Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟ

Θεοφάνεια στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών με τον μακαριστό Μητροπολίτη Νικόδημο (Βαλληνδρά). 
Οι διπλές καταβασίες της εορτής ακούγονται απ' τα χείλη του σαν τα ρείθρα του Ιορδάνου που αναχαιτίζονται τη του Κυρίου παρουσία. Ήχος καθαρός εορταζόντων. 
Επίκειται η έκδοση του Ειρμολογίου του Πέτρου Πελοποννησίου από τον Μανόλη Χατζηγιακουμή, με ερμηνευτή των Καταβασιών του όλου ενιαυτού τον αείμνηστο Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο. Εκεί ψάλλει στο αργό μέλος και τις έντεχνες διπλές Καταβασίες της εορτής των Θεοφανείων.
Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε εδώ είναι από το αρχείο του Γιώργου Μαρόπουλου και από τα Θεοφάνεια του έτους 1990. Μόνο η τελευταία είναι μια δεκαετία αργότερα. Σ' αυτήν φαίνεται ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών τελεί την Ακολουθία του Μ. Αγιασμού προς ανατολάς, κατά το ορθόδοξον έθος. 
Καλή φώτιση σε όλους μας, αγαπητοί συνοδίτες.
Διαβάστε εδώ μια ομιλία εις τα Άγια Θεοφάνεια (Ο αγιάζων και οι αγιαζόμενοι) του Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου [Απόσπασμα από το βιβλίο «Εόρτια Μηνύματα», εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήναι, 4η έκδ., σ. 292-295].

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΠΟΧΕΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Ας τα βλέπουν αυτά όσοι, και εν Πάτραις και αλλαχού, τελούν τον Μέγα Αγιασμό εστραμμένοι προς δυσμάς δήθεν διά να "βλέπει" ο λαός.... Αιωνία η μνήμη του μακαριστού Νικοδήμου, ας φωτισθούν-ώμεν παρά του Επιφανέντος Χριστού οι μετά τούτον.
Χρόνια Πολλά!

Ανώνυμος είπε...

Το ήθος των παλαιών Αρχιερέων αξεπέραστο! Και δυσεύρετο πλέον... Μας έφαγε η ψευτιά και το δήθεν.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η νηφαλιότητά του! Αυτή η ανεξικακία του! Αυτή η αφτιασίδωτη μεγαλοπρέπειά του! Ποιός να συγκριθεί μαζί Του;

Ανώνυμος είπε...

Μα ήταν ιεροπρεπέστατος και δεινός χειριστής του λόγου. Ήταν απερίεργος και αφωσιωμένος στο καθήκον του,χωρίς να περισπάται και να τυρβάζει περί πολλά. Ήτανε χαρισματικός ηγέτης! Αιωνία η μνήμη αυτού!

Ανώνυμος είπε...

Καλός ήταν. Μην διαβάζω όμως και κάποιες υστερικές υπερβολές για την ανεξικακία του. Έχω πάμπολλα περιστατικά. Αλλά τον σέβομαι γιατί είναι μακαρίτης πλέον.

Ανώνυμος είπε...

Δεν τον σέβεσαι φίλε μου, και αν έχεις περιστατικά να μας τα πεις, να είσαι σίγουρος πως ο Γέροντας δεν θα σου κρατήσει κακία όπως δεν κρατούσε σε κανέναν και ας μπορούσε να τον εξαφανίσει.Ο μακαριστός δεν ασχολιόταν με αντεκδικήσεις και έριδες,ζούσε και είχε πολύ ψηλά την Αρχιεροσύνη του.

Related Posts with Thumbnails