Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την δημιουργία του μορφώματος «Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής», από το Πατριαρχείο Μόσχας. 
Είναι γνωστό πως αυτή η ενέργεια ήταν αποτέλεσμα ενός μακρόπνοου σχεδίου της Ρωσικής Εκκλησίας για εισβολή στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, αλλά η αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Αλεξάνδρεια αποτέλεσε την θρυαλλίδα. 
Οι Ρώσοι, ως αντίποινα για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, πριν ένα χρόνο ίδρυσαν την «Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής», η οποία σύντομα ανέπτυξε δικές της δομές, δημιούργησε site και γενικώς δραστηριοποιείται έντονα, με όλους τους τρόπους, στην Αφρικανική ήπειρο. 
Σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας, δεν υπήρξε σοβαρή και έντονη αντίδραση – όπως θα έπρεπε – των υπολοίπων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ούτε επίσημη καταδίκη ούτε καν κάποια δήλωση αρχηγού αυτοκέφαλης Εκκλησίας, με εξαίρεση τον Οικουμενικό Πατριάρχη. 
Ακόμα και πρόσφατα, που η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθήρεσε τον ρώσο «Πατριαρχικό Έξαρχο» πρ. Κλιν Λεωνίδα, οι αντιδράσεις των λοιπών Ορθοδόξων ήταν μηδενικές, με εξόχως χαρακτηριστική την εκκωφαντική σιωπή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, ο οποίος είχε υπηρετήσει για μεγάλο διάστημα της ζωής του στην ιεραποστολή στην Αφρική και παλαιότερα δήλωνε πως η μόνη κανονική δικαιοδοσία στην μαύρη ήπειρο είναι αυτή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 
Οι Ρώσοι, από τη μία βομβαρδίζουν ανελέητα την Ουκρανία και συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τον πόλεμο, και από την άλλη διεισδύουν και εκκλησιαστικά στην Αφρική, χωρίς καμία αντίδραση. 
Για να «γιορτάσουν» την επέτειο του ενός χρόνου της «Εξαρχίας», έστησαν ολόκληρη τηλεοπτική εκπομπή στο sputnik, με καλεσμένους τον καθηρημένο πρ. Κλιν Λεωνίδα και άλλους αφρικανούς κληρικούς, οι οποίοι έχουν προσχωρήσει στην αντικανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας.
Υπενθυμίζουμε ότι εκτός της καθαίρεσης του πρ. Κλιν Λεωνίδα, η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποφάσισε και την διακοπή της μνημόνευσης του Μόσχας Κυρίλλου, κάτι που έχει γίνει εδώ και τρία χρόνια από τη ρωσική πλευρά. 
Στην τηλεοπτική εκπομπή του sputnik ο καθηρημένος αναφέρεται στα αποτελέσματα του πρώτου έτους της «Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής» και στα άμεσα σχέδια για την ανέγερση ρωσικών ναών και πνευματικών κέντρων στην Αφρική. 
Μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, με τη Ρωσία να προελαύνει ακάθεκτη χωρίς ουσιαστική αντίδραση, η Ορθοδοξία φαίνεται πως έχει μπει σε μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρείας. Η κάθε Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, για τους δικούς της λόγους, αρνείται να εκφραστεί για την απαράδεκτη ρωσική εισβολή σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και στα χριστουγεννιάτικα μηνύματα των Προκαθημένων και των κατά τόπους Μητροπολιτών, απουσιάζει κάθε αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ρωσική εισβολή στην Αφρική. Λες και δε συμβαίνει τίποτα. 
Διαμορφώνεται, λοιπόν, μια νέα πραγματικότητα στην Ορθοδοξία η οποία μόνο ευοίωνη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Το κυριώτερο όλων όμως, είναι ότι έχουμε περάσει σε μια εποχή «απαθείας» σε σχέση με την επιθετικό πόλεμο, όπου η θεολογία είτε τον δικαιολογεί – όπως κάνουν οι ρώσοι – είτε τον ανέχεται με διάφορες προφάσεις και κυρίως στο όνομα μιας αντιδυτικής υστερίας. 
Κι ακόμα, ο ρωσικός ιμπεριαλισμός φαίνεται πως δεν ενοχλεί τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, που δεν συγκινούνται από το δόγμα του «Ρωσικού κόσμου» και τον εθνοφυλετισμό της «Αγίας Ρωσίας», με σκοπό την κατακυρίευση του κόσμου. 
Οι εξελίξεις προβλέπονται …απρόβλεπτες και – φευ – οδυνηρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails