Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020

Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΤΩΝ ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΕΛ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ

φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Πριν τρία χρόνια...

Στην κεντρική πλατεία Friedrichsplatz στο Κάσελ της Γερμανίας, στήθηκε και δέσποζε ένας «Παρθενώνας» από απαγορευμένα βιβλία. Ένα συγκλονιστικό έργο το οποίο εμπνεύστηκε η καλλιτέχνις Μάρτα Μινουχίν από την Αργεντινή. 
Στο πλαίσιο της έκθεσης σύγχρονης τέχνης, Documenta14, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε δύο πόλεις ταυτόχρονα, στο Κάσελ και την Αθήνα, η Μινουχίν παρουσίασε τον Παρθενώνα των Βιβλίων στο σημείο όπου στις 19 Μαΐου του 1933 ρίχτηκαν στην πυρά από τους Ναζί περίπου 2.000 βιβλία. Ένα έργο σύμβολο της αντίστασης στην απαγόρευση των κειμένων και τη δίωξη των συντακτών τους. Το σημείο όπου επιλέχθηκε να παρουσιαστεί ο Παρθενώνας βρίσκεται κοντά στο μουσείο Fridericianum, που το 1941 χρησιμοποιούνταν ως βιβλιοθήκη, την εποχή που ξέσπασε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης των Συμμάχων, με αποτέλεσμα να χαθεί για πάντα μια συλλογή περίπου 350.000 βιβλίων. 
Επισκέφθηκα τον Παρθενώνα των βιβλίων και αναβοώ: 
Τιμή και δόξα στην καλλιτέχνιδα για την έμπνευση και την υλοποίηση. 
Τιμή και δόξα στους Γερμανούς διοργανωτές για την όλη παραγωγή και την προβολή της Ελλάδος μέσα από αυτό το έργο, στα πέρατα του κόσμου. 
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2017 άρχισε η «κατεδάφιση» του Παρθενώνα των Βιβλίων, ούτως ώστε τα κάποτε απαγορευμένα βιβλία να ξαναέρθουν στα χέρια του κοινού και να ξαναδιαβαστούν. 
Με αυτή την πράξη αναδιανομής η καλλιτέχνις θέλησε να εκφράσει το εφήμερο και μεταβατικό αυτού του αντι-μνημειώδους έργου τέχνης. 
Τέτοιες, πρωτοποριακές και άκρως συμβολικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναλάβει η Επιτροπή 2021 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. 
Αλλιώς μας βλέπω να γιορτάζουμε με χορούς του βουνού και του κάμπου από χορευτικές ομάδες των Μητροπόλεων...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails