Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, στις 8:30 το βράδυ, το Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πιτυούς «Ο Μάκελλος» και την ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός-Προορισμός παρουσίασαν μια ξεχωριστή συναυλία, με τον γενικό τίτλο «Φέρτε μου ένα μαντολίνο», που ήταν ένα αφιέρωμα στην αγαπημένη τραγουδίστρια, ηθοποιό και συγγραφέα Ζωή Φυτούση, στον τόπο καταγωγής της, το Πιτυός, στη γραφική Μέσα Πλατεία.
Η Ζωή Φυτούση, μια κατ΄ εξοχήν δραματική ηθοποιός και λυρική φωνή, σπούδασε στις δραματικές σχολές του Ελληνικού Ωδείου και του Μιχάλη Κουνελάκη, έζησε την ακμή του ελληνικού κινηματογράφου στο πλάι μεγάλων πρωταγωνιστών, έπαιξε σε όλα τα είδη - από τραγωδία μέχρι επιθεώρηση - και συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ηθοποιούς και συνθέτες. Παράλληλα αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά και σταδιοδρόμησε ως συγγραφέας έχοντας εκδώσει 8 βιβλία.
Η συναυλία περιλάμβανε τραγούδια που έχουν συνδεθεί με τη χαρακτηριστική κι αισθαντική φωνή της, από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την ευρύτερη δισκογραφία της, από τις συνεργασίες της με συνθέτες όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Ποταμιάνος, Άγγελος Σέμπος, Νότης Μαυρουδής κ.ά.
Το πρόγραμμα ήταν διανθισμένο με αποσπάσματα συνεντεύξεων της και με άλλα αγαπημένα τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρου Ξαρχάκου που μεσουρανούσαν παράλληλα με τα δικά της.
Η γεμάτη εκφραστικότητα τραγουδίστρια Δάφνη Πανουργιά ερμήνευσε τις αγαπημένες επιτυχίες και ο δεξιοτέχνης μουσικός Γιάννης Φιλιππουπολίτης τη συνόδευσε στο πιάνο. Την επιμέλεια του προγράμματος και των κειμένων είχε η Καλλιόπη Λιαδή.
Δημήτρης Ζαφείρης
Μία ονειρεμένη μελωδική βραδιά, που άφησε την ανάσα της να πνέει με χάρη, στην όμορφη Μέσα Πλατεία στο Πιτυός της Χίου, γοήτευσε το ακροατήριο και σηματοδότησε ουσιαστικά, τη φετινή έναρξη στο 8ο Φεστιβάλ και Ακαδημία Μούσα Ελληνική-Musa Hellenica Festival, στις 9 το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου, δρόσισε και αναζωογόνησε, την καλοκαιρινή ζωή του φιλόξενου και αυθεντικού χωριού της Χίου, που παρακολούθησε το υπέροχο πρόγραμμα, με πραγματική ευχαρίστηση και πηγαία χαμόγελα, χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια και τραγουδώντας μαζί με τους ερμηνευτές των τραγουδιών, που με την αριστοτεχνική τους απόδοση, απογείωσαν και μάγεψαν το κοινό.
Ένα πιάνο και μια γυναικεία φωνή αιχμαλώτισαν τις αισθήσεις μικρών και μεγάλων στη στιγμή... κι όταν άρχισε να τραγουδάει πρίμο-σεκόντο κι ο πιανίστας μαζί με τη σοπράνο, η μουσική πανδαισία, απέκτησε άλλη τόση ομορφιά και χάρη και ενθουσίασε.
Η Δάφνη Πανουργιά στο τραγούδι, που είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα στους κύκλους της λόγιας μουσικής (έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και πολλά άλλα) και ο Γιάννης Φιλιππουπολίτης στο πιάνο και στο τραγούδι, που έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης και έχει γράψει μουσική για Ταινίες Μικρού Μήκους και Μουσικοθεατρικές Παραστάσεις, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος της συναυλίας, που έσπευσαν όλοι να τους δουν από κοντά, να τους μιλήσουν και να τους συγχαρούν, όπως και την Ελευθερία Λυκοπάντη που έχει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του συνόλου των εκδηλώσεων και με τη Μούσα Ελληνική και τη ΘΑΛίΑ, είναι ο βασικός διοργανωτής του Φεστιβάλ (που μαζί με τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα του, έχει και ένα παράλληλο εκπαιδευτικό μέρος πολύ εποικοδομητικό, με μουσικές διαλέξεις και πρακτική). Συν-διοργανωτές του Φεστιβάλ και των εκδηλώσεών του, που ακολουθούν αυτές τις μέρες, είναι η ALEA III, Πανεπιστήμιο Βοστώνης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Χίου.
Η μουσική βραδιά είχε τίτλο «Φέρτε μου ένα μαντολίνο» και ήταν Συναυλία-Αφιέρωμα στη Ζωή Φυτούση (με καταγωγή από το Πιτυός). Έγινε μια παρουσίαση των μεγάλων επιτυχιών της, από τις συνεργασίες της με συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιώργος Ποταμιάνος, ο Νότης Μαυρουδής κ.α., από το Θέατρο, τον Κινηματογράφο και την ευρύτερη Δισκογραφία της. Το όλο πρόγραμμα που επιμελήθηκε η καλλιτέχνης του λόγου, της έκφρασης, του θεάτρου, των εικαστικών και της μουσικής, Καλλιόπη Λιαδή, διανθίστηκε και με άλλα αγαπημένα τραγούδια των μεγάλων μας μουσουργών Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Ξαρχάκου που μεσουρανούσαν παράλληλα με τα τραγούδια της Ζωής Φυτούση.
Η Καλλιόπη Λιαδή που πλαισίωσε τη συναυλία, με αφηγήσεις σχετικές με τη ζωή και το έργο της Ζωής Φυτούση, αλλά και σχετικές με το μουσικό, καλλιτεχνικό και κινηματογραφικό κλίμα της εποχής, μόλις άρχισε να τραγουδάει (αφού το πρόγραμμα είχε προχωρήσει αρκετά) ομόρφυνε ακόμα περισσότερο τη μουσική βραδιά, αφού συνόδευσε υπέροχα το ντουέτο της Δάφνης Πανουργιά-Γιάννη Φιλιππουπολίτη, με εξαίσιες τριφωνίες.
Η συγκεκριμένη συναυλία «Φέρτε μου ένα μαντολίνο», Αφιέρωμα στη Ζωή Φυτούση και τα τραγούδια της, που πραγματοποιήθηκε στο Πιτυός (τόπο καταγωγής της καλλιτέχνιδος)την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, διοργανώθηκε με τη συνεργασία (με τη Μούσα Ελληνική) του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς «Ο Μάκελλος» και την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.- Πιτυός Προορισμός και τη Χορηγία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς «Ο Μάκελλος». Η Ειρήνη Κριτούλη μέλος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς «Ο Μάκελλος», στον πρόλογο της εκδήλωσης, τόνισε ότι ο σύλλογος με πολλή χαρά στηρίζει τη συγκεκριμένη δράση, γιατί συνάδει με τους σκοπούς του συλλόγου, που είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και η πνευματική ανάταση και καλλιέργεια των ανθρώπων. Επίσης κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί ξανά το Πιτυός, στο Τριήμερο της Γιορτής Κτηνοτροφίας 26, 27 και 28 Ιουλίου, που διοργανώνεται στο χωριό για 5η συνεχόμενη χρονιά και αποτελεί πλέον θεσμό.
Ο Αλέξανδρος Καλογεράς, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος του 8ου Φεστιβάλ και Ακαδημία Μούσα Ελληνική-Musa Hellenica Festival, που πραγματοποιείται στη Χίο από τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 9 Ιουλίου 2024, μίλησε κατά την έναρξη της μουσικής βραδιάς και περιέγραψε τη γενική φυσιογνωμία των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεών του, που συνδυάζουν δημιουργία, έρευνα, εκπαίδευση και ψυχαγωγία, με πλούσιο πρόγραμμα από όλες τις μορφές τέχνης. Είπε ακόμα ότι η συγκεκριμένη συναυλία (όπως και όλες οι άλλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ) θα αφήσει το θετικό στίγμα του ανεξίτηλο, στους ανθρώπους και στον τόπο που διαδραματίζεται!...
Πράγματι η συναυλία αυτή, αποδείχθηκε από εκείνες που εμπνέουν μικρούς και μεγάλους και ευαισθητοποιούν κυρίως τα παιδιά και τις νεαρές ηλικίες να ασχοληθούν με τη μουσική και την τέχνη... γιατί άγγιξε τις αισθήσεις και το πνεύμα των παρευρισκομένων, με τον πιο ευχάριστο μελωδικό τρόπο!!!...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου