Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ...

Ο αείμνηστος Γιώργος Παπαδάκης με τον Μπάμπη Τσέρτο

Ο συνθέτης Γιώργος Παπαδάκης, ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της μουσικής παράδοσης της Ελλάδας, αναπαύεται από χθες στην Αττική γη. 
Είχα την τύχη να συνυπάρξω μαζί του το 2009 στον 36ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια Αρκαδίας. Εκείνος πρόεδρος της κριτικής επιτροπή κι εγώ μέλος. Από αυτή τη διοργάνωση και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε εδώ. 
Γεννημένος στα Χανιά το 1947, ο Γιώργος Παπαδάκης σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο, συμμετείχε ως ακορντεονίστας στη Ρεμπέτικη Κομπανία ενώ επί σειρά ετών υπηρέτησε στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Διακρίθηκε για την προσφορά του στην ΕΡΤ όπου κατά καιρούς κατείχε επιτελικές θέσεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση και οι εκπομπές του για δύο σχεδόν δεκαετίες στο Τρίτο Πρόγραμμα αποτελούν πολύτιμο αρχείο της παραδοσιακής μουσικής. Συγκεκριμένα από το 1982 μέχρι το 1999, οργάνωνε και επιμελούνταν τις καταγραφές παραδοσιακής μουσικής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ, που απέφεραν ένα ωφέλιμο υλικό καταγραφής που ανέρχεται σε 3.650 μουσικά κομμάτια, από διακόσιους περίπου μουσικούς σολίστες, μέρος των οποίων μετέδωσε και η Κρατική Ολλανδική Ραδιοφωνία. Aκολούθησε η Eλληνική Pαδιοφωνία με τρεις εκδόσεις δίσκων: Eλληνισμός σε Στεριά και Θάλασσα, Όργανα και Οργανοπαίχτες και Xοροί. Από το 1988 έχει επιμεληθεί την έκδοση είκοσι δίσκων με καταγραφές παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής. Το 1983 εκδόθηκε το βιβλίο του «Λαϊκοί Πρακτικοί Oργανοπαίχτες» με εισαγωγή-μελέτη και καταγραφή μαρτυριών. Από το 1985 ασχολήθηκε και με τη συγγραφή σεναρίων για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 2002 ήταν μουσικός και επιστημονικός υπεύθυνος του Kέντρου Mελέτης της Παραδοσιακής Mουσικής Θράκης - Mικράς Aσίας - Eυξείνου Πόντου και μουσικός υπεύθυνος του Λυκείου των Ελληνίδων. 
Ως συνθέτης στο θέατρο και στον κινηματογράφο, συνέθεσε μουσική σε περισσότερα από είκοσι πέντε θεατρικά έργα και τριάντα ταινίες. Είχε βραβευθεί για τη μουσική του σε διεθνή και κρατικά φεστιβάλ. Για τη μουσική του στην ταινία της Τώνιας Μαρκετάκη "Κρυστάλλινες νύχτες" (1991), τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης μουσικής στο 8ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου στη Μπάστια. 
Θα μας λείψουν και οι δισκοπαρουσιάσεις - κριτικές του, που δημοσίευε για πολλά χρόνια στην Ελευθεροτυπία, και οι οποίες λόγω της ευθύβολης και σταράτης άποψης του είχαν πολλές φορές προκαλέσει γόνιμο διάλογο.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία του η μνήμη. Μια σημαντική Προσωπικότητα της Μουσικής μας που θα μείνει αθάνατη μέσα από το έργο της.

Χρ.Γκουνέλας

Related Posts with Thumbnails