Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Το Ίδρυμα Ιωάννου και Ευτέρπης Τοπάλη από κοινού με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τίμησαν τον Θάνο Μικρούτσικο με μια εκδήλωση-συναυλία στην οποία παρουσιάστηκαν τρία έργα του μουσικής δωματίου, τα δύο μάλιστα σε πρώτη εκτέλεση. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. 
Ο Θάνος Μικρούτσικος, ο ιδιοφυής Πατρινός συνθέτης, από την δεκαετία του 1970 που πρωτοεμφανίστηκε, σφράγισε τη μουσική ζωή του τόπου και συνδέθηκε με ένα μεγάλο κομμάτι της ατομικής και συλλογικής ιστορίας. Έχει συνθέσει έργα που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα όπως έργα μουσικής δωματίου, όπερες, έργα για ορχήστρα, φωνητική και σκηνική μουσική και φυσικά τραγούδια που αγαπήθηκαν από το κοινό. 
Η εκδήλωση περιλάμβανε δύο ομιλίες από τους: 
- Γιάννη Μηλιό, ομ. καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Ε.Μ.Π., με τίτλο: «Θάνος Μικρούτσικος, ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης των τελευταίων 50 χρόνων» 
- Θύμιο Παπαδόπουλο, μουσικό παραγωγό, με τίτλο: «Της στιγμής και του απείρου». 


Τα τρία έργα του Μικρούτσικου παρουσιάστηκαν ήταν: 
Νύχτα με σκιές χρωματιστές. Σουίτα για μετζοσοπράνο και κουαρτέτο εγχόρδων πάνω σε κείμενα του Βέλγου συγγραφέα Paul Willems.
Συντελεστές: Λένια Ζαφειροπούλου, μετζο-σοπράνο, Φαίδων Μηλιάδης, 1ο βιολί, Φανή Βοβώνη, 2ο βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη, βιόλα και Αλέξης Καραϊσκάκης Νάστος, τσέλο. 
1ο Κουαρτέτο εγχόρδων 
Συντελεστές: Φαίδων Μηλιάδης, 1ο βιολί, Φανή Βοβώνη, 2ο βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη, βιόλα, Αλέξης Καραϊσκάκης Νάστος, τσέλο. 
Ο Μικρούτσικος αγαπούσε την γενέτειρά του και πάντα τον απασχολούσε η προβολή και η αναγέννηση του πολιτισμού της. Αυτό το πρώτο του κουαρτέτο εγχόρδων το αφιέρωσε σε τρεις σπουδαίους συνθέτες της Πάτρας, τον Δημήτρη Λιάλιο, τον Ανδρέα Νεζερίτη και τον Θεόφιλο Κάββουρα. 
«Της στιγμής και του απείρου». Έργο για φωνή, φλάουτο, κλαρινέτο και βιολοντσέλο. 
Συντελεστές: Κώστας Θωμαΐδης, τραγούδι, Ναυσικά Τσάρα, φλάουτο, Κώστας Τζέκος, κλαρινέτο, Αλέξης Καραϊσκάκης Νάστο, βιολοντσέλο. 
Το τελευταίο έργο του Θάνου Μικρούτσικου, είναι γραμμένο τον Απρίλιο του 2019 και βασισμένο σε στίχους από το ποίημα του Γιώργου Θεοχάρη «Η πορτοκαλένια στο στήθος μου». 
Στην ξεχωριστή αυτή συναυλία παραβρέθηκαν: η γυναίκα του αείμνηστου συνθέτη, η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη και η κόρη του Αλεξάνδρα, η δημοτική αρχή και πολλοί συγγραφείς και καλλιτέχνες, φίλοι του Θάνου Μικρούτσικου. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια το πρόγραμμα της ξεχωριστής βραδιάς. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails