Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Η «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΠΙΜΙΣΜΟΥ» ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Διαβάζουμε την ανακοίνωση του Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς: 
«Το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, στις 19:00, έμπροσθεν του Δημοτικού Θεάτρου θα γίνει υποδοχή πιστού αντιγράφου του Σταυρού του Μ. Κωνσταντίνου με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, το οποίο θα κομίσει ο καθηγούμενος της Μονής γέροντας Εφραίμ και θα παραμείνει στο Ναό μας εις το διηνεκές». 
Τέτοιο αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου, μετέφερε ο Βατοπαιδινός Εφραίμ και στην πόλη Μπακάου της Ρουμανίας και εναποτέθηκε στην Ιερά Μονή Διακονέστι. 
Μου αρέσει ο Βατοπαιδινός ηγούμενος διότι εξελίσσει την «Εκκλησία» του Κοπιμισμού, την οποία λανσάρει ανά την Ορθοδοξία. Μέχρι τώρα ξέραμε για πιστά αντίγραφα εικόνων της Παναγίας που φυλάσσονται στην Μονή Βατοπαιδίου, τα οποία δώριζε ο Εφραίμ πάση τη κτίσει. Τώρα περιάγει ανά τας ρύμας «πιστό αντίγραφο του Σταυρού του Μ. Κωνσταντίνου με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου». 
Να περιμένουμε, άραγε, ότι σύντομα θα βγάλει και πιστό αντίγραφο της Αγίας Ζώνης, πέρα από τις «ευλογημένες κορδέλες»; Το ευχόμαστε αν αυτό θα τον βοηθήσει στο να εδραιώσει την φάμπρικα των αντιγράφων, ήτοι την «Εκκλησία του Κοπιμισμού», την οποία διακονεί με πιστότητα. 
 Ο δε αγαπητός μας μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ φαίνεται ότι δεν μπορεί να αρκεσθεί στο κειμήλιο του Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, που είναι δύο εικόνες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (1868) & (1862) με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου. Θέλει και το βατοπαιδινό αντίγραφο του Σταυρού «με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου». Να θυμίσουμε ότι κάμποσα αντίγραφα εικόνων της Παναγίας έχει «ενθρονίσει» ο Εφραίμ σε ναούς της Μητροπόλεως Πειραιώς. 
Ο Εφραίμ κατεβαίνει στον Πειραιά λίγους μήνες μετά την μεταφορά της Αγίας Ζώνης (Νοέμβριος 2022). Τότε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ «ενθρόνισε» τον ηγούμενο Εφραίμ, ήτοι τον έβαλε (κατά την υποδοχή της Αγίας Ζώνης) στον Δεσποτικό θρόνο του Αγίου Νικολάου με πατερίτσα και εκείνος, ο οικείος ποιμενάρχης, στάθηκε στο παραθρόνιο φορώντας άπασαν και κρατώντας μπαστούνι (sic). 
Τώρα, στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιώς τι καλύτερο να περιμένουμε, άραγε; Πιστεύουμε ότι ο άγιος Πειραιώς δεν θα μας απογοητεύσει.
Θα ήταν αριστουργηματικό ένα προσκύνημα και από τον υποψήφιο στην Α' Πειραιώς Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο ο άγιος Πειριαώς είχε πρόσφατα ...αδελφική συνάντηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails