Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα

Γεγονός με ιδιαίτερη σημειολογία και ιστορική σημασία μπορεί να χαρακτηριστεί από τους κατανοούντες τα θέματα της Ομογένειας, το δείπνο που παρέθεσαν, την Τρίτη (7.8.2012) το βράδυ, οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων που κατοικούν στην Τουρκία προς τιμήν της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά παρατίθεται από τις Μειονότητες δείπνο στην Άγκυρα, το όνομα της οποίας λειτουργούσε αρνητικά στις συνειδήσεις των μελών των Μειονοτήτων λόγω των παθημάτων που «έφεραν στο σώμα τους» από αποφάσεις της. 
Στο δείπνο  (ιφτάρ) παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο Αντιπρόεδρος του Κυβερνώντος Κόμματος ΑΚΡ και πρώην Υπουργός Παιδείας Χουσεϊν Τσελίκ, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, στελέχη της Πρωθυπουργίας και της Προεδρείας των Θρησκευτικών Υποθέσεων, εκπρόσωποι του Υπουργείου επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων και άλλα πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, ενώ συμμετείχαν περίπου εξήντα εκπρόσωποι των μειονοτήτων Ρωμέικης, Αρμενικής, Εβραϊκής, Συροχαλδαίων, Συροϊακοβιτών, Βουλγάρων και Γεωργιανών που πήγαν στην Άγκυρα από την Πόλη.


Προηγουμένως οι εκπρόσωποι των Μειονοτήτων επισκέφθηκαν τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων όπου έγιναν δεκτοί από τον Γενικό Διευθυντή Αντνάν Ερτέμ, από τον εκπρόσωπο των μειονοτικών Ιδρυμάτων στο δεκαπενταμελές Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων Λάκη Βίγκα και άλλα στελέχη της Διεύθυνσης. 
Αρχικά μίλησε ο Λάκης Βίγκας,  ο οποίος και καλωσόρισε τους μειονοτικούς αντιπροσώπους ενώ πήραν στη συνέχεια τον λόγο και εκπρόσωποι των άλλων μειονοτήτων οι οποίοι κατέθεσαν τις προσδοκίες τους για την επίλυση των θεμάτων που τους απασχολούν. 
Στο τέλος το λόγο έλαβε ο Γενικός Διευθυντής Αντνάν Ερτέμ καλωσορίζοντας και αυτός με τη σειρά του τους παρισταμένους και διαβεβαιώνοντας ότι η Γενική Διεύθυνση ως φορέας εργάζεται προς κατεύθυνση της διευθέτησης των δικαίων αιτημάτων τους εξετάζοντας με καλή διάθεση κάθε περίπτωση. Είχε την ευκαιρία, κατά τη δίωρη αυτή συνάντηση, να απαντήσει στις διάφορες ερωτήσεις και απορίες που του έθεταν οι εκπρόσωποι επί διαφόρων ζητημάτων.


Κατά το δείπνο ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των μειονοτήτων ανέφερε πως πράγματι έχουν σημειωθεί αδικίες και λυπηρά γεγονότα εις βάρος των μη Μουσουλμανικών μειονοτήτων, τα οποία προκάλεσαν τον πόνο και ανάγκασαν πολλά μέλη τους να ξενιτευθούν και να χάσουν τις περιουσίες τους. Στη σύγχρονη όμως Τουρκία, που έχει αλλάξει πολλά πράγματα, δεν υπάρχει η αντίληψη του παρελθόντος και δεν αντιμετωπίζονται με μειονεκτικότητα οι μειονότητες, όλοι έχουν τη θέση τους, χωρίς διακρίσεις και κάλεσε όσους υποχρεώθηκαν σε φυγή να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους.

Ο Αντιπρόεδρος του Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς

Ο Αντιπρόεδρος του κόμματος ΑΚΡ μιλώντας κατά τη διάρκεια του δείπνου τόνισε τον διαρκή εκδημοκρατισμό της χώρας η οποία έπαψε να χρησιμοποιεί τη φράση «ο άλλος» όταν αναφέρεται στις μειονότητες. Αναφέρθηκε στις αδικίες προς τους Εβραίους το 1930, στο φόρο περιουσίας που επιβλήθηκε στους μειονοτικούς το 1942 και στα τραγικά Σεπτεμβριανά του 1955 τα οποία χαρακτήρισε ως μαύρη κηλίδα στην ιστορία της Τουρκίας απέναντι στις μη Μουσουλμανικές μειονότητες. Επίσης μίλησαν ο Γενικός Διευθυντής των Βακουφίων και εκπρόσωποι των υπολοίπων μειονοτήτων.

Ο Αντιπρόεδρος του κόμματος AKP Χουσεϊν Τσελίκ

Στο δείπνο που παρατέθηκε αρχικά μίλησε ο Λάκης Βίγκας, ο οποίος εξέφρασε την αγαθή συνεργασία με τις μειονότητες που υπάρχει στο πλαίσιο του Συμβουλίου του οποίου είναι μέλος, ανέπτυξε τα βήματα προόδου που έχουν γίνει και επ' αυτού ανέφερε ως θετική την παρουσία των εκπροσώπων των μειονοτήτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων με την οποία, λόγω συνθηκών και καχυποψίας, η συνεννόηση και συνεργασία παλαιότερα γινόταν μόνο μέσω ανταλλαγής εγγράφων. Δεν παρέλειψε να σημειώσει και να εξάρει την πολλές φορές εκφρασθείσα άποψη του σημερινού Γενικού Διευθυντή περί της επιστροφής των ακινήτων στους, κατά το αίσθημα του δικαίου, πραγματικούς κυρίους τους και την ενίσχυση από μέρους του αυτής της προσπάθειας. Αναφέρθηκε στη στήριξη των μειονοτικών εφημερίδων από μέρους του Κρατικού Ιδρύματος Τύπου και σημείωσε την ύπαρξη και λειτουργία μέχρι και σήμερα της παλαιότερης μειονοτικής εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ η οποία είναι ρωμέικη και έχει ιδρυθεί το 1925. Επίσης αναφέρθηκε και στην αλλη Ομογενειακή εφημερίδα την ΗΧΩ.

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Βακουφίων Αντνάν Ερτέμ

Οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων χάρισαν αναμνηστικά δώρα στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και στον Γενικό Διευθυντή των Βακουφίων. Το γεγονός της παρουσίας, για πρώτη φορά, εκπροσώπων των Μεινοτήτων στην έδρα της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, στο φόβητρο αυτό θα λέγαμε, για δεκαετίες, λόγω κακοδικιών στα Μειονοτικά θέματα, ήταν αποτέλεσμα μιάς πρωτοβουλίας που οφείλεται στον εκπρόσωπο των Μειονοτικών Ιδρυμάτων Παντελή Βίγκα, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης και αναγνώρισης του έργου του και της συνεισφοράς του, από όλες τις Μειονότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails