Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ"

O γνωστός συγγραφέας, δοκιμιογράφος και μεταφραστής - μοναδικός για μένα - Κωστής Παπαγιώργης στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Κόσμος του Επενδυτή, σχολιάζει εύστοχα τον αγιορείτικο "θρησκευτικό τουρισμό":
"Τα καμώματα του Εφραίμ είναι ιδανική αφορμή για να ταυτιστεί ο ηγούμενος (που δεν ξέρουμε ποιου ακριβώς πράγματος ηγείται...) με εξιλαστήριο θύμα και να συγκεντρώσει τη μιμητική επιθετικότητα πιστών, θεσμών και πολιτικών. Ωστόσο, τα πράγματα άλλο δείχνουν. Πέρα από τις αμαρτωλές του πρωτοβουλίες και την κραχτή ρασοφόρα υποκρισία, το ίδιο το Όρος - χωρίς να χάσει την αγιότητά του - επιδίδεται σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες για τον άρτον τον επιούσιον. Όποιος έχει σχέση με το Όρος μπορεί να ψαρεύει στην απαγορευμένη θάλασσά του, όποιος κυνηγός είναι προσκυνητής έχει το ελεύθερο να αγρεύει αγριογούρουνα στα παρθενοδάση του Άθω, όπου αναπτύσσεται επίσης και εκτεταμένη λαθρο-υλοτομία. Όσο για τον περίπλου του Άθω, στα πεντακόσια μέτρα από την ακτή, συμμετέχουν και γυναίκες που χαριστικά παραβιάζουν το από αιώνων άβατο".
Και που να ήξερε ο Παπαγιώργης ότι οι αγιορείτες κατεβάζουν και λείψανα στα πλοιάρια για να προσκυνήσουν οι "ευσεβείς και φιλόθεες"! Αυτό το αίσχος πρέπει να σταματήσει. Δεν συνέβαινε ποτέ! Οι αγιορείτες έχουν μεγάλη ευθύνη γι' αυτές τις παγαποντιές.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ευστοχότατη παρατήρηση! ο Εφραίμ είναι μέσα στα πράγματα, δεν ειναι όμως ούτε μόνος ούτε επικεφαλής.. ο Ρενέ Ζιράρ επίκαιρος όπως πάντα
Ρ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ μου δεν τα κατάλαβα αυτά: Περίπλου και επιβίβαση λειψάνων. Ιδιότυπη έως ιδιότροπη ασκητική...

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για την παρατήρηση. Η περιφορά των πάσης φύσεως λειψάνων και κειμηλίων πρός πλουτισμόν με εξενεύριζε πάντοτε και δεν καταλαβαινα - ουτε καταλαβαίνω - τη θέση της Εκκλησίας στο θέμα αυτό.

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά η Εκκλησία θα σωθή απο τους έξωθεν,αφού οι πιστοί και οι μοναχοί περί άλλα τυρβάζουν...χρειαζόμαστε πολλούς "Παπαγιώργηδες".
Ο Σάλος

Related Posts with Thumbnails