Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021

ΟΙ "ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ" ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΝΑΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ


H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη, ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση το συμφωνικό έργο του Δημήτρη Μηνακάκη «Θερμοπύλες» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 34ου Φεστιβάλ του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος, την Τετάρτη 7 Ιουλίου στις 21.00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος στη Σπάρτη. 
Ο καταξιωμένος και πολυγραφότατος Λάκωνας συνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός Δημήτρης Μηνακάκης, εμπνεύστηκε και συνέθεσε ένα έργο για Συμφωνική Ορχήστρα, Σοπράνο, Μέτζο σοπράνο, Τενόρο, Βαρύτονο και Αφηγητή, ειδικά για την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών. Πρόκειται για μια ωδή αφιερωμένη στο κορυφαίο ιστορικό γεγονός και τους πρωταγωνιστές του, που άφησαν ισχυρό «αποτύπωμα» στο ελληνικό και παγκόσμιο γίγνεσθαι. 


Μέσα από δώδεκα σκηνές, που περιέχουν μουσική, αφήγηση και ποίηση ξεδιπλώνονται τα ιστορικά γεγονότα σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ενώ αποδίδονται μελωδικά ποιήματα των Τυρταίου, Γεωργίου Δροσίνη, Λουκά Σταύρου και Κωνσταντίνου Καβάφη που περιέχουν αναφορές στις Θερμοπύλες. 
Με το έργο του "Θερμοπύλες" ο συνθέτης θέλησε να αναδείξει το μουσικό ιστορικό βάθος του ελληνισμού επιλέγοντας ένα χαρακτηριστικό, ολοκληρωμένο απόσπασμα αρχαίας ελληνικής μουσικής, την αγωγή των Σπαρτιατών και τις αρετές που τους κοσμούσαν, τα ιστορικά γεγονότα, μέσα από τις πηγές (Ηρόδοτος) και την επίδραση που άσκησαν, την αντανάκλαση των γεγονότων μέσα από την πέννα των ποιητών καθώς και τα μηνύματα που αφορούν στον άνθρωπο του σήμερα. 
Η μουσική γλώσσα του έργου έχει έντονα ελληνικά χρώματα και ρυθμούς, με ρίζες από την αρχαία ελληνική παράδοση, και επιρροές από χορευτικούς ρυθμούς (ζεϊμπέκικο, καλαματιανό και κρητικές μαντινάδες). 


Ο Γιάννης Μητράκος έγραψε στον «Λακωνικό Τύπο» για την πρεμιέρα του έργου: 
"Ήταν μια μουσική πανδαισία υψηλού επιπέδου που μας συνεπήρε και μας ταξίδεψε με τα μάτια της φαντασίας σ’ εκείνη τη δοξασμένη εποχή των ηρώων, τότε που οι Έλληνες θεωρούσαν ως ύψιστο καθήκον να υπερασπιστούν την πατρίδα και να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους, αν χρειαστεί. Στο έργο του Δημήτρη Μηνακάκη, όπως ήταν φυσικό, κυριαρχούσε το επικό στοιχείο, χωρίς να λείπουν οι λυρικές στιγμές που άμβλυναν την ένταση και τη συναισθηματική φόρτιση των θεατών. Ο λόγος, η ποίηση, η μουσική και το τραγούδι συνυφασμένα με αριστοτεχνικό τρόπο κατάφεραν να ζωντανέψουν μπροστά μας όλες τις ηρωικές δραματικές στιγμές, που διαδραματίστηκαν στο στενό των Θερμοπυλών το φθινόπωρο του 480 π.Χ.. Όλοι οι συντελεστές αυτής της εξαιρετικής συναυλίας, ο Συνθέτης, ο Μαέστρος, οι Ερμηνευτές και οι Μουσικοί, χειροκροτήθηκαν στο τέλος παρατεταμένα με θέρμη από τους θεατές κι επευφημήθηκαν ζωηρά! Ο Δημήτρης Μηνακάκης με το έργο του «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ» τίμησε και δόξασε στον υπέρτατο βαθμό την επέτειο της συμπληρώσεως 2500 ετών από τη μάχη αυτή, που έμεινε στην Ιστορία ως παράδειγμα αντίστασης και αγώνα για όλους τους ελεύθερους ανθρώπους, για όλους τους λαούς. Είναι δική μας τιμή που ο εξέχων Συνθέτης είναι συμπατριώτης μας και με τη δημιουργική του παρουσία αναδεικνύει τον τόπο μας και τον κάνει γνωστό εντός κι εκτός της Ελλάδος. Ο Θεός να τον έχει καλά, να του χαρίζει υγεία και μακροημέρευση, για να συνεχίσει το παραγωγικό μουσικό του έργο, που πλουτίζει και αναβαθμίζει τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό". 


Ευχής έργον θα ήταν οι "Θερμοπύλες" του Δ. Μηνακάκη να παρουσιαστούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. 
Οι συντελεστές του έργου: 
Άννυ Φασσέα (Σοπράνο) 
Σοφία Καπετανάκου (Μέτζο σοπράνο) 
Γιάννης Καλύβας (Τενόρος) 
Μαρίνος Ταρνανάς (Βαρύτονος) 
Σενάριο: Δημήτρης Μηνακάκης 
Αφηγητής: Μαρίνος Ταρνανάς 
Ηχοληψία: Νίκος Θεοδωρακόπουλος, Διονύσης Λυμπέρης 
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ 
Μουσική Διεύθυνση: Στάθης Σούλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails