Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Ο ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΕΛΛΑΔΑ 2021»


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η πρόσφατη έκρηξη «εθνικοφροσύνης» του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου.
Κριτικάροντας το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», απεφάνθη πως «οι Έλληνες θέλουν Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη και Ιησού Χριστό»!
Διέρρηξε τα ιμάτιά του για το άρθρο περί «δικτατορίας του Καποδίστρια», του καθηγητή της Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών Αριστείδη Χατζή, που αναρτήθηκε στο site της Επιτροπής και εγκάλεσε την Επιτροπή γιατί δεν επελέγη, ως θέμα προς ανάδειξιν, η δολοφονία της Μπουμπουλίνας στις 22/5 του 1825.
Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά αίφνης θυμάμαι πως ο κ. Μπογδάνος ήταν αυτός που, ως δημοσιογράφος, στον τηλεοπτικό σταθμό skai, πριν τέσσερα χρόνια (9-2-2016) αποκαλούσε, επικαλούμενος ...πηγές,  τον ποιητή Διονύσιο Σολωμό «Εβραίο, μασώνο, ομοφυλόφιλο, αλκοολικό» και μιλούσε γενικώς με ικανή απαξίωση για τον εθνικό ποιητή.



Απορώ, ακόμα, με τον Κ. Μπογδάνο ως τιμητή της «Επιτροπής 2021», όταν ο ίδιος έχει δημοσιεύσει ποιήματα με τίτλους όπως: «Όταν έκλασε ο Νερούντα» και «Χαρτοκοπτικίνκυ» και στίχους όπως: «Δεν είναι τίποτα η κληρονομιά. Γιο, τίποτα. Κόρες μόνες πολλές γκάνγκστα», «Δε με μέλει το e-mail σου bitch» και «Αισχύλος στο χείλος», «πατάω γκάζι κι ανεβάζω στροφές/σφυρίζω σαν εξάτμιση, αχα,/διαβάζω τις ταμπέλες μία-μία και αφομοιώνω».
Και βέβαια ένα «εθνικού περιεχομένου» ποίημα [«Χριστούγεννα '16 (Ένα ποίημα για τη ρόδα)»], το οποίο θα μπορούσε να είχε γράψει ο Κ. Μπογδάνος και για την «Ελλάδα 2021» (;). Παραθέτω μια στροφή και απλώς ρωτώ.
 Λίγο-πολύ, η ρόδα φτιάχνει σκηνικό ιδανικό για εθνικό μοτίβο:
Ταρατατζούμ και λόγια μπόλικα, παχιά και λαμπερές αρχές,
Ως που στο μέσο η απάτη σκάει και στον ντροπιασμένο στίβο
Τρέχουν οι φαύλοι να μπαλώσουν κοροϊδίες με ψευτιές.
Πάντως το πρόσφατο τσιτάτο του Κ. Μπογδάνου: «Οι Έλληνες θέλουν Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη και Ιησού Χριστό», νομίζω πως δεν μας αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης και για το δικό του εθνικό ...αφήγημα.
Γι’ αυτό του αφιερώνω, ευλαβώς, το περίφημο «Μάθημα Ελληνικής Ιστορίας» του ανεπανάληπτου Γιώργου Μαρίνου.


2 σχόλια:

Ενδότοπος είπε...

θαυμάζω την υπομονή σας αγαπητέ κ. Ανδριόπουλε, που ασχολείστε με τον κ. Μπογδάνο. Ο εν λόγω βουλευτής πια, είναι για γέλια και για κλάματα.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια ακόμα μια φορά κ. Ανδριόπουλε.
Πολύ καλά κάνετε και ασχολείστε και με αυτόν και με όλους όσους κατά καιρούς σχολιάσατε στο ιστολόγιό σας, παπάδες, λαϊκούς και άλλους "δημοφιλείς ήρωες" του σήμερα.
Δυστυχώς είστε μόνος σας. Ιδιωτική η οδός. Η κοινωνική αφασία μας συνεχίζεται.

Related Posts with Thumbnails