Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΡΕΝΕ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΥΝΘΕΤΡΙΑ


Γεννημένη στην Αθήνα η Ρενέ Νικολάου ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές με καθηγήτρια στο πιάνο τη Σοφία Γαρουφαλή και απέκτησε Πτυχίο και Δίπλωμα πιάνου με «Άριστα παμψηφεί και τιμητικό έπαινο» και «Άριστα παμψηφεί» αντίστοιχα. 
Έχει παρακολουθήσει master classes στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους διεθνούς φήμης πιανίστες Άρη Γαρουφαλή, Martino Tirimo και Paul Badura Skoda. Παράλληλα έκανε σπουδές στα Ανώτερα Θεωρητικά και τη σύνθεση, με δάσκαλο τον Χρήστο Αναστασίου, έναν σημαντικό συνθέτη που ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα και το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 120 έργα. 
Στην Ιόνιο Μουσική Ακαδημία η Ρενέ Νικολάου συμμετέχει σε εργαστήρια σύνθεσης ηλεκτροακουστικής μουσικής. Έχει εργαστεί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Μουσικά Σχολεία) και διδάσκει πιάνο, μουσική δωματίου και θεωρητικά σε ωδεία της Αθήνας. 
Στο συνθετικό της έργο συγκαταλέγονται έργα για πιάνο, συλλογή με παιδικά τραγούδια, μέρος της οποίας έχει παρουσιαστεί στο ‘’Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών’’ (Πάρος 2009), Επιπλέον, έχει μελοποιήσει ποιήματα του Δ. Σολωμού, Γ. Δροσίνη, Κ. Ουράνη και Έμιλι Ντίκινσον. Έχει γράψει μουσική για τη θεατρική ομάδα του Δήμου Ν. Σμύρνης. 
Συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, (NIFF) γράφοντας μουσική για την ταινία μικρού μήκους "Η Επόμενη Μέρα” και επένδυσε μουσικά την ταινία του Κούρδου σκηνοθέτη Shakawan Mohammed Idrees "The Face Of The Ash”. Έχει βραβευτεί από τη National Academy of Music (State of Colorado) των Η.Π.Α. με τον τίτλο ‘’Finalist of the International Music Prize for Excellence in Composition” 2010 και 2011. 
Έργα της έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και σε άλλες αίθουσες της Ελλάδας καθώς και στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Συνεργάζεται με πολλά μουσικά σύνολα για τα οποία συνθέτει και ενορχηστρώνει έργα μουσικής δωματίου, ανάμεσά τους οι Trio Sentimento, οι Duo-FrArte και το κιθαριστικό duo της Αλεξάνδρας Χριστοδήμου και Γιάννη Πετρίδη.


Το βιβλίο της με τίτλο «Συναισθησία» (2014) από τις εκδόσεις «Cambia», περιέχει συλλογή από έργα για πιάνο και έργα μουσικής δωματίου για πιάνο και τσέλο. Περιέχει 12 συνθέσεις, 9 για πιάνο - επίπεδο Ανωτέρας και 3 για πιάνο - τσέλο. Στο βιβλίο υπάρχει ενσωματωμένο cd με στουντιακή ηχογράφηση των έργων από την ίδια τη συνθέτη, ενώ τα έργα για πιάνο-τσέλο ερμηνεύουν η Μαριλένα Σπαχή (στο πιάνο) και ο Γιάννης Νίνα (στο τσέλο). 
Επίσης, με το έργο “Miriam” για άλτο φλάουτο, συμμετέχει στο c.d “Gimel” (2018) με έργα σύγxρονων συνθετών της Phasma Music Foundation με σολίστ την Iwona Glinka.. 
Ακούμε στη συνέχεια το έργο "Into The Dream", για βιολί και πιάνο, με την Αγγέλικα Παπανικολάου, πιάνο και την Αναστασία Μηλιώρη, βιολί. Ένα βίντεο συναυλίας από τον Πολυχώρο του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής", στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 04-05-2018.
Για την συναυλία αυτή του Duo FrArte,  την οποία προλόγισε ο Θωμάς Ταμβάκος, δείτε παλαιότερη ανάρτηση της Ιδιωτικής Οδού, εδώ.


Ακούμε, επίσης, την YRIA, σουίτα για δύο κιθάρες, που αφιέρωσε η συνθέτρια στο κιθαριστικό ντουέτο Γιάννη Πετρίδη και Αλεξάνδρας Χριστοδήμου. Το έργο εκδόθηκε από τις μουσικές Εκδόσεις Παπαγρηγορίου - Νάκας και παρουσιάστηκε στη Νάξο στις 25 Αυγούστου 2019, από την ALEA III, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αλέξανδρου Καλογερά και σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο κοινωφελή οργανισμό "Κυκλαδία".
Το έργο αυτό, μαζί με άλλα των Δημήτρη Μακρή, Ty Katsarelis και Maddie Stephenson, θα ερμηνεύσουν απόψε ο Γιάννης Πετρίδης και η Αλεξάνδρα Χριστοδήμου, σε διαδικτυακή συναυλία προς τους μαθητές σύνθεσης του Berklee College of Music στη Βοστώνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails