Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΜΙΑ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΗ ΑΥΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΛΗΘΩΣ" ΤΟΥ ΜΠΑΝΑΤΟΥ


Το Κέντρο Λόγου Μπανάτου «ΑΛΗΘΩΣ», που ίδρυσε και λειτουργεί με επιτυχία για δεύτερη χρονιά ο ποιητής π. Παναγιώτης Καποδίστριας, μας παρουσίασε πρόσφατα αξιολογότατες εκδηλώσεις με ευρύτατο ενδιαφέρον. 
Από το αφιέρωμα στον συνθέτη Αλέκο Ξένο, ειδικό και ουσιαστικό, μέχρι την εκδήλωση με τις περίφημες ανταποκρίσεις του Γιώργου Γεωργιάδη, το "Αληθώς" στέλνει - και διαδικτυακά - αέρα πολιτισμού και ποιότητος από την έδρα του, το Μπανάτο της Ζακύνθου.
Η προσεχής εκδήλωση είναι επίσης μια ακόμα πραγματική συμβολή. Αν και το "Αληθώς" δραστηριοποιείται στο Ιόνιο Πέλαγος, θεωρεί χρήσιμη την ενασχόληση και γνωριμία με τα ιδιάζοντα στοιχεία, που συνθέτουν τoν λαϊκό Πολιτισμό και των άλλων διαμερισμάτων τής Ελλάδας. Γι' αυτό και αφιερώνει την 6η εκδήλωση τού β΄ κύκλου των δράσεών του στην θρησκευτικότητα τής Λαϊκής Μουσικής τού Αιγαίου. 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013, ώρα 7 το βράδυ, στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου, με θέμα: «Σιγανά και ταπεινά άσματα του Αιγαίου με θρησκευτικές επικλήσεις». 
Ερμηνεύει, παίζει όργανα και σχολιάζει ο συνθέτης και εκπαιδευτικός Νίκος Γράψας, γνωστός στο ευρύτερο κοινό από τις "Δυνάμεις του Αιγαίου", των οποίων ήταν ιδρυτικό μέλος. Συμμετέχει στα όργανα η μουσικός και εκπαιδευτικός Ειρήνη Βυθούλκα. 
Ας ακούσουμε τον ίδιο τον Ν. Γράψα τι λέει για την εκδήλωση της Κυριακής.
 

Ο συνθέτης Νίκος Γράψας είχε τιμήσει με την παρουσία του το Καλλιτεχνικό Σύνολό μας Πολύτροπον, όταν ήλθε στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας τη Μ. Τετάρτη του 2007 και  ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση τη μουσική του πάνω στο ποίημα του π. Παναγιώτη Καποδίστρια "Εικασίες" που γράφτηκε ειδικά για την εκδήλωσή μας με τίτλο "Καταφιλήσω".
Ας θυμηθούμε το σχετικό βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails