Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Η Ρωσική Εκκλησία στον δρόμο προς τον Βουδισμό


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Το Πατριαρχείο Μόσχας μας πληροφορεί ότι στις 6 Μαΐου 2023, στο μοναστήρι Maha Nayaka στη Γιανγκόν, πραγματοποιήθηκε «συνάντηση της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με επικεφαλής τον Πατριαρχικό Έξαρχο, Μητροπολίτη Σιγκαπούρης και Νοτιοανατολικής Ασίας Σέργιο, με την ηγεσία του ανώτατου Βουδιστικού μοναστικού οργάνου της Μιανμάρ». 
Τον μητροπολίτη Σέργιο, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υποδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής, Δρ. Sayadaw Kandimalankara, ο οποίος τον ενημέρωσε για την τρέχουσα κατάσταση της βουδιστικής σάνγκα στη Μιανμάρ. 
Ο «Πατριαρχικός Έξαρχος» ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με εκπροσώπους των κρατικών αρχών της Δημοκρατίας της Μιανμάρ και την αμοιβαία κατανόηση που επιτεύχθηκε για την ανάπτυξη της παρουσίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα. 
Ο Μητροπολίτης Σέργιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ρωσικές Ορθόδοξες κοινότητες της Μιανμάρ θα γίνουν οργανικό μέρος της πολυομολογιακής θρησκευτικής κοινότητας αυτής της ασιατικής χώρας. 
Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι η διαθρησκειακή ατζέντα της Ρωσικής Εκκλησίας καλά κρατεί! 
Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει την συνεχή και επίμονη πορεία του Πατριαρχείου Μόσχας προς το Βατικανό. Έχουμε αναφερθεί και στις διαθρησκειακές πρωτοβουλίες του εντός Ρωσίας. Όμως, αυτές δεν έχουν σύνορα, όπως φαίνεται. Επεκτείνονται και αναπτύσσονται πάση τη κτίσει, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό. 
Και στην Ελλάδα υπάρχουν οι ρωσόπληκτοι αφελείς, οι οποίοι νομίζουν πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο «προδίδει» την Ορθοδοξία με τους διαχριστιανικούς και διαθρησκειακούς διαλόγους, ενώ η Ρωσική Εκκλησία «ζηλώσασα» την δόξαν της οικουμενικότητος, προσπαθεί με νύχια και με δόντια, νυχθημερόν, να αισθητοποιήσει την παρουσία της όπου είναι – και δεν είναι – δυνατόν. 
Αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το «οικουμενιστικό», ενώ το Πατριαρχείο Μόσχας – με αμέριστη την κρατική υποστήριξη – κρατάει την «καθαρή Ορθοδοξία», ακόμα κι όταν διαλέγεται με τους βουδιστές!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails