Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΟΠΑΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΞΟ


Με αφορμή την σημερινή εορτή των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης
Κείμενο – φωτογραφίες: Π. Α. Ανδριόπουλος 
Σε μια όμορφη πλαγιά στη θέση Αργοκοίλι, κοντά στο χωριό Κόρωνος της ορεινής Νάξου, βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα του νησιού, το πανναξιακό προσκύνημα της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας. 
Η ιστορία του σχετίζεται με την ανεύρεση, το 1836, της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας και μίας δεύτερης, της Ζωοδόχου Πηγής, κοντά σε μικρό σπήλαιο που πρέπει να χρησίμευε ως παρατηρητήριο στους βυζαντινούς χρόνους και ήταν διαμορφωμένο με λαξευμένες βαθμίδες. Στον χώρο ανεγέρθηκε αρχικά ένα πρόχειρο μικρό κελί για τη φύλαξη των εικόνων και αργότερα, το 1851, ναός της Παναγίας. 
Μέσα σ’ αυτό το ναό – γιατί έχει ανεγερθεί και άλλος στα χρόνια μας – υπάρχει και μια ιδιαίτερη, λαϊκής τεχνοτροπίας εικόνα. Οι θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα έχοντας ανάμεσά τους την θεόπαιδα Μαριάμ. Η εικόνα στο κάτω μέρος έχει ειλητάριο, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των δωρητών και του αγιογράφου: «Έργον Αναγνώστου Μαυρομμάτη, 1915. Δαπάνη των εργατών του ορυχείου Παλαιοπύργου» (ακολουθούν ονόματα). 


Για τι είδους ορυχείο πρόκειται; 
Η Κόρωνος, όπου είναι και το παλαιομονάστηρο αυτό της Παναγίας, είναι γνωστή ως το χωριό της σμύριδας, καθώς οι κάτοικοί της έχουν μακρά παράδοση στην εξόρυξη του ιδιαίτερα σκληρού ορυκτού από τα βουνά της ευρύτερης περιοχής. Σώζονται τμήματα του εναέριου συστήματος μεταφοράς της σμύριδας από τα ορυχεία Κορώνου στο λιμάνι φόρτωσης, τη Μουτσούνα. Όταν, λοιπόν, πριν ένα αιώνα, τα ορυχεία ήταν σε οργασμό δουλειάς, φαίνεται πως οι εργάτες του ορυχείου Παλαιοπύργου αποφάσισαν να αφιερώσουν μια εικόνα της Παναγίας με τους γονείς της στο μοναστήρι της Αργοκοιλιώτισσας, που είναι κοντά στα ορυχεία. 
Η εικόνα αποπνέει τρυφερότητα και λαϊκή θρησκευτικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails