Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Artwork: Ιωάννης Πορφύριος - Καποδίστριας

Έξι χρόνια συμπληρώνονται την Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, από την εκδημία του Λυκούργου Αγγελόπουλου, ιδρυτού και διευθυντού της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και επί έτη Πρωτοψάλτη στον Ι. Ναό της Αγίας Ειρήνης (οδού Αιόλου). 
Με αφορμή αυτή την επέτειο, η Ιδιωτική Οδός προβαίνει αυτές τις μέρες σε σχετικές αναρτήσεις, με σπάνιο, εν πολλοίς, υλικό, που αφορά στη ζωή και το έργο του μακαριστού δασκάλου. 
Σήμερα δημοσιεύουμε ένα γενικό κείμενό του για την Βυζαντινή Μουσική και μία ανακοίνωσή του σε διεθνές συνέδριο στο Παλέρμο της Ιταλίας, στις 23 Μαΐου 1992. Το συνέδριο είχε ως γενικό θέμα: "Η μουσική στην Ελλάδα σήμερα" και ο Λυκούργος Αγγελόπουλος ανέπτυξε το θέμα: "Θεωρία και πρακτική της Βυζαντινής Μουσικής στη σημερινή Ελλάδα". 
Το γενικό κείμενο δημοσιεύτηκε στο 1ο τεύχος του τριμηνιαίου περιοδικού "Παράδοση", που άρχισε να εκδίδει το 1992 ο αείμνηστος Γιάννης Χατζηφώτης και η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε σε τρεις συνέχειες στα επόμενα τεύχη (2-4).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails