Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ


«ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ (14/12/1883 – 8/4/1962). ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (1920-2022)»
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΑ 140 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ 
του Θωμά Ταμβάκου 
έκδοση: Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης (2023) 
Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, 19:00, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ (14/12/1883–8/4/1962). ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (1920-2022)» του Θωμά Ταμβάκου, μουσικογράφου-ερευνητή-κριτικού-συγγραφέα, η οποία εκδόθηκε, τον Απρίλιο του 2023, από τη Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης. 
Η έκδοση με την πλήρη επίσημη δισκογραφία του Μανώλη Καλομοίρη καλύπτει το κενό στη βιβλιογραφία του συνθέτη. Λαμβάνει χώρα με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατόν σαράντα (140) ετών από τη γέννησή του. Ξεκινά το 1920, με τη φωνογραφική αποτύπωση του φωνητικού έργου Βενιζέλος!. Έως τον Δεκέμβριο του 2022, με την τελευταία δισκογραφική έκδοση (με τη νέα φωνογράφηση της Σονάτας για βιολί και πιάνο), έχουν καταχωρισθεί εκατόν εξήντα πέντε (165) δ.ε. και επανεκδόσεις, και επίσης, πέντε (5) αντίστοιχες ψηφιακές. Όλες αναγράφονται με όλα τα γνωστά στοιχεία τους (την εταιρεία ή τον φορέα έκδοσης, τη χώρα, τη χρονολογία, τον κωδικό, τους ερμηνευτές κ.λπ.). Έγινε συστηματική προσπάθεια για την τεκμηριωμένη συμπλήρωση και διόρθωση τυχόν λαθών και παραλείψεων σε αρκετά από τα στοιχεία αυτά. Οι δ.ε. και οι ψ.ε. που παρατίθενται συνοδεύονται από αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, με τα εξώφυλλα, τις ετικέτες πάνω στους δίσκους, τους ερμηνευτές των έργων και δείγματα από αυτόγραφες και εκδοθείσες παρτιτούρες. Στις υποσημειώσεις του βιβλίου αναγράφονται επίσης γνωστές πληροφορίες για τις δισκογραφικές εταιρείες και τους φορείς που υπογράφουν την παραγωγή (ή συμπράττουν σε αυτή) των δ.ε. και των ψ.ε. Συνολικά φωνογραφήθηκαν εβδομήντα (70) έργα του συνθέτη, ολόκληρα ή μέρη τους, από τα συνολικά εκατόν είκοσι τρία (123) μουσικά και δεκατέσσερα (14) μουσικοπαιδαγωγικά έργα. Απουσιάζουν αρκετά σημαντικά έργα του, μερικά από τα οποία αναγράφονται στις σελίδες του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ της έκδοσης. 


Ομιλητές της εκδήλωσης: 
Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής 
Νίκος Μαλιάρας, μουσικολόγος, καθηγητής Ε.Κ.Π.Α., Τμήμα Μουσικών Σπουδών 
Χαρά Καλομοίρη, εγγονή του Μ. Καλομοίρη, διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Αθηνών 
Μυρτώ Οικονομίδου, μουσικολόγος στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής 
Βύρων Φιδετζής, αρχιμουσικός, πρόεδρος Δ.Σ. του «Συλλόγου Φίλων Καλομοίρη» 
Δρ. Αθανάσιος Τρικούπης, συνθέτης, αρχιμουσικός, μουσικολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα Μουσικών Σπουδών 
Θωμάς Ταμβάκος, συγγραφέας του βιβλίου. 
Στο μουσικό μέρος συμμετέχει το Duo Vocialo (Ιωάννα Βρακατσέλη-μεσόφωνος και Χρήστος Μαρίνος-πιάνο) με πέντε αδισκογράφητα τραγούδια του Μ. Καλομοίρη για φωνή και πιάνο 
Μικρούλα (1908) από τον Ταμπουρά και Κόπανο, έργο 7, σε ποίηση Αλέξανδρου Πάλλη 
Το θάμα, έργο 20 (1915), σε ποίηση Ν. Παπαγεωργίου 
Έχε γεια (1922) από τα 20 Δημοτικά Τραγούδια (πρώτη σειρά), σε δημώδη ποίηση 
Τραγούδια αγέννητα (1943) από τους Πεντασύλλαβους (τρίτη σειρά), σε ποίηση Κωστή Παλαμά 
Sotto voce (1943), σε ποίηση Καρθαίου 
Τρίτη 30 Μαΐου, 19:00 ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 


Παραπέμπουμε στην εκπομπή του μουσικολόγου Αλέξανδρου Χαρκιολάκη Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής / Friends of Music Society, στις 7/5 στον ΑΘΗΝΑ 9.84, με καλεσμένο τον Θωμά Ταμβάκο και με αφορμή το πόνημά του για την δισκογραφία Μανώλη Καλομοίρη. 


Επίσης στο lifo ένα εμπεριστατωμένο άρθρο του Φ. Τρούσα για τα βιβλία του Θωμά Ταμβάκου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails