Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

ΜUSICA POETICA ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ


Σήμερα, Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, στις 9 το βράδυ, στο Ανοικτό Θέατρο Καρδαμύλων, εδώ στη Χίο, η συναυλία ΜUSICA POETICA, στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. 
Η συναυλία με 16μελή ορχήστρα μας ταξιδεύει σε μια συναρπαστική διαδρομή που διαρκεί σχεδόν 20 αιώνες. Ένα ταξίδι στην ελληνική ποίηση και μουσική από την αρχαιότητα έως σήμερα. Το παλαιότερο «τραγούδι» του προγράμματος χρονολογείται στον 1ο μ.Χ. αιώνα και το νεότερο γράφτηκε πριν από λίγους μόλις μήνες. Το πρόγραμμα ανιχνεύει ένα κομμάτι της πολιτιστικής και πολιτισμικής ιστορίας της Ελλάδας, όπως αυτό ενσαρκώνεται μέσα από τη μελοποιημένη ποίηση και ακολουθεί το νήμα που συνδέει την ελληνική ποιητική και μουσική παράδοση μέσα στους αιώνες. 
Σταθμοί στο νήμα αυτό είναι: η αρχαία ελληνική ποίηση και μουσική η βυζαντινή μουσική κληρονομιά η ελληνική λαϊκή μουσικο-ποιητική παράδοση του 18ου και 19ου αιώνα τα αστικά ποιητικά και μουσικά είδη, που αναπτύχθηκαν κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα (όπως το ρεμπέτικο) και τέλος η ποίηση και η έντεχνη μουσική που γράφτηκε από τους μεγάλους Έλληνες ποιητές και συνθέτες του 20ού αιώνα. 

 

Ποιητές/Στιχουργοί: Σείκιλος, Αριστοφάνης, Γκάτσος, Βάρναλης, Ελύτης, Σεφέρης, Ελευθερίου, Μυρτιώτισσα, Καββαδίας, Βασιλειάδης, Χριστοδούλου, Αναγνωστάκης, Ρίτσος, Λειβαδίτης 
Συνθέτες: Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Θάνος, Μαρκόπουλος, Σπανός, Μικρούτσικος, Παπαϊωάννου, Τσιτσάνης, Ξαρχάκος, Λάγιος και άλλοι. 
Η παράσταση κάνει χρήση «πολυμέσων» και «διαδραστικών» τεχνικών, όπου ο ζωντανός ήχος πλαισιώνεται από εικόνα και ηχογραφημένο υλικό, μέσω των οποίων παρουσιάζονται, εν είδει ιστορικής αναδρομής, σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και το έργο των παραπάνω ποιητών/συνθετών. 
Συντελεστές
Ελένη Βουδουράκη, τραγούδι 
Κώστας Βασιλιάγκος, τραγούδι 
Παναγιώτης Λιαρόπουλος, πιάνο, ενορχηστρώσεις, διεύθυνση 
Αντουανέτα Ζιάκα, φλάουτο 
Παναγιώτης Σιωράς, κλαρινέτο 
Σοφία Σιωρά, τρομπέτα 
Γιώργος Πολυχρονάκος, ντραμς 
Θοδωρής Ματούλας, άρπα 
Μαρία Δελή, ακορντεόν 
Θοδωρής Κότσυφας, κιθάρα 
Δημήτρης Κουφογιώργος, μπουζούκι 
Στέλλα Ζιοπούλου, βιολί 
Ελισάβετ Αναγνώστου, βιολί 
Καθλήν Καλογερά, βιόλα 
Κωστής Θέος, βιολοντσέλο 
Γιώργος Γεωργιάδης, κoντραμπάσο 
Δημήτρης Μπουρμπούλης, ηχοληψία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails