Ο μαέστρος Γιάννης Μάντακας ανήκει στην προσωπική μου μυθολογία από τη νεότητά μου.
Σαν τώρα τον θυμάμαι να μας διδάσκει μια εξπρεσιονιστική εκδοχή του δημοτικού "Λεμονάκι μυρωδάτο", στα χορωδιακά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν ανά την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του '80.
Και βέβαια τον ήξερα - σαν από πάντα - λόγω των έργων σύγχρονης μουσικής, ελλήνων συνθετών, που διηύθυνε και ήταν σολίστ ο αείμνηστος Λυκούργος Αγγελόπουλος.
«Γιάννης Μάντακας: Το αποτύπωμα ενός πρωτοπόρου» ήταν ο τίτλος της επετειακής εκδήλωσης με την οποία το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τίμησε τη μνήμη του οραματιστή και πρωτοπόρου μαέστρου και ιδρυτή της ομώνυμης Χορωδίας του ΑΠΘ, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατό του.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, και ώρα 20:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.
Οι φίλοι και συνεργάτες του Γιάννη Μάντακα, Πέτρος Μπεκιαρίδης, Γιάννης Λαλάτσης, Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος και Αμαλία Παπαδοπούλου-Συμεωνίδου, μιλησαν για τη ζωή και το έργο του, ενώ παράλληλα προβλήθηκε σχετικό αρχειακό υλικό.
Στο μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης συμμετείχαν η χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, καθώς και το Χορωδιακό Εργαστήρι» και η χορωδία «Τρισεύγενη Καλοκύρη» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.
Στο τέλος της εκδήλωσης, παλιοί και νέοι χορωδοί τραγούδησαν μαζί γνωστά χορωδιακά τραγούδια, πολλά από τα οποία γράφτηκαν και παρουσιάστηκαν σε πρώτες εκτελέσεις από την ιστορική χορωδία του ΑΠΘ.
Παραθέτουμε αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Το σχετικό βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.
Το σχετικό βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.
Ο Γιάννης Μάντακας (1932-1998) με τη συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών, ίδρυσε το 1953 το Μουσικό Τμήμα της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης, με σκοπό τη μουσική καλλιέργεια των φοιτητών. Στο τμήμα αυτό εντάχθηκαν η Χορωδία και τα Μουσικά σύνολα του Πανεπιστημίου. Με τις άοκνες προσπάθειές του, οι δραστηριότητες της Χορωδίας επεκτάθηκαν στη μουσική ζωή όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Χαρακτηριστικό της προσφοράς του στη σύγχρονη μουσική, ήταν οι πολυάριθμες πρώτες εκτελέσεις χορωδιακών έργων, κυρίως Ελλήνων συνθετών όπως του Γιάννη Χρήστου, του Ιάννη Ξενάκη, του Θόδωρου Αντωνίου, του Μιχάλη Αδάμη, πολλά από τα οποία γράφτηκαν ειδικά για την Χορωδία του ΑΠΘ και παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στις πολλαπλές του δραστηριότητες του Γιάννη Μάντακα συγκαταλέγονται, επίσης, η ίδρυση χορωδίας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Θεσσαλονίκης το 1958, η ίδρυση χορωδίας της ΚΟΑ το 1977 και το Εργαστήρι Σύγχρονης Τέχνης του Ινστιτούτου «Γκαίτε» της Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε, επίσης, επί σειρά ετών με την Ελληνική Ραδιοφωνία στην παρουσίαση μουσικών εκπομπών.
Ιδιαίτερα σημαντικό υπήρξε το διδακτικό του έργο, όπου διακρίθηκε ως Καθηγητής Θεωρητικών και Διευθυντής στο Μακεδονικό Ωδείο και το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Από το 1985 μέχρι το 1993 δίδαξε το μάθημα της Μουσικής στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από τις αρχές του χρόνου κυκλοφορεί το συλλεκτικό ημερολόγιο της Χορωδίας «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ για το 2019. Το ημερολόγιο αυτό περιέχει σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις εμφανίσεις της χορωδίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από την πρώτη της συναυλία με ορχήστρα το 1953 μέχρι σήμερα.
Από τις αρχές του χρόνου κυκλοφορεί το συλλεκτικό ημερολόγιο της Χορωδίας «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ για το 2019. Το ημερολόγιο αυτό περιέχει σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις εμφανίσεις της χορωδίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από την πρώτη της συναυλία με ορχήστρα το 1953 μέχρι σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου