Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ


Τον Αύγουστο του 1967 πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), ύστερα από πρόσκληση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Δικαίως θεωρήθηκε κορυφαίο εκκλησιαστικό γεγονός του 20. αιώνα για το νησί μας και ολόκληρη την Ορθοδοξία. Πολύς δε υπήρξε διεθνώς ο έπαινος για την αποστολική Εκκλησία της Κρήτης, τον κλήρο και το λαό της, ιδίως για τον Προκαθήμενό της μακαριστό Μητροπολίτη Ευγένιον, τον πολλά τότε μοχθήσαντα για την άρτια οργάνωση και φιλοξενία. Μετά το πέρας των εργασιών, αξιωματούχοι και πολλά μέλη της Επιτροπής τίμησαν την Ι. Μητρόπολή μας Κισάμου και Σελίνου. Στην υπό ανέγερση ακόμη Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης τους καλωσορίσαμε, ο Σεβασμιώτατος κ. Ειρηναίος και ο γράφων, που τους ενημέρωσε για την αποστολή του Ιδρύματος. Εκ μέρους της Επιτροπής απάντησε, ευχαριστών και συγχαίρων, ο εκ των Προέδρων του Π.Σ.Ε. Martin Niemöller, Πρόεδρος της Εκκλησίας Έσσεν-Νασσάου της Γερμανίας, γενναίος και πολύπαθος αντίπαλος του Χίτλερ. 
Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) έχει τη μεγάλη τιμή, να φιλοξενήσει την Κεντρική Επιτροπή του Π.Σ.Ε. από 28 Αυγούστου μέχρι 5 Σεπτεμβρίου, και πάλι ύστερα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ως οικοδεσπότης της μεγάλης αυτής οικουμενικής Συνελεύσεως έρχεται στην Κρήτη ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος, πλαισιούμενος αφ΄ ενός από τα μέλη της συνοδείας του και αφ’ ετέρου από τον Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπον Κρήτης κ. Ειρηναίον, τόν Πρόεδρον της ΟΑΚ Σεβασμ. Μητροπολίτην Κισάμου και Σελίνου κ. Ἀμφιλόχιον καί άλλους Ιεράρχες, θα καλωσορίσει τους συνέδρους με τον πάντοτε μεστό λόγο του και θα τους βεβαιώσει πως η Εκκλησία της Κρήτης, κλήρος και λαός, όπως και το Ίδρυμα που φιλοξενεί την Επιτροπή, ακολουθούν πιστά και αταλάντευτα το πνεύμα και στηρίζουν τον αγώνα του Πατριάρχου τους και του Φαναρίου «υπέρ της των πάντων ενώσεως», υποδέχονται με αγάπη και τιμή τα διακεκριμένα μέλη της Επιτροπής και εύχονται ευόδωση των εργασιών της. 
Προς ενημέρωση των ανθρώπων του τόπου σημειώνουμε, σε περίπου τηλεγραφική μορφή, τις ακόλουθες σχετικές πληροφορίες: 
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών αποτελεί μια «κοινωνία» 349 Εκκλησιών, Ομολογιών και Κοινοτήτων, που αποδέχονται την τριαδολογική βάση του Καταστατικού Χάρτη του Συμβουλίου, ζουν σε 110 χώρες του κόσμου και υπολογίζεται πως αντιπροσωπεύουν 560 εκατομμύρια χριστιανούς. Στο συμβούλιο συνεργάζονται προς τρεις βασικές κατευθύνσεις: Την προαγωγή της χριστιανικής ε ν ό τ η τ α ς, την κατά το δυνατόν κοινή μ α ρ τ υ ρ ί α του Ευαγγελίου στο σύγχρονο κόσμο και την κατά Χριστόν δ ι α κ ο ν ί α αναξιοπαθούντων ατόμων και λαών. 
Το Π.Σ.Ε. έχει την έδρα του στη Γενεύη. Ιδρύθηκε το 1948. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την ιστορική Εγκύκλιο του 1920, με την οποία κάλεσε όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες του κόσμου να συγκροτήσουν μια «Κοινωνία των Εκκλησιών», καθώς και με άλλες πρωτοβουλίες και ενέργειές του, υπήρξε κύριος συντελεστής της ιδρύσεως του Συμβουλίου. 
Μέλη του Συμβουλίου είναι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, εκτός από εκείνες της Γεωργίας και της Βουλγαρίας, που αποχώρησαν προ ετών (1997 και 1998) υπό την πίεση εσωτερικών κυρίως ακραίων κεντρομόλων τάσεων. Επίσης δεν είναι ακόμη μέλος η Αυτόνομη Ορθόδοξος Εκκλησία της Εσθονίας. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν είναι μέλος του Π.Σ.Ε., συνεργάζεται όμως με αυτό ποικιλοτρόπως και μάλιστα ως πλήρες μέλος της Επιτροπής ΠΙΣΤΙΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΣ, που είναι το ανώτατο θεολογικό σώμα του Συμβουλίου. Ανώτατο όργανο του Συμβουλίου είναι η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των Εκκλησιών-Μελών. Η επόμενη, 10η Συνέλευση, θα γίνει, Θεού θέλοντος, στο Πουσάν της Νοτίου Κορέας (30.10.-8.11. 2013). Η προηγούμενη, που έγινε στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας τον Φεβρουάριο του 2006, εξέλεξε τα 150 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία είναι το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του Συμβουλίου μεταξύ δύο Συνελεύσεων. Στην Ορθόδοξο Ακαδημία θα συγκεντρωθούν συνολικά 299 πρόσωπα (τα μέλη της Επιτροπής, αξιωματούχοι και στελέχη του Συμβουλίου, ειδικώς προσκεκλημένοι κ.λπ). 
Στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει 4 θέσεις, στις οποίες έχουν εκλεγεί ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, ο oυκρανικής καταγωγής Γάλλος κληρικός Ιώβ Getcha, η Άννα Θεοδωρίδη από την Πόλη και η Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, βασικό στέλεχος της ΟΑΚ. Ο Σεβασμ. Σασίμων έχει εκλεγεί επίσης, λίαν επαξίως, στην υψηλή θέση του Αντιπροέδρου της Κεντρικής Επιτροπής. Έχει μακρά θητεία σε διάφορες μεγάλης ευθύνης θέσεις και αποστολές του Συμβουλίου. Με το ακραιφνές ορθόδοξο φρόνημα και το ακέραιο εκκλησιαστικό ήθος του, την επιστημονική κατάρτιση και τη σοφία του Φαναρίου υπηρετεί από τη θέση αυτή δυναμικά το Συμβούλιο, προασπιζόμενος αποτελεσματικά, όπου και όταν χρειάζεται, τα δίκαια και τις αρχές όχι μόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και ολόκληρης της Ορθοδοξίας. Δεν παραλείπει δε να συνδράμει και το έργο της Ορθοδόξου Ακαδημίας. 
Γενικός Γραμματέας του Π.Σ.Ε. είναι ο Νορβηγός κληρικός Olav Fykse Tveit, μια προσωπικότητα με ένθερμη πίστη, οικουμενική πιστότητα, έμπνευση και δυναμισμό, χαρίσματα που υπόσχονται ασφαλή πορεία του Συμβουλίου, παρά το ότι θαλασσομαχεί και αυτό σε νερά, που δεν μοιάζουν καθόλου με τη συνήθως γαλήνια λίμνη της Γενεύης! 
Στο πλάι του βρίσκεται ο εκ της Σχολής της Χάλκης και της Πατριαρχικής Αυλής προερχόμενος θεολόγος Γεώργιος Λαιμόπουλος, πνευματικοπαίδι του πολιού και εμπειρότατου στελέχους του Π.Σ.Ε. Μ. Πρωτοπρεσβυτέρου Δρος Γεωργίου Τσέτση. Ο κ. Λαιμόπουλος είναι από πολλών ετών Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου. Το ότι ανανεώθηκε κάμποσες φορές η θητεία του στην πολλών απαιτήσεων και ευθυνών θέση αυτή φανερώνει την ηγετική αποτελεσματικότητά του και την προς αυτόν εκτίμηση και εμπιστοσύνη του συνόλου των Εκκλησιών-μελών του Συμβουλίου. 
Χαιρόμεθα γιατί θα ευλογήσει και πάλι την Κρήτη ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας με τις προβλεπόμενες εκκλησιαστικές τελετές. Ὁ ίδιος θα τιμηθεί από το Πολυτεχνείο μας με αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του ανώτατου αυτού ακαδημαϊκού ιδρύματος, ύστερα από αξιέπαινη πρωτοβουλία του Πρύτανη κ. Ι. Φίλη. Ευχαριστούμε τον Παναγιώτατο, μεταξύ πολλών άλλων, για το ότι στην τίμια συνοδεία του περιέλαβε και τον νέο Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχον Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, τον Κρητικό Ιεράρχη κ. Αρσένιον (Καρδαμάκην), η ολιγόμηνη επισκοπική διακονία του οποίου βεβαιώνει ήδη, ότι είναι αντάξιος διάδοχος διακεκριμένων προκατόχων του. 
Ευχή και παράκλησή μας είναι, ο λαός της Κρήτης να συνοδεύσει την Κεντρική Επιτροπή με την αγάπη και την π ρ ο σ ε υ χ ή του. 
Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΦΡΙΞΟΥΝ ΟΙ ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΟΙ ΠΑΛΙ… ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΑΤΕΡΙΚΟΥΣ ΕΞΑΨΑΛΜΟΥΣ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΞΕΧΥΛΩΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΣΜΟΥΣ … ΤΟ ΑΠΑΥΓΑΣΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΑΔΙΤΙΚΗΣ ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΙΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΓΩΝΑ ΠΑΛΙ…

Ανώνυμος είπε...

ου ναι ναι!!!! ο Πειραιώς ήδη ράβει καινούργια πολυτελή άμφια γιά να αναθεματίσει διαφόρους φορώντας αυτά, τα καινουργή, την προσεχή Κυριακή της Ορθοδοξίας ή και ενωρίτερον ενδεχομένως εάν ούτως δόξη τούτω τω αρχιερεί.....!

Ανώνυμος είπε...

Επ αφορμη του αρθρου για το Π.Σ.Ε καποιες σκεψεις . Οι αντιπαλοι του οικουμενισμου χωριζοντε σε 2 κατηγοριες .Η πρωτη ειναι αυτη που αποτελειται απο εκεινους που ενοχλουνται ακομη και απο τις ευχες που δινουν οι προκαθημενοι των πρεσβυγενων πατριαρχειων στους συμπολιτες τους μουσουλμανους για το ραμαζανι . Προφανως θα επρεπε οι προκαθημενοι των πατριαρχειων που εδρευουν σε χωρες με μουσουλμανικη πλειοψηφια να διακηρυτουν κατα την διαρκεια των μουσουλμανικων εορτων οτι ο Μωαμεθ ηταν ψευδοπροφητης . Αυτο φυσικα θα γινοταν αφορμη για πογκρομ κατα των χριστιανικων μειονοτητων και θα εθετε σε αμφιβολια ακομη και την ιδια την οντοτητα των πρεσβυγενων πατριαρχειων στις χωρες που εδρευουν . Ουτε μπορει φυσικα ο Ιεροσολυμων να βγει ξαφνικα και να διακηρυξει απο αμβωνος την μπουρδα οτι οι σημερινοι εβραιοι φταινε για την σταυρωση του Χριστου . Και ουτε μπορει να βγει ο αρχιεπισκοπος πχ Αμερικης στα καλα καθουμενα και να πει οτι οι ρωμαιοκαθολικοι ειναι οπαδοι του εωσφοριστη Παπα σε χωρα που οι καθολικοι αριθμουν 75 εκατομυρια πιστους . Αυτα ειναι αυτονοητα και μαλιστα καποιος ορθοδοξος ιεραρχης της διασπορας που θα εκανε κατι τετοιο θα ηταν και αντιβιβλικος γιατι θα εθετε σε αμφισβητηση αυτο που ειπε ο Χριστος στο κατα Ματθαιον . Δεν θα θεσεις σε πειρασμο τον Θεο . Ετσι και αυτοι ορθως κανουν και δεν θετουν σε κινδυνο το ολιγαριθμο σε αυτες τις χωρες ορθοδοξο ποιμνιο και μετα να περιμενουν βοηθεια εκ Θεου . Αυτοι λοιπον που επικρινουν καποιους ιεραρχες που βρισκονται σε αλλοθρησκες η ετεροδοξες χωρες για προδοσια της πιστης επειδη δεν βριζουν πατοκορφα καθε μερα την πλειοψηφια των συμπολιτων τους ξερουν οτι λενε ανοησιες και τις λενε ετσι . Υπαρχει ομως και μια αλλη κατηγορια επιριτων του οικουμενισμου . Ειναι αυτοι που στεναχωρουνται οχι τοσο με τον διαλογο οσο με τις συμπροσευχες με αμφια και ακομη χειροτερα με συλλειτουργιες . Και αυτο γιατι ετσι καποιοι προκαθημενοι της ορθοδοξιας δειχνουν οτι απεμπολουνε την αποκλειστικοτητα που ορθως διεκδικει η ορθοδοξια για τον εαυτο της οτι ειναι η μια και μονη εκκλησια που ιδρυθηκε την ημερα της Πεντηκοστης .Στην δευτερη κατηγορια ανηκει και ο γραφων αυτες τις γραμμες . Θα επρεπε κατα την γνωμη πολλων οι προκαθημενοι να συζητησουν με τους ηγετες της δευτερης κατηγοριας αντιοικουμενιστων και οχι να τους εγκαλουνε για αντιεκκλησιαστικη δραση . Και βεβαια να μην υπαρχουν τα διαρκη ειρωνικα σχολια καποιων για επαρχιωτισμο βλαχια και αλλα που πληγωνουν δεν ωφελουνε . Υ . Γ θα επρεπε παλι κατα την ταπεινη μου γνωμη να αρθει ο αδικος αφορισμος του Σωτηροπουλου . Πιστευω οτι αν δεν υπηρχε αυτος ο αφορισμος δεν θα μπορουσε η πρωτη μεριδα να εκμεταλευεται το ηθικο κεφαλαιο του Σωτηροπουλου που οντως ειναι μεγαλο . Και ο Σωτηροπουλος μαλλον ειναι μεταγραφη σε αυτη την μεριδα . Σε ηχογραφημενα κυρηγματα του της δεκαετιας του 80 και αρχες 90 δεν κατηγορει τους πατριαρχες και αρχιεπισκοπους του εξωτερικου για προδοσια της πιστης επειδη δεν βριζουν ετεροδοξους και μουσουλμανους . Ενιωσε απομονωμενους και αναγκαστικα παει με καποιους ακραιους .Υ . Γ 2 Αυτοι που εκμεταλευονται τον αφορισμο του Σωτηροπουλου εκμεταλευονται και το μεγα ηθικο κεφαλαιο Καντιωτη που ωστοσο αν διαβασει καποιος κυρηγματα του θα δει οτι επαινει πολλες φορες αρκετους ετεροδοξους επωνυμα . Ηταν αυστηρος οχι ομως με παρωπιδες . Αυτα τα πολλα και συγνωμη για την μακρηγορια

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΦΟΡΑ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΟΔΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ. ΕΙΤΕ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΣΥΝΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ.
ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΤΛ ΚΤΛ ...

Related Posts with Thumbnails