Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ


Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Ροδιά κλείνει φέτος 10 χρόνια δημιουργικής δραστηριότητας. Ξεκίνησε το ταξίδι της τον Οκτώβριο του 2012, μελετώντας και τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Δημιουργός της χορωδίας η μουσικός, τραγουδίστρια, συνθέτρια και αγαπημένη δασκάλα-μαέστρος, Μάρθα Μαυροειδή. 
Τα μέλη της χορωδίας μελετούν τραγούδια από όλη την Ελλάδα, εστιάζοντας στις στυλιστικές λεπτομέρειες κάθε περιοχής (στολίδια, διαστήματα) αλλά και στο λαογραφικό πλαίσιο του κάθε τραγουδιού (τα έθιμα με τα οποία συνδέεται, τη θέση του μέσα στον ετήσιο κύκλο των εορτών). Μα πάνω από όλα απολαμβάνουν την χαρά να τραγουδάνε μαζί, μερικές από τις πιο ωραίες μελωδίες και τους πιο δυνατούς στίχους που γράφτηκαν ποτέ. 
Φέτος που η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Ροδιά κλείνει 10 χρόνια ξεκίνησε και την Μικρή Ροδιά


Η Μικρή Ροδιά είναι μία νέα παιδική χορωδία που παρουσιάζει παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Τα παιδιά μαθαίνουν τραγούδια του γλεντιού, της αγάπης, της ξενιτιάς, αλλά και τραγούδια που σχετίζονται με διάφορα έθιμα του ετήσιου κύκλου εορτών. Η χορωδία απευθύνεται σε παιδιά 6-16 χρονών, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να έχουν μουσική γνώση ή εμπειρία. Διδάσκει η μουσικός και εκπαιδευτικός Διονυσία Παπούλη. Τα μαθήματα για την Μικρή Ροδιά γίνονται κάθε Πέμπτη 6.00-7.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό. 
Στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, Μεγάλη και Μικρή Ροδιά μας παρουσίασαν την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, σπάνια Μικρασιάτικα και Ανατολικοθρακιώτικα κάλαντα του Δωδεκαημέρου και κάποια τραγούδια. 
Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκης, προλόγισε την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πολύς κόσμος. 


Μόλις κυκλοφόρησε και ένας εξαιρετικός ψηφιακό δίσκος με τίτλο: «Τα τραγούδια της Ροδιάς – Αφιέρωμα στην Μικρά Ασία», σε έρευνα και διδασκαλία Μάρθας Μαυροειδή.Μια εργασία με γνώση και μεράκι, μια πραγματική μουσική κατάθεση για την Μικρά Ασία, με αφορμή και την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. 


Παραθέτουμε εδώ και μία παλαιότερη συνέντευξη μας με την Μάρθα Μαυροειδή, στην σειρά των εκπομπών «Προς Εκκλησιασμόν», που είναι μία παραγωγή του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails