Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Όπως μας πληροφορεί σχετικό δελτίο τύπου της Μητροπόλεως Κερκύρας (13.4.2020): 
«Ο Σεβασμιώτατος, μετά λύπης του, ενημερώνει τον κλήρο και τον λαό της τοπικής Εκκλησίας όπως και τον κάθε ενδιαφερόμενο, ότι μετά από [σχετική] δήλωση του κ. εισαγγελέα η Ιερά Μητρόπολις δεν μπορεί να αναλάβει να τελέσει με το θρησκευτικό τελετουργικό, έστω και εντός του ιερού ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, την καθιερωμένη από το 1553 λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με τον επιτάφιο του Κυρίου, καθώς οι απαιτήσεις της λιτανεύσεως δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την Κυβερνητική Απόφαση. Επειδή όμως οι λιτανείες τελούνται υπό την ευθύνη και διοργάνωση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, ο Δήμος είναι ο τελικός αρμόδιος να αιτηθεί ειδική άδεια γι’ αυτό.» 
Επόμενο δελτίο τύπου μας λέει τη συνέχεια: 
«Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης 16 Απριλίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να δοθεί άδεια, ώστε με την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή κληρικών να γίνει το Μέγα Σάββατο με στοιχειωδώς αξιοπρεπή κατά την παράδοση τάξη εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος η λιτανεία του Επιταφίου του Χριστού και του ιερού σκηνώματος του Αγίου, καθιερωμένη εδώ και 500 χρόνια. Στον Σεβασμιώτατο απάντησε με επιστολή η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, η οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να δοθεί τέτοια άδεια, λόγω του κορωνοϊού.» 
Άλλαις λέξεσιν, ο Κερκύρας Νεκτάριος μετά την άρνηση του Εισαγγελέα, καθώς το νομικό πλαίσιο δεν αναγνωρίζει και δεν προβλέπει αυτήν την τοπική ιδιαιτερότητα, …προσέφυγε απευθείας στον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε, αλλά παρέπεμψε την επιστολή του Κερκύρας στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία και απάντησε αρμοδίως. 
Και ο Κερκύρας Νεκτάριος έφτασε στην …ουσία: 
«Ο Μητροπολίτης Κερκύρας εκφράζει την λύπη του για το ότι η κυβέρνηση εξήντλησε στην Κέρκυρα όλη την αυστηρότητα στην εφαρμογή της ΚΥΑ περί των λειτουργιών των Εκκλησιών, μη λαμβάνοντας υπόψιν τις παραδόσεις του τόπου, ενώ επέτρεψε, χωρίς ο κατά άλλα λαλίστατος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη να κάνει κάποιο σχόλιο ή παραγγελία, η ΚΥΑ να παραβιαστεί το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπως φάνηκε ξεκάθαρα σε πλήθος φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο και στα όσα ο λαός μας είδε από τηλεοράσεως. Φαίνεται πως όσοι δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να πούνε έναν λόγο για την διαφύλαξη της πίστεώς μας και των παραδόσεων του λαού μας απολαμβάνουν πλήρους ανοχής.» 
Με άλλα λόγια ο Κερκύρας Νεκτάριος …κάρφωσε πανηγυρικά τον Αρχιεπίσκοπο και τον Καθεδρικό Ναό Αθηνών! Στο όνομα της «διαφύλαξης της πίστης»! 
Ας του πούμε, λοιπόν, του «αγίου» Κερκύρας ότι η πίστη κινδυνεύει από κάτι σαν και του λόγου του. Όλες οι συγκεκριμένες ενέργειές του – αλλά και άλλες σε εκκλησιαστικά θέματα – τον καθιστούν υπόδικο και υπόλογο έναντι της εκκλησιαστικής ιστορίας. 
Φυσικά δεν πρόκειται να καταδικαστεί στις 25-5-2020, οπότε και έχει ορισθεί δικάσιμος για τα όσα έκανε την Κυριακή των Βαΐων. 
Έχει, όμως, χάσει οριστικά την σοβαρότητα και το κύρος του. Αν είχε ποτέ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails