Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟ


Από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω απάντηση στην ανάρτησή μας Οι εισπηδηματίες Ελλαδίτες ιεράρχες και η σιωπή των Προκαθημένων.
Αγαπητέ Παναγιώτη, 
Δυστυχώς δεν μπορούσα να αφήσω αναπάντητο το αιχμηρό για τον υποσημειούμενο χθεσινό σημείωμά σου. Παρακαλω, ανατρέξατε στο δικό μου Blog, όπου μετά την μέση υπάρχει προσθήκη-απάντηση "σε καλοπροαίρετους επικριτές μας" Φυσικά δεν προτίθεμαι να συνεχίσουμε την αντιπαράθεση. 
Με ευχές για ένα καλό μήνα 
+ Ο Κ & Αι Αμβρόσιος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΜΑΣ 
Από το blog του ο κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος με χθεσινή ανάρτησή του, της οποίας απόσπασμα παραθέτουμε στο τέλος, μας επικρίνει ως "εισπηδήσαντα", επειδή δηλ. αναφερθήκαμε σε διοικητικά ζητήματα άλλης εκκλησιαστικής Δικαιοδοσίας. 
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται λογική η θέση αυτή. Διότι κάθε τοπική Εκκλησία διοικεί τα του Οίκου της! Πλήν όμως το παράδειγμα της αναμίξεως σε θέματα αλλότριας διοικητικής αρμοδιότητος έδωσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με την γνωστή επιστολή του πρός τόν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο με θέμα τον Οικουμενικό Διάλογο, διά της οποίας φωτογράφιζε τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Καί η περίπτωση αυτή δεν είναι ούτε η μοναδική, ούτε και η πιο σοβαρή. Αφανώς και ατύπως ο Παναγιώτατος κ. Βαρθολομαίος αναμειγνύεται, όταν στην Αθήνα έχουμε εκλογή Αρχιεπισκόπου! Εξ άλλου στο Μάζι των Μεγάρων υπάρχει και η "Πατριαρχική" Μονή! Περί αυτής θα πούμε δυό λόγια στο τέλος του σημειώματός μας. 
Το να έχουμε λοιπόν άποψη για ζήτημα άλλης τοπικής Εκκλησίας, όταν αυτό είναι καθαρά θέμα ηθικής τάξεως και δικαιοσύνης, αυτό δεν αποτελεί «εισπήδηση»! Όταν ένας Πατριάρχης έχει καταδικασθή σε έκπτωση από τό θρόνο Του καί σε καθαίρεση από τόν ιερατικό του βαθμό ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, τότε «και οι λίθοι κεκράξωνται»! Διερωτώμεθα και συγχρόνως ερωτάμε τον άμισθο υποστηρικτή του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ανδριόπουλο: Ποιό είναι ποιό μεγάλο αδίκημα: η έκφραση γνώμης από ένα έσχατο Ιεράρχη της Εκκλησίας για μια κραυγαλέα αδικία ή η σύμπραξη και συνενοχή στην γενόμενη αδικία από τόν ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη; Με ποιό δικαίωμα ο Παναγιώτατος κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε τους παραπονούμενους Ιεράρχες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, αλλά και τα παράπονά τους, χωρίς τη γνώση και συγκατάθεση τού κανονικού τότε Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου; Πως άραγε αναγνώρισε τις αντικανονικές Διοικητικές Πράξεις και Αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, με τις οποίες καθαιρέθηκε ο νόμιμος και κανονικός Πατριάρχης κ. Ειρηναίος; 
Συμπληρωματικώς, θεωρούμε ανάξιο λόγου να απαντήσουμε στα φαιδρά, όσο και αυθαίρετα, επιχειρήματα ή έστω τις απορίες, περί του εάν ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος θα λειτουργούσε ή θα συλλειτουργούσε με τον νέο Πατριάρχη κ. Θεόφιλο. Εμείς ουδέποτε διακόψαμε την «κοινωνία» μας με την Εκκλησία των Ιεροσολύμων! Αλλά και δεν απεμπολούμε το δικαίωμα να λέμε την αλήθεια πρός κάθε κατεύθυνση, να λέμε δηλ. «τήν σκάφη-σκάφη καί τά σύκα-σύκα»! Δεν μπορούμε να μη διαμαρτυρηθούμε για μια απάνθρωπη συμπεριφορά εκκλησιαστικών Παραγόντων! Έχουν φυλακίσει ένα ΑΘΩΟ Πατριάρχη! 
Πήγαινε, Παναγιώτη μου, να δείς τό Video της δημοσιογράφου κας Γιαχνάκη, όπου αφ ενός μεν καταδεικνύεται, ότι ο Μακαριώτατος κ. Ειρηναίος είναι ἑν φυλακή" καί αφ' ετέρου ο νέος Πατριάρχης κ. Θεόφιλος, αναφερόμενος στον Προκάτοχό του καί Γέροντά του κ. Ειρηναίο, ομιλεἰ περιφρονητικά, χρησιμοποιεί δηλ. τον απαξιωτικό τύπο «αυτός, εκείνος, ο προηγούμενος»!!!! 
Και τώρα ας έλθουμε στην περίπτωση της "Πατριαρχικής" Μονής στο Μάζι των Μεγάρων. Ερωτώ τον αγαπητό μας Παναγιώτη: Γνωρίζει, ότι ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας κ. Βαρθολομαίος έχει προβή σε ανακήρυξη μιάς Μονής της περιοχής Μεγάρων ως "Πατριαρχικής Μονής", παραβιάζοντας την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας μας, παρακάμπτοντας την κανονική Τάξη, καταπατώντας όχι μόνο τους ιερούς Κανόνες, αλλά και τις διατάξεις του Νόμου 590/77 περί Καταστατικού Χάρτου; Όλα αυτά ἐγιναν εν αγνοία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας! Εμείς για το θέμα αυτό έχουμε αναφερθή πρός τήν Ιερά Σύνοδο, χωρίς όμως να έχουμε λάβει απάντηση, διατυπώνοντας απορίες και ερωτήματα ώς τα παρακάτω: ...."Πως δυνάμεθα νά ερμηνεύσωμεν τήν πρότασιν, ήτις αναγράφεται εις τήν ως άνω Πράξιν, τήν διαλαμβάνουσαν τά εξής: «καθιερώθησαν ανεκκλήτως τη επικλήσει του Παναγίου Πνεύματος τήν 26.05.1999 καί 20.10.2000 αντιστοίχως υπό της Α.Θ.Π. του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης καί Οικουμενικοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου, συνωδά τω αυτοδικαίῳ Αυτου προνομίω, εις Πατριαρχικά Σταυροπήγια». Δύναται λοιπόν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος, όπου αν βούληται, νά προβαίνη εις τήν καθιέρωσιν Ναών ή Μονών εις Σταυροπήγια; Είναι τούτο αυτονόητον προνόμιον;" (Απόσπασμα από τήν αναφορά μας πρός την ΔΙΣ της 27ης Ιουλίου 2011)
Στον αγαπητό μας Παναγιώτη θα συνιστούσαμε όχι μόνο να μη μας προκαλεί, αλλά και να μη αναμειγνύεται στα ζητήματα αυτά, διότι, άθελά του, προκαλεί κακό στο Σώμα της Εκκλησίας. "Μη πέρα των πεδήλων", αγαπητέ μου. 
+ Ο Κ και Αι. Α Καλάβρυτα, 01. 08.2012

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Αγαπητέ Παναγιώτη-τον αγαπητό μας Παναγιώτη-αγαπητέ μου"
Μα...γνωρίζεστε, ιστολόγε, με τον ΣΕεβ. ΜΚκΑι κ.Αμβρόσιο; Από πού;; Μήπως από ΕΝΔΟΞΑ ΕΡΓΑ και ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΗΜΕΡΕΣ της Μητροπόλεως Πατρών;

Ανώνυμος είπε...

"...."Πως δυνάμεθα νά ερμηνεύσωμεν τήν πρότασιν, ήτις αναγράφεται εις τήν ως άνω Πράξιν, τήν διαλαμβάνουσαν τά εξής: «καθιερώθησαν ανεκκλήτως τη επικλήσει του Παναγίου Πνεύματος τήν 26.05.1999 καί 20.10.2000 αντιστοίχως υπό της Α.Θ.Π. του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης καί Οικουμενικοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου, συνωδά τω αυτοδικαίῳ Αυτου προνομίω, εις Πατριαρχικά Σταυροπήγια». Δύναται λοιπόν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος, όπου αν βούληται, νά προβαίνη εις τήν καθιέρωσιν Ναών ή Μονών εις Σταυροπήγια; Είναι τούτο αυτονόητον προνόμιον;" (Απόσπασμα από τήν αναφορά μας πρός την ΔΙΣ της 27ης Ιουλίου 2011)"

Και από το 1999-2000 διατί ο Άγ.Καλαβρύτων ανεφέρθη στην ΔΙΣ μόλις το 2011;;; Τα προηγηθέντα έτη τί ή ποίος... τον εδέσμευε; Και ειδικότερον τα έτη 1999-2007;;;

Ανώνυμος είπε...

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κακώς υποστηρίζει τα αυτοκέφαλα και τα κακοκέφαλα κλπ των Ορθοδόξων Εκκλησιών... Να αλλάξει γνώμη διότι θα τον προλάβουν οι εξελίξεις...

Ανώνυμος είπε...

Έχετε απόλυτο δίκιο Άγιε Καλαβρύτων. Ο Βαρθολομαίος αναμιγνύεται στις εκλογές αρχιεπισκόπων στην Ελλάδα. Κι έτσι μας φόρτωσε τον Χριστόδουλό σας, ο οποίος έγλυφε το Φανάρι όσο κανείς ως τότε. Αλλο αν μετά ήθελε να γίνει ο ίδιος ΠΑΠΑΣ της Ανατολής.

Ανώνυμος είπε...

Ο Καλαβρύτων λέει ότι έχει "κοινωνία" με την Εκκλησία των Ιεροσολύμων. Βάζει τη λέξη σε εισαγωγικά, άρα δεν έχει. Αλήθεια λειτούργησε ποτέ με τον Πατριάρχη Θεόφιλο και πότε; Και τι ανακατεύει το Μάζι; Για το Μάζι έγραψε ο Ανδριόπουλος; Άλλα λογια ν' αγαπιομαστε...

Ανώνυμος είπε...

Θα μας τρελάνετε Άγιε Καλαβρύτων!!! Δεν αναγνωρίζετε ολόκληρο Πατριάρχη και ο Ανδριόπουλος προκαλεί κακό στο σώμα της Εκκλησίας;;;;;;;; Αν είναι δυνατόν!
Και το άλλο: "Θα του συνιστούσαμε να μη μας προκαλεί"!!! Απειλείτε κιόλας Άγιε;;;;; Τίποτ' αλλο;;;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Ο Καλαβρύτων εκφράζει αυτές τις απόψεις σε μια εποχή πολύ κρίσιμη για τον χριστιανισμό στη Μέση Ανατολή. Δεν καταλαβαίνει ότι Έλληνας αυτός δημιουργεί πρόβλημα;

Ανώνυμος είπε...

Ο Λενής έχει τα τελευταία-μετά το θάνατο του μακαριστού Χριστόδουλου-
χρόνια-ΞΕΣΠΑΘΩΣΕΙ ΚΑΤΆ ΠΆΝΤΩΝ!!!
Δεν ξέρω ΠΟΥ το πάει!!Όσο για την
υπόθεση του Σκοπελίτη θα έπρεπε
να ντρέπεται να γίνεται υπερασπι-
στής,ενός τέτοιου"ηθικού" στοιχεί-
ου,του οποίου,όπως εγράφη το όνομα ήταν χτυπημένο με τατουάζ
στο μπράτσο ενός Βαβύλη!!!!!
Τέλος από ότι ξέρω ΟΥΔΕΙΣ απαγο-
ρεύει στο Σκοπελίτη να βγεί από
τη δήθεν φυλακή του και να ΑΠΕΛ-
ΘΕΙ!!Αλλά εδώ έχουμε υπόθεση
ΙΔΙΑ με εκείνη του Γκατζιρούλη!!
Τέλος"Το γήρας ου γαρ μόνον έρχεται"!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα λέει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος. Εμείς οι πιστοί, πρακτικά ποιον Πατριάρχη Ιεροσολύμων πρέπει να αναγνωρίζουμε; Τον πρώην ή τον νυν;

Ανώνυμος είπε...

Έκανα μια βόλτα στο διαδίκτυο και είδα ότι το κείμενο του Καλαβρύτων στον Ανδριοπουλο αναδημοσιεύουν αντιβαρθολομαιικα ιστολόγια, άκρως συντηρητικά. Και σκέφτομαι γιατί τσακώθηκε ο Καλαβρύτων με τον Σημάτη αφού τα ίδια πρεσβεύουν!!!

Ανώνυμος είπε...

Για όσους γνωρίζουν ο Άγιος Καλαβρύτων έχει "προηγούμενα" με το Πατρ. Ιεροσολύμων. Είχε θυμώσει με τον μακαρίτη τον Πατρ. Διόδωρο γιατί εκείνος είχε χειροτονήσει τον σημερινό Φιλαδελφείας Βενέδικτο, τον οποίο εδίωκε από τα Καλάβρυτα ο Αμβρόσιος. Μεγάλη βεντέτα. Αλλο αν τελικά "τα βρήκαν"

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟ 'ΚΑΝΕΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΣΟΥ!Η ΕΦΗΜ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΣΕ ΣΕΝΑ. ΚΟΙΤΑ

Καλαβρύτων για Μάζι

Με το θέμα της Μονής Μαζίου καταπιάστηκε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, απαντώντας στους φιλοπατριαρχικούς που τον κατηγορούν πως μπλέκεται σε άλλα εκκλησιαστικά χωράφια.

Το μοναστήρι, λέει ο Αμβρόσιος, παραβιάζοντας κάθε κανόνα και με το «έτσι θέλω» βαφτίστηκε από το Πατριαρχείο ως «σταυροπηγιακό» και άρα μη μου μιλάτε για εκκλησιαστικές εισπηδήσεις!.

Η Ιερά Σύνοδος, παρά τις συνεχείς του οχλήσεις, ακόμη δεν έχει δώσει συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημά του.

Σιγή ιχθύος από την Ιερά Σύνοδο σ’ ένα θέμα που ταλαιπωρεί τις σχέσεις Αθηνών και Φαναρίου από την εποχή του μακαριστού Χριστόδουλου.

Πιθανότατα θα αναμένετε πολύ στο ακουστικό σας, Σεβασμιώτατε

Related Posts with Thumbnails