Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Έκδοση του μοναδικού χειρογράφου «Περιγραφή της πόλεως Χαλκίδος»


Κυκλοφόρησε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας το βιβλίο «Περιγραφή της πόλεως Χαλκίδος», το οποίο αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση του ομότιτλου χειρογράφου, συνταγμένου το 1864 από τον μετέπειτα νομικό, εκδότη, πολιτικό και Υπουργό των Εξωτερικών Γεώργιο Ν. Φιλάρετο (1848-1929). 
Τη μεταγραφή, την απόδοση στη νεοελληνική και την εισαγωγή στο μοναδικό αυτό και πολύτιμο τεκμήριο έκανε ο Μεταδιδακτορικός ερευνητής και Διδάσκων του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννης Ρίζος. 
Η έκδοση έχει σκοπό την προβολή στο ευρύ κοινό της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβάνει φωτογραφίες ολόκληρου του χειρογράφου και είναι εμπλουτισμένη με εικόνες και χάρτες. Έτσι, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία απ’ τη μια μεριά να νιώσει τη γοητεία που ασκεί ένα χειρόγραφο περιηγητικό κείμενο του 19ου αιώνα και από την άλλη να περιδιαβεί νοερά στις γειτονιές της Χαλκίδας της προπερασμένης εκατονταετίας, να θαυμάσει τη γέφυρα του Ευρίπου και το Ενετικό κάστρο και να ψηλαφήσει, με τη βοήθεια των περιγραφών και των εικόνων, σημαντικά ιστορικά μνημεία, πολλά από τα οποία δεν κατάφεραν να αντέξουν στον χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails