Ολόκληρη η συνέντευξη του Θ. Γιαβρίδη εδώ |
Ο Θόδωρος Γιαβρίδης ανήκει στην …άλλη Ελλάδα, σ’ αυτήν που διαπρέπει στην Αμερική. Μόλις πήρε ένα βραβείο για την πρωτότυπη ερευνητική δουλειά του στην βιολογία.
2018 Julian R. Rachele Prize
• Theodoros Giavridis: Giavridis T, van der Stegen SJC, Eyquem J, Hamieh M, Piersigilli A, Sadelain M, “CAR T cell-induced cytokine release syndrome is mediated by macrophages and abated by IL-1 blockade.” Nature Medicine (in press) (mentor: Michel Sadelain).
Ο Θόδωρος Γιαβρίδης είναι ένας νέος άνθρωπος που εργάζεται σκληρά και σοβαρά στην επιστήμη του. Αταλάντευτος στην δύσκολη πορεία που χάραξε, πήγε από την Πάτρα στην Αμερική για μεταπτυχιακές σπουδές και τώρα πια παράγει έργο άξιο διακρίσεων και βραβεύσεων, που στην Αμερική – είναι γνωστό – δεν δίνονται αν πραγματικά δεν το αξίζει ο επιστήμονας.
Δεν του εύχομαι να γυρίσει στην Ελλάδα. Του εύχομαι να φέρει πάντοτε την Ελλάδα μέσα του. Να αγωνίζεται ως γνήσιος έλλην και να ‘χει κατά νου το Ελυτικόν: «Πάντα πάντα περνάς τη φωτιά για να φτάσεις τη λάμψη».
Π.Α.Α.
Π.Α.Α.
Η σημαντική ερευνητική επιτυχία του απόφοιτου του Πανεπιστημίου Πατρών Θεόδωρου Γιαβρίδη, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής του Θ. Γιαβρίδη στην ερευνητική ομάδα του Michel Sadelain στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center και αναμένεται να βρει γρήγορα εφαρμογή στην κλινική.
H έρευνα που πραγματοποίησε αφορούσε την ασφαλή εφαρμογή ανοσοθεραπείας με CAR-T cells στον καρκίνο. Η θεραπεία αυτή βασίζεται στην "εκπαίδευση" των κυττάρων του ανοσοποιητικού του ίδιου του ασθενούς να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα (ένα "ζωντανό" εξατομικευμένο φάρμακο). Η έγκριση της πρώτης τέτοιας θεραπείας (για λευχαιμία) από το FDA της Αμερικής τον προηγούμενο Αύγουστο θεωρείται ορόσημο τόσο για τη θεραπεία του καρκίνου όσο και για τη γονιδιακή θεραπεία. Κάποιες φορές όμως το ανοσοποιητικό του ασθενούς υπεραντιδρά και η "καταιγίδα" κυτοκινών που ακολουθεί είναι επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς.
Η έρευνα του Θ. Γιαβρίδη έδειξε πού οφείλεται αυτή η σοβαρή παρενέργεια, η οποία περιορίζει την ευρεία εφαρμογή της θεραπείας. Έδειξε ότι προκαλείται από τα μαρκοφάγα και μπορεί να παρεμποδιστεί με φάρμακα που ήδη υπάρχουν στην αγορά για τα κύτταρα αυτά. Τα ποντίκια-μοντέλα που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια αυτής της μελέτης αναμένεται να αποδειχθούν πολύτιμα εργαλεία για τη δοκιμή νέων θεραπευτικών σχημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου