Κυριακή 28 Μαΐου 2023

"ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΝ" ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΜΠΕΝΤΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην 65η εκπομπή προσκεκλημένος ο μουσικολόγος και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής κ. Άγγελος Μπέντης. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Κάμερα - επιμέλεια βίντεο: Κατερίνα Λεονάρδου. 


Ο Άγγελος Μπέντης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική σε ηλικία 9 ετών στην Αλεξανδρούπολη με τον αείμνηστο Γεώργιο Σβυντρίδη, παππού του και πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Παράλληλα στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού ξεκίνησε τα θεωρητικά και της ευρωπαϊκής μουσικής. Σε ηλικία 18 ετών έλαβε το δίπλωμα βυζαντινής μουσικής με βαθμό Άριστα παμψηφεί. Μετά από 3 μήνες εισήχθη στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην κατεύθυνση βυζαντινής μουσικής. Εκπονεί την δίτομη πρωτοποριακή πτυχιακή του εργασία με τίτλο «Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος και η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία – Μορφολογικές, παλαιογραφικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις στον ψαλμικό στίχο «Τότε λαλήσει πρὸς αὐτοὺς» σε ήχο πλ. δ΄, σε μελοποίηση Ι. Κουκουζέλη». Η παρουσίαση της εργασίας γίνεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρουσία καθηγητών μουσικολογίας, μουσικολόγων, συνθετών, ιεροψαλτών, αλλά και του ίδιου του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως αειμνήστου Λυκούργου Αγγελόπουλου. Αποφοίτησε το 2011 από το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης και της κατευθύνσεως βυζαντινής μουσικής, με ειδίκευση: Ερμηνεία και εκτέλεση Ψαλτικής με βαθμό 9.73, τουτέστιν τη μέγιστη βαθμολογία των αποφοίτων του έτους. 


Είναι κάτοχος πτυχίου Αρμονίας με βαθμό Άριστα. Πραγματοποίησε διετείς μεταπτυχιακές του σπουδές στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα SRH Hochschule, στην πόλη της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, όπου και αποφοίτησε με τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Master of Arts στον τομέα της Μουσικοθεραπείας. 
Κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2010 εστάλη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έψαλε στις Αναστάσιμες ακολουθίες στην Ελληνική Πρεσβεία της Άγκυρας. 
Στη μέχρι σήμερα ιεροψαλτική του πορεία, διετέλεσε Λαμπαδάριος του Ι.Ν. Παναγίας Δεξιάς της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια διετέλεσε Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Φραγκφούρτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και εν συνεχεία Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. 
Ο Άγγελος Μπέντης έχει συμμετάσχει σε πολλά festivals και εκδηλώσεις με μουσικά σχήματα και βυζαντινές χορωδίες, αλλά και με ευρωπαϊκές πολυφωνικές χορωδίες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Άαχεν Γερμανίας, Μόσχα, Βέλγιο, Βαρκελώνη, Λουξεμβούργο). 
Εργάστηκε ως μουσικοθεραπευτής στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για ΑμεΑ του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης, ως δάσκαλος μουσικής προπαιδείας στον παιδικό σταθμό «Ο Άγιος Στυλιανός» του Νιαρχείου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, ενώ παράλληλα συνέστησε και διηύθυνε την Παιδική Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. 
Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα του 2023, έψαλε στην ενορία του Αγίου Δημητρίου Daytona Beach της Ιεράς Μητροπόλεως Ατλάντας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails