Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ "ΜΟΥΣΙΚΗΝ ΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΥ"


Ο Γιώργος Δεμερτζής! 
Ο Γιώργος Δεμερτζής του Μπετόβεν, του Nielsen, του Respighi, του Σκαλκώτα, του Σισιλιάνου, του Δραγατάκη, του Θεοδωράκη, του Ντ. Κωνσταντινίδη, των Πατρινών συνθετών, του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου, της μουσικής για σόλο βιολί, της μουσικής δωματίου, των κοντσέρτων, της διδασκαλίας, της Ελλάδας, της οικουμένης… Επιλείψει με διηγούμενον ο χρόνος… 
Από την σουηδική BIS, στην οποία έχει ηχογραφήσει πλείστα όσα έργα ο Γ. Δεμερτζής, ακούμε αυτόν τον καιρό έναν ακόμα εξαίσιο Σκαλκώτα, ήτοι δύο ιδιαίτερα έργα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ, το «Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα» (1930) και τη «Σουίτα για βιολί και ορχήστρα δωματίου» (1929), που ερμηνεύουν θαυμάσια ο Γιώργος Δεμερτζής και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος. Με την Athens Philarmonia Orchestra υπό τον Βύρωνα Φιδετζή. 


Και επειδή είναι και Έτος Μπετόβεν (250 χρόνια από τη γέννησή του) θυμόμαστε τα Κουαρτέτα Εγχόρδων του Ludwig Van Beethoven (1770-1827) από το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο σε έναν Κύκλο Έξι Συναυλιών στο Μουσείο Μπενάκη. Ένας μουσικός άθλος! Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους στο αθηναϊκό κοινό. Κι ακόμα να μην παραλείψουμε την παρουσίαση του κουαρτέτου Οpus 131 στο σπίτι του Μπετόβεν στη Βόννη, έπειτα από πρόσκληση των Beethoven Festwochen. 
Γεωργίου Δεμερτζή, πολλά τα έτη! 
Προς δόξαν της Ελληνικής και της καθόλου μουσικής. 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails