Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΑΛΛΟΤΙΝΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ


Χρόνια πολλά, αγαπητοί συνοδίτες.
Σήμερα δημοσιεύουμε, και πάλι από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Μαρόπουλου, φωτογραφίες από Θεοφάνεια αλλοτινών καιρών.
Η πρώτη φωτογραφία είναι από Θεοφάνεια στην Πάτρα επί Μητροπολίτου Πατρών Θεοκλήτου (Παναγιωτόπουλου), μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. 
Η φωτογραφία είναι σίγουρα πριν το 1957, αφού τη χρονιά εκείνη (στις 7 Αυγούστου) ο Πατρών Θεόκλητος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος.
Τα παιδάκια που διακρίνονται εμφανώς είναι πατρινοί που σήμερα έχουν σταδιοδρομήσει σε διάφορους τομείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναμεσά τους οι:
Γιάννης Μουτούσης (γιατρός), Βασίλης Μεσσαλάς, Κωνσταντίνος Τζίνης, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος (γιατρός στις Η.Π.Α.) και Παναγιώτης Παπασπυρόπουλος.

Η φωτογραφία αυτή, όπως και η επόμενη, είναι από εορτασμό των Θεοφανείων στην Πάτρα επί του αειμνήστου Μητροπολίτου Πατρών Κωνσταντίνου (Πλατή), ο οποίος αρχιεράτευσε κατά τα έτη 1957-1972. Όπως ήταν το έθος - το οποίο τηρείται μέχρι σήμερα - ο Μητροπολίτης Πατρών λειτουργούσε την ημέρα των Θεοφανείων στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας και μετά το πέρας του Μ. Αγιασμού σχηματιζόταν πομπή η οποία κατευθυνόταν δια της οδού Αγ. Νικολάου στο λιμάνι όπου και γινόταν η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Οι δύο επόμενες φωτογραφίες είναι από εορτασμό Θεοφανείων προεξάρχοντος του αειμνήστου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ευσταθίου (Ευσταθόπουλου).
Ο αείμνηστος Γόρτυνος Ευστάθιος γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1905 στην Πάτρα. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Πατρών και προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας. Στις 3 Ιουλίου 1955 χειροτονήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Πατρών Θεόκλητος. Εκοιμήθη στις 2 Μαρτίου 1969.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες αναμνήσεις από μέρες που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η απλότητα και ευπρέπεια των αμφίων των κληρικών ολων των βαθμών. Επισκόπων τε και Πρεσβυτέρων και Διακόνων.Τω καιρώ εκείνω δεν είχε απλώσει ακόμη τα πλοκάμια της στον χώρο της Εκκλησίας μας η βιομηχανία "Εκκλησιαστικών ειδών", που γέμισε πλέον τους Ναούς μας με κιτσαριό το οποίο συχνά προκαλεί αηδία.
Χαίρετε εν Χριστω Επιφανέντι
Πρ. Γεώργιος Τσέτσης

Related Posts with Thumbnails