Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Η ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Πατρινός αθλητικογράφος Τάσσος Σταθόπουλος, ο οποίος εργάζεται στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», έχει να επιδείξει κι ένα σημαντικό συγγραφικό έργο γύρω από την αθλητική ιστορία της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας. 
Μετά το βιβλίο του για την «Πατραϊκή Πυγμαχία», αυτό για τα 120 χρόνια του Αχαϊκού ποδοσφαίρου αλλά και το βιβλίο με θέμα την «Ολυμπιάδα», κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα ακόμη βιβλίο του Τάσου Σταθόπουλου, από τις εκδόσεις «Πικραμένος» με τίτλο: «Στα Χρόνια του Στίβου». Η έκδοση παρακολουθεί την μακρά ιστορία και διαδρομή του στίβου στην Πάτρα, μια ιστορία που από τον 19ο αιώνα, οπότε και ξεκινά, έχει να επιδείξει αλησμόνητες αθλητικές στιγμές και μεγάλους αθλητές. 
Όμως ο Τάσσος Σταθόπουλος μας εκπλήσσει και με τις «Επιλογές» του, ήτοι με το ένθετο της εφημερίδας «Πελοπόννησος», που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο, και έχει έντονο πατρινό και ιστορικό χρώμα. 
Εντελώς πρόσφατα (24 Δεκεμβρίου 2016), κυκλοφόρησε ένα θαυμάσιο αφιέρωμα στην Καθολική Κοινότητα της Πάτρας (Α’ μέρος), το οποίο είναι νομίζω το πρώτο στα χρονικά της Πάτρας, τέτοιας έκτασης και τέτοιας ποιότητας. 
Πολύ σωστά ο Τάσσος Σταθόπουλος αντιμετωπίζει την Καθολική Κοινότητα ως αναπόσπαστο κομμάτι της Πάτρας. Πρώτα πρώτα είναι ένα κομμάτι της νεώτερης ιστορίας της πόλης και δεύτερον είναι ακόμα ενεργή, με κέντρο τον Ναό του Αγίου Ανδρέου επί της οδού Μαιζώνος, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου. 
Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών στην Πάτρα, σε επίπεδο ηγεσίας εννοώ. Γιατί οι απλοί άνθρωποι έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα στεγανά. Αυτό έχει ως πρώτη και βασική συνέπεια την απομόνωση της πόλης του Αγίου Ανδρέου, η οποία θα έπρεπε να ήταν πολύ ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη του προσκυνηματικού, θρησκευτικού ή και συνεδριακού τουρισμού, αν θέλετε. Χωρίς την συνεργασία και των δυο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα – λόγω των γνωστών αγκυλώσεων – οπότε η πόλη παραμένει καταδικασμένη σε τέλμα, από αυτής – και όχι μόνο – της απόψεως. 
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου γιατί ο Τάσσος Σταθόπουλος στο πρόσφατο αφιέρωμά του στην Καθολική Κοινότητα, ανακάλυψε και παρουσίασε ένα μέρος ενός παλιότερου κειμένου μου, με θέμα: «Ιταλοί μουσικοί στην Πάτρα και Πατρινοί μουσικοί στην Ιταλία». 


Ήταν μια ανακοίνωσή μου στο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: «Αρχιμήδης ο Συρακούσιος - Πολιτισμική αλληλογονιμοποίηση Νότιας Ιταλίας και Δυτικής Ελλάδας μέσα από την Ιστορία» (Σεπτέμβριος 2007). Την Διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, είχε αναλάβει τότε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την πρωτοβουλία της αρχιτέκτονος – πολεοδόμου κας Χαράς Παπαδάτου - Γιαννοπούλου. Μάλιστα, εκδόθηκαν και τα πρακτικά του Συνεδρίου εκείνου, το 2008, που επιμελήθηκαν ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου καθηγητής Σ. Α. Παϊπέτης και το μέλος της Χαρά Γιαννοπούλου. Δείτε εδώ
Θυμάμαι, τώρα, ότι μετά από σχετική πρότασή μου στον Θάνο Μικρούτσικο, εντάχθηκε και πραγματοποιήθηκε – ευτυχώς! - στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πάτρα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006», συναυλία της χορωδίας του Καθολικού Ναού με έργα συνθετών που έδρασαν στην Πάτρα και έγραψαν για την συγκεκριμένη χορωδία. Τα έργα εντόπισα μετά από σχετική έρευνα και συνεννόηση με τον μαέστρο της χορωδίας κ. Νίκο Σινιγάλια. 
Ο Τάσσος Σταθόπουλος – για να επανέλθουμε - δημοσιεύει ένα απόσπασμα του κειμένου μου, με τον εξής, τιμητικό για μένα, πρόλογο: 
"Η σημαντικότερη έρευνα για την πολιτιστική δραστηριότητα της καθολικής κοινότητας, έχει γίνει από τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο. Ο διακεκριμένος συμπολίτης, σε έρευνα που έκανε ανέδειξε άγνωστες πτυχές για τη μουσική διασκέδαση των καθολικών συμπολιτών μας. Στο ιδιαίτερα αξιόλογο και πολύ προσεγμένο ιστολόγιό του, «Ιδιωτική οδός» (http:// panagiotisandriopoulos.blogspot.gr), ανήρτησε μέρος της δουλειάς του με τμήμα «Ιταλοί μουσικοί στην Πάτρα και Πατρινοί μουσικοί στην Ιταλία (19ος - αρχές 20ού αι.)»". 
Ελπίζω, ότι θα βρω τον χρόνο να συνεχίσω την έρευνα πάνω στο σπουδαίο αυτό θέμα, που είναι η μουσική και οι μουσικοί των Καθολικών της Πάτρας. 
Δείτε ενδεικτικά τις παλαιότερες αναρτήσεις μας: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails