Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Για το happening του Καμμένου με τις καρδιές των Κανάρη, Μιαούλη και τα οστά της Μπουμπουλίνας


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Όταν έγραφα πριν κάμποσα χρόνια εναντίον της περιφοράς των ιερών λειψάνων και κειμηλίων ανά τας οδούς και ρύμας της χώρας, ως φαινόμενο έκπτωσης της ορθόδοξης πνευματικότητας, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι παρενέργειες του φαινομένου θα με …ξεπερνούσαν! 
Δεν μπορούσα να φανταστώ, δηλ., ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος – εταίρος μιας …αριστερής κυβέρνησης – θα μιμούνταν κατά τρόπο αριστουργηματικό τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ! 
«Αγία Ζώνη, λείψανα και αντίγραφα εικόνων εσύ;», μονολογούσε ο Καμμένος, ζηλών την δόξαν Εφραίμ. Ε, «καρδιά του Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη, καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και οστά της Υποναυάρχου Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας», εγώ. 
Κι έτσι ο Υπουργός πήρε τις καρδιές των Ναυάρχων και τα οστά της – κατ’ αυτόν – Υποναυάρχου και πήγε Ψαρά στις 5 Ιουνίου. 
Και να τιμές, και να λιτανείες και να δοξολογίες και να καταθέσεις στεφάνων και να εκδηλώσεις γνησίας εθνικής υπερηφάνειας! 
Πάντως, νομίζω ότι ούτε ο Κανάρης ούτε ο Μιαούλης ούτε η Μπουμπουλίνα θα φαντάζονταν ποτέ ότι ένας υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα περιέφερε την καρδιά τους, σχεδόν 150 και πλέον χρόνια μετά τον θάνατό τους! 
Κι έτσι θυμήθηκα το ταιριαστό στην περίπτωσή μας ποίημα του Σπετσιώτη ποιητή Γεώργιου Στρατήγη. 
Μπαίνοντας στο Υπουργείο Ναυτικών ο γέρο-Ματρόζος, συμπολεμιστής του Κανάρη (ο οποίος είχε γίνει Υπουργός Ναυτικών) που είχε την όψη ζητιάνου, είπε στον υπασπιστή, που ήταν ντυμένος στα χρυσά. 
– Θέλω να δω τον Κωνσταντή! 
– Ποιόν Κωνσταντή; Τον ρώτησε εκείνος. 
– Αυτόν… τον Ψαριανό! 
Ο υπασπιστής εκνευρισμένος του απαντά: 
– Δε λεν κανένα Ψαριανό, 
εδώ είν΄ Υπουργείο, 
να ζητιανέψεις πήγαινε μεσ΄ στο φτωχοκομείο. 
Ο Ματρόζος τότε παλληκαρίσια του απάντησε: 
– Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ 
δεν έχυναν το αίμα, 
οι καπετάνιοι σαν κι εσέ 
δε θα φορούσαν στέμμα! 
Ο μεγαλόψυχος Κανάρης αγκάλιασε τον συναγωνιστή του και τον περιέθαλψε. 
Στον πατριδοκαρδιοκάπηλο κ. Καμμένο νομίζω πως ο Κανάρης με όλη του την καρδιά θα επαναλάμβανε σήμερα την φράση του γερο – Ματρόζου: 
 Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα, 
οι καπετάνιοι σαν κι εσέ δε θα φορούσαν στέμμα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails