Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.


Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε στην Πόλη μια μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ρωμαίϊκης Κοινότητας. Μια προσπάθεια με λογισμό και μ' όνειρο και με στόχο την εξωστρέφεια. Και στην προσπάθεια αυτή συστρατεύονται οι Ρωμιοί όπου γης. 
Έτσι, βλέπουμε όλο και δυναμικότερες προσπάθειες και από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών να γεφυρώσει τις σχέσεις της νέας γενιάς με τις ρίζες της στην Πόλη. Οι δράσεις της Οι.Ομ.Κω. φέρνουν στην Πόλη και νέους που δεν έχουν απαραίτητα κάποια συγγενική σχέση με τη Ρωμαίικη κοινότητα. 
Τις προηγούμενες μέρες μια ομάδα νέων ξεναγήθηκε στο ιστορικό Νιχώρι του Βοσπόρου. Τους ξενάγησε ο παλιός Νιχωρίτης Ηλίας Κουλουρίδης, ο οποίος άρχισε να έρχεται και πάλι στον τόπο του μετά από πολλές δεκαετίες με τη σύζυγό του Γεωργία. Θυμάται πολλά και είναι ολόκληρος ζωντανή μνήμη.


Οι νέοι από την Ελλάδα πήγαν στην Παράκληση που τελέστηκε στο Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής, ανήμερα της μνήμης της, από τον Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο, περπάτησαν στους δρόμους του Νιχωριού, πήγαν στο Ζωγράφειο Δημοτικό Σχολείο, στον Άγιο Νικόλαο και κατέληξαν στην Παναγία την Κουμαριώτισσα, όπου στρώθηκε τραπέζι και γλέντι! Ελλαδίτες και Ρωμιοί χόρεψαν με τη ψυχή τους και το κέφι ήταν μεγάλο. 
Πάντα μαζί με τους νέους και ο Πρόεδρος της Κοινότητας της Παναγίας της Κουμαριώτισσας Λάκης Βίγκας, ο οποίος και ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίϊκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων προωθεί ολόψυχα κάθε ανάλογη προσπάθεια. 
Ευχόμαστε πάντα τέτοιος ανοιχτός και ουσιαστικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Πόλης. 
Δείτε ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ για το Οδοιπορικό των νέων στο Νιχώρι στην Ηχώ της Πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails