Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΜΕ ΤΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (ΦΩΤΟ)


Παρουσιάσαμε με το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών «Τα Πολυχρόνια των Βασιλέων». 
Ο ομιλητής, θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, αναφέρθηκε στον ύμνο αυτό, που ψαλλόταν κατά την διάρκεια της Βασιλείας στην Ελλάδα, από πλευράς μουσικής και ιστορικής.
Μετά την ομιλία, ο Λιβανέζος θεολόγος, φιλόλογος και μεταφραστής Roni Bou Saba, έψαλε στα αραβικά το Πολυχρόνιο του βασιλέως Παύλου, ο οποίος είχε επισκεφθεί επισήμως τον Λίβανο το 1959. Τότε, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό, οι αραβόφωνοι ορθόδοξοι είχαν ψάλλει το Πολυχρόνιο του βασιλέως στα ελληνικά. Ο Roni Bou Saba προσάρμοσε στα αραβικά το μέλος – σε ήχο του πλ. α’ – που εψάλη τότε. 
Την εκδήλωση έκλεισε, με πανηγυρικό τρόπο, κλιμάκιο της περίφημης τετράφωνης ανδρικής χορωδίας του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, υπό τον μαέστρο Νικόλαο Βάλσαμο. Η χορωδία απέδωσε θαυμάσια δύο ύμνους που εψάλλοντο στις Βασιλικές Τελετές. Το απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…», μελοποιημένο από τον Θεμιστοκλή Πολυκράτη, και στίχους από την Δοξολογία «Δόξα σοι τω δείξαντι το φως…», σε μουσική Αλεξάνδρου Κατακουζηνού. 


Αξίζει να σημειωθεί πως μέλος της χορωδίας του Αγίου Γεωργίου Καρύτση είναι και ο γνωστός πατρινός βαρύτονος Νικόλαος Καραγκιαούρης, ο οποίος συμμετείχε και στο κλιμάκιο της χορωδίας που έλαβε μέρος στην εκδήλωση για τα Πολυχρόνια. 
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων: ο Επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος, Καθηγούμενος της Ι. Μονής Πετράκη, ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Κιούσης, ο σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος, η συγγραφέας κ. Αθηνά Κακούρη, η διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης, μουσικολόγος Στεφανία Μεράκου, οι εγγονές του πατρινού συνθέτη Δημήτρη Λιάλιου, αδελφές Σκλαβούνου, ο μουσικοκριτικός Θωμάς Ταμβάκος, υπεύθυνος του «Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών», ο πρ. αρχηγός του ΓΕΝ Ευάγγελος Λαγάρας, η διευθύντρια του Α’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κ. Αμαλία Μαυροειδή, ο γνωστός τσεμπαλίστας Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, ο ιατρός και συγγραφέας Αθανάσιος Διαμαντόπουλος κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails