Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΚΙΘΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ BERKLEE


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Η Αλεξάνδρα Χριστοδήμου και ο Γιάννης Πετρίδης είναι δύο εξαιρετικοί κιθαρίστες, που δουλεύουν μαζί για χρόνια και έχουν κατακτήσει το διεθνές κοινό, με πολλές συναυλίες ανά τον κόσμο, την δισκογραφία, με σημαντικές ηχογραφήσεις, την διδασκαλία, με πλούσιο παιδευτικό έργο. 

Όμως, μία ακόμα πτυχή του πολυσχιδούς έργου τους είναι η συνεργασία με σύγχρονους συνθέτες για τη δημιουργία νέων έργων για το κιθαριστικό ντουέτο, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το περίφημο μουσικό σύνολο ALEA III, το οποίο δημιούργησε ο Θόδωρος Αντωνίου, ήδη από το 1979, με έδρα τη Βοστώνη.


Την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020, στο πλαίσιο του όλου προγράμματος, πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή συναυλία, μέσω της εφαρμογής zoom, σε σύνδεση με το Berklee College of Music στη Βοστώνη, μια πρωτοποριακή πρακτική αυτή τη στιγμή. Ακροατές ήταν οι μαθητές σύνθεσης του Κολλεγίου και το ρεσιτάλ περιλάμβανε τέσσερα έργα, ειδικά γραμμένα για το ντουέτο από τους νέους συνθέτες: Ty Katsarelis, Ρενέ Νικολάου, Δημήτρη Μακρή και Maddie Stephenson, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους εκτελεστές κατά την πρώτη φάση του προγράμματος της ALEA III. 

Η συναυλία θα δινόταν live, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε ανατροπές και ευτυχώς που η τεχνολογία μας δίνει την δυνατότητα έστω αυτής της μουσικής επαφής. Δεν είναι καθόλου λίγο. Ήταν μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία και μάλιστα μεταμεσονύκτια (ώρα Ελλάδος). Κι ακόμα μια ευκαιρία για μουσικές ιδέες, καθώς ακούς με ευκρίνεια τις κιθάρες - ποταμούς! 

Για την συνθέτρια Ρενέ Νικολάου δείτε την σχετική ανάρτησή μας εδώ
Ο Δημήτρης Μακρής από την Χαλκίδα σπούδασε κλασική κιθάρα, σύνθεση (με τον Αλέξανδρο Καλογερά) και ενορχήστρωση. Έχει γράψει μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, μουσική δωματίου και σόλο έργα, που έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικές αίθουσες της χώρας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κ.α.). Επίσης, έχει πραγματοποιήσει αρκετές εμφανίσεις ως σολίστ στην κιθάρα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Ty Katsarelis ήταν μαθητής του Στρατή Μηνακάκη στο New England Conservatory και σήμερα διδάσκει στο Τέξας. Η Maddie Stephenson, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και στο Royal College of Music in London (όπου σπούδασε με καθηγητή τον Χάρη Κίττο, μαθητή του Θ.Αντωνίου), σήμερα ζει στο Σικάγο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα βιογραφικά των συνθετών μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η συνεργασία του κιθαριστικού ντουέτου, του Γιάννη Πετρίδη και της Αλεξάνδρας Χριστοδήμου,  με το Berklee, είναι η δεύτερη φάση του προγράμματος της ALEA III, το οποίο ξεκίνησε πριν δύο χρόνια. Η πρώτη φάση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018 στις Θερινές Συναντήσεις που διοργανώνει η ALEA με τοπικούς φορείς στη Νάξο, συνεχίστηκε στο 8ο Κιθαριστικό Φεστιβάλ Παλαιού Φαλήρου τον Φεβρουάριο του 2019 και απέδωσε τα τέσσερα κομμάτια που παρουσιάστηκαν χθες.

Στη νέα φάση οι ερμηνευτές θα συνεργαστούν με φοιτητές της σύνθεσης του Berklee College of Music. Τα νέα έργα θα παρουσιαστούν στη Βοστώνη κατά τη διάρκεια περιοδείας σε ΗΠΑ-Καναδά το 2021. Οι συνθέτες που θα συμμετάσχουν στο εργαστήριο θα παρακολουθήσουν τρεις ομαδικές συναντήσεις με τους ερμηνευτές, όπου θα συζητήσουν διεξοδικά για το όργανο, το ρεπερτόριο για δύο κιθάρες και άλλα σχετικά θέματα. Κατόπιν θα εργαστούν στενά με τους ερμηνευτές κατά τη διάρκεια της δημιουργικής περιόδου και τα ολοκληρωμένα έργα θα πρέπει να παραδοθούν στους εκτελεστές έως τις 15 Νοεμβρίου 2020.
Το όλο πρόγραμμα συντονίζει ο συνθέτης Αλέξανδρος Καλογεράς, καθηγητής στο Berklee College of  Music.

Για μικρό χρονικό διάστημα η συναυλία είναι διαθέσιμη εδώ
Password: 4h.@4f90

Παραθέτουμε στη συνέχεια και το υλικό που ήταν διαθέσιμο με αφορμή την διαδικτυακή συναυλία για τους φοιτητές, στα αγγλικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails