Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Η ΙΟΥΛΙΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΙΟΝΑΤΟΣ


Της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου 
Αυθεντική καλλιτέχνις! Μια σπάνια περίπτωση γυναίκας δημιουργού. Με βαθιά φωνή και ευαισθησία, με πηγαίο μουσικό ένστικτο, με νοημοσύνη ποιητική, η Αγγελική Ιονάτος ήξερε να βιώνει τη βαθύτερη αλήθεια της ζωής μέσα από την τέχνη, μέσα από την αξεχώριστη σύζευξη ποίησης και μουσικής. 
Δεν ξέρω αν κάποτε ακροβατούσε στη ζωή, ξέρω όμως πως πάντα πατούσε στέρεα πάνω στην σκηνή, όπου με αφάνταστη ενέργεια και γοητεία ξαναγεννούσε τον κόσμο, τον κόσμο της. Πίσω από μια κιθάρα που ήξερε αλλιώς να χορδίζει, να την κάνει αλλιώς να μιλά, μια πάλλουσα χορδή η ίδια, μια φωνή απ’ το βάθος των αισθημάτων, πυροδοτούσε τις λέξεις της με την τόλμη του πρωτόπλαστου, του άναρχου, του παιδιού, που από ένστικτο μιλά αλήθεια. Συνέθετε μουσική με τον αρχέγονο τρόπο του αιμάτινου παλμού, με τον ρυθμό της ψυχικής έντασης, με τις επαναλήψεις της επιθυμίας. 
Συνέθετε μουσική, μια μουσική των λέξεων που πρόφερε σαν για πρώτη φορά, μια σωματική μουσική για το πιο ιδανικό γι’ αυτήν όργανο, την φωνή της. Και η κιθάρα; Η κιθάρα ήταν αυτή που έδινε στο μικρό της δέμας το μέγεθος του ουρανού, η βάρκα που την πήγαινε στο βαθύ μπλε της ανοιχτής θαλάσσης. 
Τελευταία μας συνάντηση στο σπίτι της, στο Παρίσι, πριν από τέσσερα χρόνια, ένα μικρό διαμέρισμα με εξωτερικά πολλές κλειστές πόρτες. Τώρα, τις άνοιξε όλες. 
Καλό ταξίδι, Αγγελική.
Η Αγγελική Ιονάτου, τραγουδοποιός, τραγουδίστρια και κιθαρίστρια που έκανε καριέρα ως Angélique Ionatos και αγαπήθηκε πολύ, ιδίως στην Γαλλία όπου έζησε πάνω από τρεις δεκαετίες, πέθανε σε ηλικία 67 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails