Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΤΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ "ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ"


Από την αρχή της Ιδιωτικής Οδού, εδώ και κάμποσα χρόνια, είχαμε εστιάσει στο πολύ ιδιαίτερο μουσικοφιλολογικό είδος των Πολυχρονισμών στους Σουλτάνους, από Ρωμιούς συνθέτες, με μικρά σημειώματα εδώ κι εδώ.
Τώρα, εν όψει και της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, θα πραγματοποιήσουμε μια δημόσια εκδήλωση με το Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, με αυτό το θέμα.
Ο Δρ Αντώνιος Χατζόπουλος έχει δημοσιεύσει σχετική μελέτη, μέρος της οποίας έχουμε αναρτήσει στο ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ. 
Στην δική μας εκδήλωση θα παρουσιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο και αντιπροσωπευτικότερο υλικό για το θέμα, το οποίο είναι μεγάλο, έχει, δηλαδή, όγκο.
Έχουμε κάνει, άλλωστε, κάτι ανάλογο στο πρόσφατο παρελθόν με τα Πολυχρόνια των Βασιλέων.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια ένα ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο παραχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος στον κ. Αντώνιο Χατζόπουλο και εκείνος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας το εμπιστευθεί για ανάρτηση.
Πρόκειται για ένα ηχητικό ντοκουμέντο του πρεσβ. Ιωάννη Γαλάνη (+1979), πατρός του αοιδίμου Μητροπολίτου Πέργης Ευαγγέλου, όπου ο π. Ιωάννης ψάλλει πολυχρονισμό του Σουλτάνου: 
"Τον Οσμανιδών το κλέος και την δόξαν των Σουλτάνων, πας αιών αρχαίος, νέος ύμνησε διά παιάνων. Όθεν έθνος, πάσα γλώσσα τον Θεόν υμνολογείτο, εν ωδαίς αναβοώσα ζήτω ο Σουλτάνος ζήτω, ζήτω ο Σουλτάνος ζήτω, ζήτω!".
Οι δύο φωτογραφίες του βίντεο είναι της οικογενείας του αειμνήστου π. Ιωάννη Γαλάνη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails