Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Αλέξανδρος Σμορέλ: Ο χριστιανός νέος που αντιστάθηκε στον Ναζισμό (βίντεο)


Στο video που ακολουθεί o υποψήφιος διδάκτωρ Νίκος Κοσμίδης, μετά από πρόσκληση των εκδόσεων Πορφύρα-Ακρίτας έφτιαξε ένα μικρό βίντεο για τον παθοφόρο μάρτυρα Αλέξανδρο Σμορέλ του Μονάχου, γυρισμένο εξ ολοκλήρου μπροστά στην καπναποθήκη της Ξάνθης στην οποίοι οι βουλγαρικές φασιστικές δυνάμεις κατοχής συγκέντρωσαν στις 3-4 Μαρτίου 1943, πριν την μεταφορά τους στο Στρατόπεδο Εξόντωσης της Τρεμπλίνκα, τα περίπου 550 μέλη της Εβραϊκής κοινότητας Ξάνθης. 
Στη δεύτερη προκήρυξη-επιστολή του Λευκού Ρόδου, οι συγγραφείς έκαναν ρητή αναφορά στην εξόντωση των Εβραίων της Πολωνίας. Δείγμα πως το Ολοκαύτωμα μόνο άγνωστο δεν ήταν στη Γερμανική κοινωνία του Τρίτου Ράιχ. 
Το βίντεο μας παρουσιάζει τον Άγιο Αλέξανδρο και την παρέα του Λευκού Ρόδου καθώς και τα μέρη όπου έζησε ο Νεομάρτυρας Αλέξανδρος.

   

Ο Νίκος Κοσμίδης ζει στην Ξάνθη και εργάζεται στην προσχολική εκπαίδευση. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές Ορθόδοξης Θεολογίας και ασχολείται ερευνητικά με το αντικείμενο “Μάρτυρες και Μαρτυρία στoυς δύο Παγκοσμίους Πολέμους”. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Νεότητας (ECHOS) του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Ξάνθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails