Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΑ "ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΑΛΚΩΤΑ" ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ


Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Κωστή Δεμερτζή «Παράλληλα κείμενα για τον Σκαλκώτα». 
Το βιβλίο κυκλοφορεί στην σειρά «Μελέτες» του Ωδείου Αθηνών, που διευθύνει ο κ. Χάρης Ξανθουδάκης, με επιμέλεια των εκδόσεων Orpheus, του κ. Μάριου Νικολαΐδη. 
Τα πάντα είναι έτοιμα – από την σελιδοποίηση μέχρι και το εξώφυλλο, με τον Σκαλκώτα να διαβάζει εφημερίδα – μια παλιά φωτογραφία την οποία ο Σκαλκώτας είναι νέος, ορμητικός, είναι αυτός ο Σκαλκώτας που ξεκινάει να δημιουργήσει το έργο που δοξάζει σήμερα τη μουσική, την Χώρα – και την πόλη μας. 
Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται, ξαναδουλεμένα, κείμενα του συγγραφέα για τον Χαλκιδέο συνθέτη, που δημοσιεύονταν, καθώς γράφονταν, σ’ αυτήν εδώ την εφημερίδα. Επιλέχτηκαν κείμενα από το 1980 ως το 1997 – και συμπληρώθηκαν με ορισμένα «επικαιροποιημένα» κείμενα του 2019-2020. Η συγκέντρωση και τιμητική τους δημοσίευση για να γίνουν προσιτά στην μουσικολογική έρευνα, καταρχάς, ήταν μια πρόταση του Καθηγητή κ. Χάρη Ξανθουδάκη. Ο κ. Ξανθουδάκης αντιλήφθηκε έγκαιρα αυτό που για τον αναγνώστη της εφημερίδας μας θα είναι κοινός τόπος: ότι, σ’ αυτήν εδώ τη γωνιά, δημοσιεύτηκαν κείμενα που βρίσκονταν στην εποχή τους – και βρίσκονται ακόμα – στην διεθνή πρωτοπορία της μελέτης για τον Σκαλκώτα. 
Το βιβλίο – 440 σελίδων – έχει τρεις προλόγους. 
Ξεκινάει με το, πολύ τιμητικό, προλογικό σημείωμα του Χάρη Ξανθουδάκη, που ο αναγνώστης μπορεί να το βρει δημοσιευμένο σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας. 
Ο δεύτερος πρόλογος είναι του Δημήτρη Δεμερτζή, ο οποίος ξεσπαθώνει κατά της παραμέλησης της Σκαλκωτικής στην γενέτειρα του συνθέτη, και κατά της πλαστογράφησης της ιστορίας του ανθρώπου Σκαλκώτα – καταρρίπτοντας, με την γνωστή του μαχητικότητα και τεκμηρίωση, την γνωστή φιλολογική πλαστογραφία περί της γέννησης του συνθέτη ως «πορφυρογέννητου», στο «σπίτι με τα αγάλματα». Στο σημείο αυτό, ως guest star, κάνει ένα πέρασμα και ο παλιός φίλος, ο Κώστας Κυριακούλης. 
Ο τρίτος πρόλογος είναι του συγγραφέα, ο οποίος εξηγεί πώς και γιατί τα κείμενα του βιβλίου, με τον τρόπο που αναδεικνύουν την γενική διάσταση μέσα από το ειδικό, μπορεί να τα προσλάβει ο γενικής μόρφωσης αναγνώστης περισσότερο κι από τον ειδικό μουσικολόγο, και πώς ο δικός του Σκαλκώτας είναι ο πρώτος που σχηματίστηκε σε μια συγκροτημένη μορφή μετά τον Σκαλκώτα του Γιάννη Γ. Παπαϊωάννου. 
* * * 
Αφιερωμένο στον Δημήτρη Δεμερτζή και, μετά τις 4 Ιουνίου, στην ιερή σκιά του, το βιβλίο αυτό θα παρουσιαζόταν σε μια εκδήλωση στην Χαλκίδα, με τον ίδιο τον Δημήτρη Δεμερτζή να μιλάει, με τον τόσο οικείο στην πόλη τρόπο, με τον Δήμο, τους συλλόγους της πόλης, τους συνδρομητές μας και την πόλη, όλους εν γένει παρόντες. Δεν αξιωθήκαμε αυτή τη χάρη – ο θάνατος, ο «διαλυτής των συναναστροφών» ήρθε να επιστεγάσει μια διελκυστίνδα καθυστερήσεων και περιορισμών, με τους οποίους μάταια παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. 
Ξεπεράστηκαν, όμως, τα εμπόδια, η έκδοση θα γίνει – με χρονολογία 2020 – και η εκδήλωση – όταν δεν θα σκιάζει η φοβέρα (και δεν θα πλακώνει η σκλαβιά) τις δημόσιες συγκεντρώσεις, θα είναι ανάλογη και τιμητική, στη μνήμη τον Δημήτρη Δεμερτζή, όπως θα ανακοινωθεί, στην ώρα της. 
Το βιβλίο θα είναι προσιτό στους αναγνώστες της «Προοδευτικής Εύβοιας», με την άφιξη των πρώτων του αντιτύπων στην Χαλκίδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails