασε την ορθόδοξη ταυτότητά του; Αυτός που δούλεψε σκληρά στην ιεραποστολή και ανέστησε μια ολόκληρη Εκκλησία από τις στάχτες! Άπαγε!
Εφ’ όσον, λοιπόν, η θεώρηση των άλλων θρησκειών βασίζεται σε κείμενα ελλήνων επιστημόνων, ουδέν πρόβλημα. Αντιθέτως, είναι πολύ σημαντικό πως - επιτέλους - το έργο θρησκειολόγων, όπως του Αλβανίας και του Ζιάκα μπολιάζει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ένα σημαντικό εγχειρίδιο - συλλογή θρησκειολογικών μελετημάτων (Θρησκεία-Ινδουϊσμός-Βουδδισμός-Ισλάμ-Αφρικανικά θρησκεύματα-Μυστικισμός κ.ά.) του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, κυκλοφορήθηκε το 2004 από τις εκδόσεις Ακρίτας, με τίτλο: Ίχνη από την αναζήτηση του υπερβατικού.
Ο Μητροπολίτης Όρους Λιβάνου Γεώργιος, πρωτοπόρος στην υπόθεση του διαθρησκειακού διαλόγου μαζί με τον Αλβανίας Αναστάσιο, έχει πει το περίφημο: αναζητώ παντού τα ίχνη του Χριστού.
Έτσι, νομίζω, πως θα πρέπει να δούμε το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Σαν μία πορεία στα ίχνη του Χριστού και στα ίχνη του υπερβατικού, μέσα από τη συνολική ανθρώπινη εμπειρία (θεολογία, επιστήμες, γράμματα, τέχνες).