Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς συγχαίρει την Λυδία Κονιόρδου μετά την παράσταση της "Φόνισσας" του Παπαδιαμάντη στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη (1999) |
«Πιστεύω...
Σε μια ευρύτερη σοφία, μέρος της οποίας είμαστε όλοι. Δεν πιστεύω στον τρόπο που η θρησκεία έχει μετατραπεί σε εξουσία. Με αυτό δεν έχω καμία σχέση. Πιστεύω όμως βαθιά ότι δεν είμαστε μόνο σώμα. Το ξέρω.»
Τα παραπάνω είπε η Λυδία Κονιόρδου σε παλαιότερη συνέντευξή της, και νομίζω ότι και μόνο με αυτή τη φράση φανερώνεται η πνευματικότητά της.
Γιατί η Λυδία Κονιόρδου δεν είναι απλώς μια πολύ καλή ηθοποιός ή σκηνοθέτης. Είναι μια καλλιτέχνις που έχει αναχωνεύσει και την ελληνική παράδοση κατά τρόπο δημιουργικό και πρωτοποριακό (για άλλες εποχές), σε βαθμό που να ψαύει την μεταφυσική του θεάτρου και την πνευματικότητα.
Έκανε και βυζαντινή μουσική με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο για να μπει στο πνεύμα της παράδοσης.
Και είναι αυτή που επιμελήθηκε την Τελετή Απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς 2013, στο Ηρώδειο - ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής, αλλά και του έλληνος λόγου, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας – και κάλεσε την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τον Λυκούργο Αγγελόπουλο να ψάλλει αρχαίους ύμνους. Από αυτή την εκδήλωση και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε στην συνέχεια.
Σκέφτομαι όλα αυτά ενώ διαβάζω ότι σήμερα Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στις 8 το βράδυ, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 θα μεταδώσει σε επανάληψη εκπομπή με καλεσμένη τη Λυδία Κονιόρδου, με αφορμή το ανέβασμα, στο Θέατρο Τέχνης, του έργου «Το παιχνίδι του τέλους» (End game) του Samuel Beckett, το οποίο μετέφρασε και στο οποίο ερμηνεύει το ρόλο του Χάμ η Λυδία Κονιόρδου. Η εκπομπή έχει θέμα: «Ερμηνευτικές προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος, η μεταφυσική του θεάτρου και η πνευματικότητα» και την επιμελείται και την παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος.
Π.Α.Α.
Π.Α.Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου