Τα μέλη του "Πολύτροπον" με τον Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα |
Το Καλλιτεχνικό Σύνολο "Πολύτροπον" συμμετείχε στις Γιορτές Εξόδου 2023 στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, μετά από πρόσκληση της Πρεσβείας της Ελβετίας, καθώς φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Ελβετία, στο πλαίσιο της δράσης «Το Μεσολόγγι τιμά τις χώρες των Φιλελλήνων».
Την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, θα πραγματοποιήθηκαν στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», τα εγκαίνια της έκθεσης του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, με αναφορά στον Ελβετό φιλέλληνα Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ.
Η έκθεση περιλαμβάνει τεκμήρια από την Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δ.Ι. Πουρνάρας» και το αρχείο της ΕΣΗΕΑ, πίνακες με τον Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ, δωρεά του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ομιλίες με το γενικό θέμα: «Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ: ο Ελβετός, ο Μεσολογγίτης, ο Δημοσιογράφος»
«Ο Ελβετός», από την Angélique Kourounis, ανταποκρίτρια στην Ελλάδα Ελβετικών ΜΜΕ.
«Ο Δημοσιογράφος», από την Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ.
«Ο Μεσολογγίτης», από τον Γιάννη Μακρή, Ιστοριοδίφη – Πρόεδρο της Αδελφότητας Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Ένας Ελβετός στο Πάνθεον των Ελλήνων Ηρώων» του Μεσολογγίτη Σκηνοθέτη Λευτέρη Δακαλάκη, για τη δημόσια ελβετική τηλεόραση RSI.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς: ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, ο Πρέσβης της Ελβετίας Stefan Estermann και ο Δήμαρχος Schöfflisdorf Herr Holf Huber.
Το Καλλιτεχνικό Σύνολο "Πολύτροπον" έκλεισε την εκδήλωση με «Το άσμα της Εξόδου».
Μια συναυλία λόγιας μουσικής για φωνή και πιάνο με έργα αποκλειστικά για την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου.
- Γεώργιος Καζάσογλου (1908 -1984) σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού
Ο Απρίλης με τον έρωτα…
Στη σκιά χεροπιασμένες
- Ch. Lagoanère (1792-1840) - Paroles: Mr. C. L.
Missolonghi! Chant d’ une mère... (1826)
- Louis Joseph Ferdinand Hérold (1791-1833) – Paroles: J.G. Ozaneaux
Le dernier jour de Missolonghi (1830)
- Γιώργος Κουρουπός (γενν. 1942) σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού
Νύχτα γιομάτη θαύματα…
Ερμήνευσαν:
Δάφνη Πανουργιά, σοπράνο
Μάριος Καζάς, πιάνο
Εισαγωγή - απαγγελία: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.
Από τον κύκλο τεσσάρων τραγουδιών του Γεωργίου Καζάσογλου σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού, παρουσιάζονται εδώ δύο:
«Ο Απρίλης με τον έρωτα…», από το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «Στη σκιά χεροπιασμένες» από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» (μελοποίηση των στροφών 83-85).
O Γεώργιος Kαζάσογλου (1908-1984), με μικρασιατική καταγωγή, συνέθεσε πολλά έργα εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, το Δημοτικό τραγούδι και την νεοελληνική ποίηση. Το 1952 έγραψε μουσική για τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, μια παράσταση που ανέβηκε στην Comedie Francaise, και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Ανάμεσα στους θεατές της παράστασης ήταν και ο μεγάλος συνθέτης του 20ού αιώνα Ιγκόρ Στραβίνσκι, ο οποίος μετά το τέλος του έργου συνεχάρη τον Καζάσογλου λέγοντάς του: «Στη μουσική σας άκουσα Ελλάδα και στο σφίξιμο των χεριών σας νοιώθω Ελλάδα. Σας ευχαριστώ».
Ακολουθεί ένα νανούρισμα – μοιρολόι του βιολονίστα και συνθέτη Ch. Lagoanère (1792-1840) που παρουσιάστηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο του 1826, δύο μόλις μήνες μετά την ηρωική Έξοδο. Το τραγούδι μιας μητέρας στον τάφο του παιδιού της.
Το 1828, δύο χρόνια μετά την Έξοδο, εκδίδεται το έμμετρο ηρωικό δράμα σε τρεις πράξεις «Η τελευταία ημέρα του Μεσολογγίου», σε ποίηση Georges Ozaneaux και μουσική Ferdinand Hérold. Η υπόθεση στηρίζεται στο περιστατικό της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης από τον πρόκριτο του Μεσολογγίου Χρήστο Καψάλη. Στους χαρακτήρες του έργου περιλαμβάνεται και ο Ελβετός φιλέλληνας Ιωάννης Ιάκωβος Μάγιερ, ο εκδότης των χρονικών του Μεσολογγίου.
Έχει ενδιαφέρον ότι το έργο αυτό του Georges Ozaneaux μεταφέρθηκε στα ιταλικά και παρουσιάστηκε ως πεντάπρακτο ηρωικό μπαλέτο στο θέατρο La Fenice της Βενετίας, τη σεζόν 1832-1833. Το έργο είχε μεγάλη επιτυχία γι’ αυτό και ανέβηκε αρκετές φορές, τα επόμενα τριάντα χρόνια, σε διαφορετικά θέατρα, ενώ μια διασκευή του ίδιου έργου ανέβηκε στο θέατρο της Πάρμα το 1885, με τον τίτλο «Η πολιορκία του Μεσολογγίου».
Σήμερα, ακούμε ένα τραγούδι – μπαλάντα επαναστατικού χαρακτήρα, από την πρώτη πράξη του έργου, που προτρέπει τους αγωνιστές να τραγουδήσουν την ελευθερία και να ακολουθήσουν το δρόμο του μαρτυρίου.
Ο σημαντικός σύγχρονος έλληνας συνθέτης Γιώργος Κουρουπός (γενν. 1942), με σπουδές και θητεία στη Γαλλία, μελοποιεί στίχους από τον «Πειρασμό» του Διονυσίου Σολωμού (Σχεδίασμα Γ’ από το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»): Νύχτα γιομάτη θαύματα… Η προσέγγιση του Γιώργου Κουρουπού είναι χορευτική και ανοιξιάτικη, δημιουργώντας ένα ευφρόσυνο κλίμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου